spored

torek 23.5.2017

19:00
Retrospektiva: Puriša Đorđević

Pavle Pavlović

Puriša Đorđević, Srbija (Jugoslavija), 1975, 35mm, 1.37, barvni, 92', bp 

Delavec v kovinski industriji Pavle Pavlović v televizijski oddaji brez zadržkov govori o težavah svoje tovarne. Uprava mu podari stanovanje in Pavle Pavlović v zameno prekliče svoje izjave. Izgubi pa prijateljstvo in zaupanje kolegov. Začne spet na začetku: v drugem podjetju z delom in požrtvovalnostjo pridobi prijatelje, a tudi tu naleti na težave. Zgodba o mladem delavcu, ki postane v okolju, prežetem z malo korupcijo in zlorabo samoupravnih sloganov in zloma morale upornik, ki ga ne čaka dober konec. Ena najboljših vlog igralskega velikana Bekima Fehmiuja.

"Začetek poti tega filma ni bil srečen – prepovedali so ga in ga vrgli iz konkurence festivala v Puli. Pozneje so ga po Bekimovi zaslugi začeli prikazovati v tujini in preden je prišel v naše kinematografe, je doživel majhno cenzuro. A bili so fer, niso ga dosti skrajšali. Zgodilo pa se je nekaj zelo zanimivega – po naslovu filma v špici se pojavi stavek: 'Mnoge težave v tem filmu so rešila dejanja Zveze komunistov'."
- Puriša Đorđević

21:00
Križev pot Martina Scorseseja/In memoriam: Michael Ballhaus

Zadnja Kristusova skušnjava

The Last Temptation of Christ

Martin Scorsese, ZDA/Kanada, 1988, 35mm, 1.85, barvni, 161', sp

Mladega mizarja iz Nazareta razjedajo ljubezen do bližnjih, strasti, strahovi, dvomi, upi in čudni glasovi, za katere ne ve, ali prihajajo od Boga ali demonov. Naposled si izbere svoje poslanstvo, vendar mora za izpolnitev slednjega premagati največjo skušnjavo vseh skušnjav: živeti življenje običajnega človeka. Kontroverzna adaptacija kontroverznega romana, še vedno prepovedana v nekaterih katoliških strahovladah.