spored

četrtek 8.12.2016

15:00
13. Animateka

Žirija se predstavlja – Chris Landreth

Roka/Hand
Ed Catmull, Fred Parke, ZDA, 1972, digital, 2' (odlomek)
Posnetek prikazuje izjemen napredek v 3D računalniški animaciji, ki sta ga dosegla raziskovalca na Univerzi v Utahu. Pri svojem delu sta uporabila super 8-mm kamero, ki sta jo usmerila v zaslon, rezultat pa je prvi realistični prikaz in animacija dela človeškega telesa. Catmull se je pozneje pridružil raziskovalno-razvojni ekipi produkcijske hiše Lucasfilm, ki se je kmalu nato odcepila kot samostojni studio Pixar.

Tony de Peltrie
Pierre Lachapelle, Philippe Bergeron, Pierre Robidoux, Daniel Langlois, Kanada, 1985, digital, 2' (odlomek)
Prvi 3D računalniško animirani film, v katerem nastopa človeški lik.

Poslušalec/The Listener

Chris Landreth, ZDA, 1991, digital, 2'
Moj prvi računalniško animirani kratki film. Drobna basen o preobilju informacij in samospoznavanju.

Rien qu'un souffle
Daniel Borenstein, Francija, 1992, digital, 1'
Zavesa poplesuje v vetru.

Hrepenenje po mostu/Wanting For Bridge
Joan Staveley, ZDA, 1990, digital, 2' (odlomek)
Nadrealističen sanjski svet računalniško animiranega filma, ki so ga ustvarili v enem prvih inkubatorjev računalniško generirane animacije, na OCCAD na Univerzi v Ohiu.

Pesmi Ernsta Jandla/Gedichte von Ernst Jandl
Eku Wand, Nemčija, 1990, digital, 2' (odlomek)
Povečane ustnice napovejo »grafično interpretacijo besedila z računalniško grafiko in animacijo«. Ta zgodnji primer računalniške animacije, ki jo je Eku Wand ustvaril konec 80. let z amico 2000, črpa snov iz pesmi Ernsta Jandla. Nekatere pesnik tudi sam prebere.  

konec (the end)

Chris Landreth, ZDA, 1995, digital, 6'15”
Animator se trudi, da bi svojim stvaritvam pojasnil (pomanjkanje) svoje umetniške vizije, a jih ne prepriča. konec je kratki film, ki sem ga ustvaril leta 1995, ko sem delal za Alias/Wavefront (zdaj Autodesk). Z njim sem prvotno hotel preskusiti novo programsko opremo za animiranje obraza, ki smo jo takrat razvijali, potem pa je prerasel v veliko več. Leto pozneje je bil nominiran za oskarja in prgišče drugih nagrad po svetu.

Disregard This Play
Greg Kotis, ZDA, 1988, digital, 2' (odlomek)
Disregard This Play je izjemno kratko dramsko besedilo, ki ga je leta 1993 v Chicagu postavil na oder Greg Kotis iz gledališča Neo-Futurists.

Bingo
Chris Landreth, ZDA, 1998, digital, 5'05”
Kratki film, ki sem ga režiral leta 1998, ko sem sodeloval v skupini za razvoj animacijske programske opreme maya. Z njim sem se hotel rešiti strahu pred klovni, ki me spremlja že vse življenje. Ni pomagalo.

Tekoči jaz/Liquid Selves
Karl Sims, ZDA, 1992, digital, 2'15”
Film upodablja konflikt med virtualnim in fizičnim vidikom našega jaza v času, ko bo tehnologija okrepila našo sposobnost bivanja v povsem virtualnih svetovih in bo telo začelo zaostajati. V filmu je prvič uporabljenih več novih tehnik računalniškega generiranja podob, med drugim v njem najdemo prve poskuse s »sistemi delcev« in simulacijo tekočin v računalniški animaciji.

Hoja/Walking
Ryan Larkin, Kanada, 1968, digital, 5'
Animator Ryan Larkin z občutljivostjo umetnika upodobi človeško hojo. Z različnimi tehnikami – risbo, akvarelnim prelivanjem ipd. – želi ujeti in poustvariti gibanje hodečih ljudi. Poskočni korak mladosti, elegantna hoja ženske v visokih petah, nerodno krevljanje starejših – vsak ob posebni zvočni podlagi dobi svojo s humorjem pospremljeno specifiko.

Ryan
Chris Landreth, Kanada, 2004, digital, 13'57”
Z oskarjem nagrajeni animirani kratki film Chrisa Landretha govori o življenju kanadskega animatorja Ryana Larkina, ki je ustvaril nekaj najvplivnejših animiranih filmov svojega časa. Ryan prestaja najhujšo nočno moro vsakega umetnika – podlega zasvojenosti, na ulicah prosjači za denar, da se prebije skozi mesec. Landreth se z računalniško generiranimi liki pogovarja z njegovim prijateljem, ki odstre pogled na to zanko propadanja.

Hrbtenica/The Spine
Chris Landreth, Kanada, 2009, digital, 11'19”
Z oskarjem nagrajeni Chris Landreth se v tem animiranem kratkem filmu vrača z bridko zgodbo o odrešitvi, v kateri spremljamo odnos med moškim in žensko v začaranem krogu medsebojnega uničevanja po 26 letih zakona. Hrbtenica predstavlja nadaljevanje Landrethovega ustvarjanja čudovite in povsem izvirne popačene estetike: z digitalnimi orodji gradi like, katerih fizična podoba je metafora za njihovo edinstveno dušo. Film sem ustvaril, ko sem se spraševal, kako pari ostajajo skupaj, tudi ko se zdi, da je ljubezen povsem zamrla. V tej zgodbi, ki govori o 26-letnem zakonu Dana in Mary Rutherford, si zamišljam odgovore. Nekateri so tragični in strahopetni, drugi lepi in plemeniti.

Password/Game Show
Chris Landreth, ZDA, 1967, digital, 3' (odlomek)
Password je ameriški televizijski kviz, ki ga je za Goodson-Todman Productions ustvaril Bob Stewart. V njem za denarno nagrado tekmujeta dve ekipi, v katerih sta po en zvezdnik in en tekmovalec. Njun cilj je, da z enobesednimi namigi drug drugemu pomagata do skrite besede. Zame je bil to najboljši televizijski kviz vseh časov. Prvič so ga na ABC predvajali med letoma 1961 in 1968.

Password v podzavesti/Subconscious Password

Chris Landreth, Kanada, 2013, digital, 11'15”
V filmu, ki je nastal po navdihu znanega TV-kviza Password, nastopi vrsta animiranih zvezdnikov, ki skušajo pomagati nesrečnemu protagonistu, da bi se spomnil imena starega prijatelja. Temu nazadnje ne preostane drugega, kot da se preprosto vda v usodo in se po odgovor pogumno poda v podzavest.

BE COOL AND DON'T BE AN ASSHOLE
Chris Landreth, Kanada, 2016, digital, 30”
Oglas za kanadski NFB.

17:00
13. Animateka

Evropski študentski tekmovalni program III

Fields of Rape
Anselm Pyta, Nemčija, 2016, digital, 10'40”
Nekje v daljnih krajih je ogromno polje oljne ogrščice.

Immersion
Lalita Brunner, Švica, 2016, digital, 3'17”
Tommyjev prepoteni izlet do pokritega bazena. Zgodba, upodobljena z deljenim zaslonom.

Zvok lizanja/A nyalintás nesze

Nadja Andrasev, Madžarska, 2015, digital, 9'
Neko žensko vsak dan med negovanjem eksotičnih rastlin opazuje sosedov maček. Sprevrženi ritual se zaključi, ko maček izgine. Naslednjo pomlad žensko obišče neki posebnež.

PINK CUTS PINK
Alma W. Bär, Nemčija, 2016, digital, 1'53”
Dekle se ujame v zanko mučnega česanja. Bes v njej narašča, dokler se končno ne izvije in ubeži svoji pasivnosti. Toda kam? Vsak izbruh vodi k naslednjemu in dekle se spreminja v različne stopnje same sebe. Se bo naposled osvobodila?

Tujek/Cialo obce
Marta Magnuska, Poljska, 2016, digital, 7'
Tujek živi svoje življenje. Ne moreš se ga znebiti, vselej je s tabo, potrebuješ ga. Pobožaj ta nenavadni del sebe, ne trudi se briti njegovih razmršenih dlak. Kar sprva velja za čudaštvo, se lahko izkaže za nekaj, kar nam je izjemno ljubo. To je zgodba o enem takih primerov, o preobrazbi notranjosti in zunanjosti.

Penelope
Heta Jäälinoja, Estonija, 2016, digital, 4'20”
Penelope pozabi.

Napačna predstava/The Wrong End of the Stick
Terri Matthews, VB, 2016, digital, 9'40”
Malcolm Fetcher je nevrotični učitelj srednjih let, ki se je izgubil v praznem dvajsetletnem zakonu z ženo Beverly. Ko zdrsne v popolno krizo identitete, zakon razpade in Malcolm mora izraziti globoko skrito željo.

Miza/La Table
Eugène Boitsov, Francija, 2016, digital, 4'15”
Perfekcionističnega mizarja obsede misel, da bi izdelal popoln predmet.

Insolation
Léa Fabreguettes, Francija, 2015, digital, 5'31”
Če je svet vse leto v temi, je edini sončni dan velik dogodek. Ta dan nastopi jutri. Na tisoče ljudi se zbere na plaži, da bi ga pričakali skupaj.

Sea Child
Min-ha Kim, VB, 2015, digital, 7'30”
Sora je mlado dekle na pragu odraslosti. Ko jo nekoč prebudi nočna mora, se odloči, da bo s skupino moških odšla v mesto. Tam želi poiskati mamo.

Hypertrain
Etienne Kompis, Fela Bellotto, Švica, 2016, digital, 3'35”
Popotnik na potovanju z vlakom po prostorskih in časovnih dimenzijah nenadoma sreča sebe. #maček

Obgrizeni nohti/Körömágyszaggató

Krisztián Király, Madžarska, 2015, digital, 9'03”
Madžarski fant sredi dvajsetih let razmišlja o dosedanjih življenjskih izkušnjah: nekatere so bile neprijetne, druge zabavne, vse pa so ga zaznamovale.

20:00
13. Animateka

Retrospektiva 3D računalniško animirani film III: Posebneži

Ugašanje v glavi/Une tête disparaît
Franck Dion, Kanada/Francija, 2016, digital, 9'28”
Jacqueline ni več povsem pri sebi, a je trdno odločena, da se tako kot vsako poletje z vlakom odpelje na morje. Le da ji tokrat vztrajno sledi neka ženska, ki trdi, da je njena hči, in da se na poti zgodi nekaj nepričakovanih fantazmagoričnih preobratov.

Zgodba o medvedu/Historia de un Oso
Gabriel Osorio, Čile, 2014, digital, 10’14”
Star medved se vsak dan postavi na živahen ulični vogal. Z doma izdelanim marionetnim gledališčem nam bo povedal svojo zgodbo.  

Zunanji svet/The External World
David O'Reilly, Nemčija, 2010, digital, 15’
Mlad fant se v vesolju absurda nauči igrati klavir.

The Absence of Eddy Table
Rune Spaans, Dave Cooper, Norveška, 2016, digital, 12'18”
Kaj če se izkaže, da sta vaš največji strah in največja ljubezen eno in isto? Eddy Table se izgubi v temačnem gozdu, kjer naleti na skrivnostno dekle in nevarne parazite. Moral bi pobegniti, a ga nekaj zadržuje. Romantična kratka grozljivka Runeja Spaansa se naslanja na delo kanadskega umetnika Dava Cooperja.

Deset/Dix
Jules Janaud, Fabrice Le Nezet, Francis Roisin, Francija,/VB, 2008, digital, 7'08”
Marc vedno zelo previdno hodi po tlakovcih, saj se boji stopiti na črto. Odloči se, da bo fobijo poskusil premagati z zdravljenjem.

Rak Svetilnik/La légende du Crabe Phare
Gaëtan Borde, Benjamin Lebourgeois, Claire Vandermeersh, Alexandre Veaux, Mengjing Yang, Francija, 2015, digital, 7′
Crabe Phare je mitski rak, ki pleni ladje izgubljenih mornarjev za svojo zbirko. Ker pa je zdaj že v letih, postaja skrb za zbirko čedalje večja muka.

Who Will Pay the Bill?
Daniel Nocke, Nemčija, 2015, digital, 3’50”
Trije strokovnjaki razpravljajo o izjemno polemičnem vprašanju. O tem, ali bo četrti strokovnjak še kdaj povabljen, se poraja upravičen dvom.

Robotherapy
Manuel Ferrante, Fabien Julvecourt, Pierre Pappalardo, Antoine Petitgand, Francija, 2015, digital, 5'20”
Robotski par sklene, da bo težave rešil z obiskom terapevta.

Agresivneži, barbari in capini/Accidents, Blunders and Calamities
James Cunningham, Nova Zelandija, 2015, digital, 5'15”
Oče oposum prebere otrokoma zgodbo, ki od A do Ž predstavi najnevarnejšo žival na svetu: ČLOVEKA! Črna komedija za otroke in starše, ki je nastala po navdihu legendarnega dela Edwarda Goreyja, je zabaven in brutalen abecednik smrti in nadlog, ki jih živalim povzroča nevedni človek.

22:00
13. Animateka

Retrospektiva: 3D računalniško animirani film IV: celovečerni animirani film Adama

Simon Rouby, Francija/Belgija/Luksemburg, 2015, digital, 82’, ap, svp

Dvanajstletni Adama živi v odročni vasi v zahodni Afriki. Za pečinami leži dežela, kjer vladajo nasara, beli ljudje. Neko noč njegov starejši brat Samba izgine. Adama ne sprejme pravil odraslega sveta in je odločen, da ga bo našel. Z neomajno voljo otroka, ki odrašča v moža, se odpravi na pot, ki ga vodi prek morja, na sever, na bojno črto prve svetovne vojne. Piše se leto 1916.