spored

sreda 1.3.2017

16:00
Dnevi etnografskega filma 2017

Prah + Novorojenček

Chhaaro + Newborn

Prah
Deepak Tolange, posneto v Nepalu, 2016, digitalni format, barvni, 49', ap
Vsako leto pozimi na tisoče Nepalcev in Indijcev odide na različne konce Nepala, da bi delali v tovarnah opeke. Številni med njimi so otroci, ki zapustijo šolo, začno trdo delati in se nikoli več ne vrnejo k pouku. Prah je etnografski film o otrocih, ki delajo v opekarnah po vsem Nepalu.
Projekciji sledi pogovor z avtorjem.

Novorojenček

Miroslav Stambolsky, posneto v VB, 2016, digitalni format, barvni, 15', ap
Eno pogostejših vprašanj, ki jih otrok zastavi staršem, je: »Od kod prihajajo dojenčki?« Vprašanje se navezuje tako na željo spoznati osnovno resnico o začetku življenja kot na fascinacijo nad pojavnostjo novorojenčkov. Novorojenček je kratki film o snovni kulturi, ki poskuša odgovoriti na vprašanje s predstavitvijo nevsakdanje dejavnosti v Londonu živeče izdelovalke lutk Keri. Film je narejen v observacijskem slogu, gledalca pa poskuša pritegniti s čutno in imaginativno izkušnjo.
Projekciji sledi pogovor z avtorjem. Vstop prost.

18:00
Dnevi etnografskega filma 2017

Kako se spoznamo + Šola v visokogorju

How We Know Each Other + Alta Scuola

Kako se spoznamo
Andrew Stevenson, posneto v VB, 2015, digitalni format, barvni, 29', ap
Film, ki govori o sklepanju prijateljstev, osebnem prostoru in intimi. Obravnava štiri pare, ki so se spoprijateljili ob druženju v nevsakdanjih okoliščinah. Vsak od njih se ukvarja z neko ponavljajočo se dejavnostjo (enkrat, dvakrat, trikrat na teden), zaradi katere sta se dva človeka srečala, kar se sicer ne bi zgodilo. Te skupne aktivnosti so joga, skupna uporaba avtomobila, glasba in aktivizem za odpravo lakote. Prikazana prijateljstva so dokaz, kako so nekatere reči odvisne od naključnega srečanja, souporabe prostorov in skupnih interesov. Gre za prijateljstva, ki so predvsem neka aktivnost, ne samo odnos. Film ponuja različne odgovore na pogosto zastavljeno vprašanje med prijatelji, koliko se med seboj res poznajo.
Projekciji sledi pogovor z avtorjem.

Šola v visokogorju
Michele Trentini, posneto v Italiji, 2016, digitalni format, barvni, 50', ap
V severni Italiji je alpska vasica Peio, kjer so zaprli osnovno šolo, enorazrednico za različne starosti, ki jo je obiskovalo 22 učencev. Provinca Trento je načrtovala izgradnjo modernejše šole za pet vasi v dolini Peio. Nekatere družine so menile, da je imela vaška šola pomembno vlogo. Prebivalci so se odločili za možnost starševskega poučevanja, kar je po ustavi Republike Italije mogoče. V pritličju zasebne hiše so ustanovili Scuolo Peio Vivo in tako starši sami in nekaj prostovoljnih učiteljev izvajajo pouk za devet otrok od prvega do petega razreda nižje stopnje.
Vstop prost.

20:00
Dnevi etnografskega filma 2017 – Otvoritev!

Hotel Splendid

Mauro Bucci, posneto v Italiji, 2016, digitalni format, barvni, 90', ap/svp 

Film je intimen in hkrati skupinski portret življenja v skupnosti migrantov iz afriških obalnih predelov. Nastanjeni so v zgradbi za iskalce političnega azila v Cesenaticu v Italiji. Film beleži dnevna dogajanja v hotelu, ki obratuje kot zatočišče. V njem se prepletata dve zgodbi: na eni strani dramatično potovanje migrantov v Evropo, potovanje polno nasilja in zlorab; na drugi strani pa vidimo, kaj vse morajo iskalci azila prestati ob prihodu v zatočišče, dokler ni ves postopek končan.
Projekciji sledi pogovor z avtorjem.
Vstop prost.