spored

22.4.2018

11:00
23. Slovenski dnevi knjige 2018 – Literatura in film: Čarosvet

Sreča na vrvici

Jane Kavčič, Slovenija, 1977, 35mm, 1.37, barvni, 82' 

V počitniško opustelem ljubljanskem betonskem naselju se otroci posvečajo igri indijancev in njihovih nasprotnikov. Matic, ki živi sam z mamo, saj oče dela v Libiji, dobi priložnost, da zaigra v filmu. Tam spozna Mileno in črnega novofundlandca, ki mu tako priraste k srcu, da mu ga podarijo. Začne se cela vrsta zapletov, saj mama ne dovoli, da bi Matic psa obdržal, nanj pa so ljubosumni tudi drugi otroci.

Kultni celovečerni mladinski film so posneli po knjigi Teci, teci kuža moj Vitana Mala. Literarno predlogo sta v scenarij prelila Jane Kavčič in Vitan Mal. Glasbo za film je prispeval Dečo Žgur. Istega leta je po omenjenem scenariju avtor napisal še knjigo Sreča na vrvici, vendar je v tem primeru film presegel knjigo.

Za izposojo filmske kopije se zahvaljujemo Slovenskemu filmskemu centru.

Vstop prost.

14:00
23. Slovenski dnevi knjige 2018 – Literatura in film: Poznavalci izbirajo

Tistega lepega dne

France Štiglic, Slovenija, 1962, 35mm, 1.66, čb, 83' 

Zgodba je postavljena v primorsko vas, ki je med obema vojnama spadala pod Italijo. Vsi njeni prebivalci so Slovenci, razen italijanskih predstavnikov fašistične oblasti. Sramota vasi so trije bratje, ki so se pridružili fašistom, toda vaščani jih kljub temu obvladujejo in zasmehujejo.

Čistokrvna klasika in eden najbolj komičnih dosežkov slovenske kinematografije. France Štiglic je film posnel po scenariju, ki sta ga z Andrejem Hiengom pripravila na podlagi istoimenske novele Cirila Kosmača iz zbirke novel V gaju življenja (1898). Avtor glasbe je Alojz Srebotnjak.

Za izposojo filmske kopije se zahvaljujemo Slovenskemu filmskemu centru.

Vstop prost.

17:00
Kinotečna matineja/Svetovni dan zemlje

Nanook s severa

Nanook of the North

Robert J. Flaherty, ZDA, 1922, 16mm, 1.33, čb, 62', nemi (angleški mednapisi) 

Dan v življenju Eskima Nanooka in njegove družine. Opazujemo človeka, po katerem sodobna industrijska družba še ni stegnila svojih lovk, pri lovu, ribolovu, trgovanju in selitvah. Pomemben antropološki dokument in obenem prvi celovečerni dokumentarec v zgodovini filma.

19:00
Silvanovih 10!

Osem in pol

Federico Fellini, Italija/Francija, 1963, 35mm, 1.85, čb, 138', svp

Slavni italijanski filmski režiser Guido Anselmi (Marcelo Mastroianni) bi se rad nekoliko odpočil po svoji zadnji filmski uspešnici, vendar okolje od njega pričakuje, da se bo nemudoma podal v stvarjenje nove mojstrovine. Guido je obupan, brez idej in brez zanimanja, za nameček poči še v njegovi zakonski zvezi. Zateče se v svet sanjarjenja; spomini, fantazije in resničnost se zlijejo v eno. Delno avtobiografski film velikega italijanskega režiserja je nemudoma ob premieri v Cannesu obveljal za mojstrovino, ki slabih petdeset let po nastanku ni izgubila niti trohice svojega hipnotičnega šarma in vplivnosti.