spored

četrtek 22.3.2018

20:00
Animateka/21. pripovedovalski festival

Dekle brez rok

La Jeune fille sans mains

Sébastien Laudenbach, Francija, 2016, DCP, 1.85, barvni, 76', svp

Različic je več, zgodba pa je ena sama: dekle si, da bi se rešila bodisi očetovega pohlepa bodisi poželenja pusti odsekati roke in se brezroka požene v svet. Hudič, ta mojster različnih preoblek, je tudi tam ne izpusti iz oči. Eden od bolj pretresljivih pravljičnih motivov iz evropske ustne zapuščine dobiva novo ekspresivno podobo v celovečernem animiranem prvencu francoskega animatorja Sébastiena Laudenbacha. Ta gledalcu v minimalističen stilu animacije, ki z mestoma abstraktnimi podobami vabi gledalce k aktivnemu sodelovanju pri tvorjenju pomenov, ponuja sodobno interpretacijo Grimmove pravljice.

Pred projekcijo bomo slišali pripovedovalsko interpretacijo zgodbe v izvedbi pripovedovalke Katarine Nahtigal.

22:00
Odprto platno

Odprto platno: Tonček - Mama, kaj dns nebo dana

Uroš Raztresen, 2017, barvni, 48'

Igrani film Uroša Ratzresena, povzet po pripovedi resnične zgodbe Ježkovega nagrajenca Tonija Gašperiča.
Vaški posebnež Tonček je zaposlen na komunalnem podjetju. Je poseben, malo počasen a dobrosrčen človek, kar izkoristi družba v kateri živi in dela. Trije fantje ga prinesejo okrog in mu na zelo pretkan način vzamejo vreden nogometni dres, ki ga Tonček najde med pobiranjem smeti - Tonček namreč podleže obljubam fantov, da ga bodo peljali na pravo nogometno tekmo. Zgodba se kasneje razplete malo drugače, predvsem precej tragično za Tončka.

Vstop prost.


* * *

Filmi brez meja in filmarji z vseh vetrov, pozor!

V okviru programskega termina Odprto platno je odprta možnost projekcije vaših filmov v kinotečni dvorani. Predloge sprejema: matevz.jerman@kinoteka.si.