spored

sobota 23.6.2018

18:00
Cikel filmov Davida Lyncha/Ob razstavi Ogenj na odru v MGLC

Mulholland Drive

Mulholland Dr.

David Lynch, ZDA/Francija, 2001, 35mm, 1.85, barvni, 146', sp

Svetlolaso dekle (Naomi Watts) pride s podeželja v Los Angeles, ker želi postati slavna hollywoodska igralka. Približno ob istem času se v hribih nad mestom pripeti prometna nesreča. Temnolaso dekle (Laura Harring), ki je edino preživelo to nesrečo, se brez spomina opoteče v mesto. Poti obeh deklet se v Mestu sanj prekrižata in prepleteta.

21:00
Cikel filmov Davida Lyncha/Ob razstavi Ogenj na odru v MGLC

Notranje zadeve

Inland Empire

David Lynch, Francija/Poljska/ZDA, 2006, 35mm, 1.85, barvni/čb, 180', sp

Medtem ko se igralka Nikki Grace pripravlja na vlogo svojega življenja, postaja slednje vse bolj podobno filmski zgodbi. To so nekoč že poskušali posneti, na Poljskem, a filma zaradi umora niso nikoli dokončali.
"Notranje zadeve so notranje zadeve filma in samega Lyncha, zato ne preseneča, da se tu zgostijo vsi Lynchevi junaki (Laura Dern, Harry Dean Stanton, Grace Zabriskie, Diane Ladd, Laura Harring, Naomi Watts, Justin Theroux itd.) in vsi lynchizmi: somračno osvetljeni retro prostori, ki lezejo drug v drugega, kot da so antropomorfni, skrivnostni deja-vuji, dvojniki in reinkarnacije, pasijonski refleksi, feministične sinkope, industrijski soundtrack, dekonstrukcije minimalizma, intuitivni noir, labirintno presihanje identitete, transcendentalna eksotika, pop inštalacije toka zavesti, prelivi, ki izgledajo kot listanje filmske enciklopedije, ukleti moteli in postfilmski-film-v-filmu-o-filmu." - Marcel Štefančič, jr.