spored

torek 19.12.2017

18:00
Retrospektiva: Jože Babič – ob izidu zbornika Filmska ustvarjalnost Jožeta Babiča

Sam svoj – portret Jožeta Babiča

Slavko Hren, Slovenija, 2017, digitalni format, barvni/čb, 101’

Jože Babič, gledališki, filmski in televizijski režiser, ustanovitelj gledališč (Ptuj, Trst, Nova Gorica) in ob koncu življenja tudi filmski pedagog na AGRFT UL, bi letos praznoval stoto obletnico rojstva. Zaveza spoštljivega poklona ustvarjalnosti in umetniški presežnosti dediščine velikega ustvarjalca, po katerem je RTV Slovenija poimenovala tudi svojo edino nagrado za vrhunsko režijo, je kar klicala po filmskem prikazu vsaj delčka vsega, kar so mnogi današnji sledilci poetike Jožeta Babiča že zbrali v čast spomina nanj.

Brezplačne vstopnice.

20:00
Retrospektiva: Jože Babič – ob izidu zbornika Filmska ustvarjalnost Jožeta Babiča

Pogreb

Jože Babič, Slovenija (Jugoslavija), 1971, video (posneto na 16mm), 3:4, čb, 65'

Na pogrebu Miklavža, vojnega junaka in revolucionarja, pride do spora med materjo, ki hoče sina pokopati cerkveno, ter njegovo vdovo in kolegi, ki ga želijo pokopati z vojaškimi častmi. Nikoli se ne bodo strinjali. Staro vztraja, čeprav je revolucija prinesla neizbrisne spremembe. A ljudje se ne spreminjajo tako hitro, kakor se spreminjajo časi.

Pred projekcijo bomo predstavili novo publikacijo, ki je v zbirki Slovenski film izšla pri Slovenski kinoteki, zbornik Filmska ustvarjalnost Jožeta Babiča. S knjižno izdajo izvirnih besedil, posvečenih Babičevemu filmskemu opusu, v Kinoteki obeležujemo stoletnico avtorjevega rojstva, ki ji je bila v začetku leta posvečena retrospektiva Babičevih celovečernih filmov.

Brezplačne vstopnice.