spored

petek 14. 08. 2020

20:00
Letni kino Slovenske kinoteke na Muzejski ploščadi Metelkova (Odprti oder)/Poletje na platnu in med platnicami

Pogovor: Raziskovalni aspekt pisanja kriminalk

Pri ustvarjanju je domišljija pomembna, a neupoštevanje zakonov, tako prava kot fizike, lahko napeto kriminalko spremeni v farso ali parodijo. Mnogi pisatelji izhajajo iz novinarskih vrst, vsi pa se poslužujejo raziskovalnih metod, ki so v veljavi pri psih čuvajih demokracije. Svojim junakom tako priborijo verodostojnost pri različnih bralcih, s sledenjem pravilom resničnega življenja pa se razvije tudi psihološka prepričljivost.

Pogovarjala se bosta Avgust Demšar in Tadej Golob, moderirala bo Maja Čakarić.

21:00
Letni kino Slovenske kinoteke na Muzejski ploščadi Metelkova (Odprti oder)/Poletje na platnu in med platnicami

Stieg Larsson: mož, ki se je igral z ognjem

Mannen som lekte med elden

Henrik Georgsson, Švedska, 2018, DCP, 1.85, barvni, 99', sp

Dokumentarni portret švedskega pisatelja in novinarja Stiega Larssona (avtorja Milenijske trilogije), posvečen njegovi življenjski obsesiji: razkrivanju skrajnodesničarskih gibanj in njihovih strategij, kako priti na oblast.

Slovenska kinoteka v sodelovanju z Ljubljana, Unescovo mesto literature.

21:00
Letni kino Muzeja slovenskih filmskih igralcev v Divači: Slavne barabe

To so gadi

Jože Bevc, Slovenija (Jugoslavija), 1977, 35mm, 1.37, barvni, 95'

V ljubljanski predmestni hiši živi voznik avtobusa Štebe (Bert Sotlar), vdovec s petimi sinovi (Radko Polič, Dare Valič, Jože Hrovat, Andrej Prevc, Bogo Sajovic), za katere skrbi gospodinja Rozi (Majda Potokar). Živahni in navihani fantje s svojimi potegavščinami spravljajo v obup tako Rozi kot vso sosesko, potem pa na vrata potrka živahna in svojeglava Rozijina nečakinja Meri. Burka z mestne periferije in ena najbolj priljubljenih slovenskih komedij.Za izposojo kopije se zahvaljujemo Slovenskemu filmskemu centru.