spored

18.11.2018

17:00
29. Liffe: Retrospektiva: Češki novi val

Intimna svetloba

Intimní osvetlení

Ivan Passer, Češkoslovaška, 1965, DCP (posneto na 35mm), 1.37, čb, 71', ap, svp

V tej izvirno otožni komediji se v podeželskem mestecu po desetih letih srečata sošolca, oba glasbenika. Prvi je medtem postal violončelist v praški filharmoniji, drugi je prilezel na položaj vodje lokalne glasbene šole in postavlja družini vilo, igra na pogrebih … Zdaj se pripravljata za skupni koncert. Melanholična minimalistična komedija velja za enega najpomembnejših filmov češkega novega vala in je bila uvrščena med prvih deset čeških filmov vseh časov. Passerjev prvenec je tudi njegov edini film, posnet na Češkoslovaškem.

18:30
29. Liffe: Retrospektiva: Češki novi val

Najlepša doba

Nejkrásnější věk

Jaroslav Papoušek, Češkoslovaška, 1968, 35mm, 1.37, čb, 80', fp, svp 

Umetniški studio napolni skupina upokojenih moških z mlado damo, ki za plačilo pristane na golo poziranje. Komedija se nadaljuje, ko se študentje in lokalni birokrati odzovejo na t. i. modele, ki potrebujejo dodaten denar. Zvrsti se nekaj gegov, ki mejijo na burlesko, saj uradniki in študentje ne vedo, kaj storiti z golimi modeli. Eliptična češka komedija, kakršne so se razcvetele v šestdesetih letih prejšnjega stoletja.

20:15
29. Liffe: Posvečeno: Christian Petzold

Yella

Christian Petzold, Nemčija, 2007, 35mm, 1.85, barvni, 89', ap, svp

Yella se je odločila. Za seboj bo pustila propadel zakon, neizpolnjene sanje in hromeče okolje vzhodnonemškega mesteca. V Hannovru spozna Philippa, mladega poslovneža, ki ji ponudi obetavno službo asistentke. Njena hladnost in skrivnostna preračunljivost se v poslovnem svetu, kjer ni prostora za moralne dileme, kmalu izkažeta za zelo dragoceni lastnosti. Vse kaže, da bo lahko začela znova in da lahko s Philippovo pomočjo doseže vse, kar si je od nekdaj želela. Vse dokler je ne začnejo preganjati neznani glasovi in podobe iz preteklosti, zaradi katerih podvomi o svoji sreči. Strah pred izgubo novega življenja se le še okrepi, ko se pojavi njen posesivni mož, pa tudi nova služba visi na nitki … Zgodba o mladi ženski iz vzhodnonemškega mesteca, ki želi pozabiti preteklost in na novo zaživeti, sooča gledalca z globoko zakoreninjeno željo po preživetju ter tanko mejo med resničnostjo in prividi.
"Yella je zgodba o ženski, ki zapusti brezizhoden zakon in službo ter odide na zahod, kjer uspe v poslovnem svetu tveganega kapitala. Šele na koncu spozna, da je že dolgo mrtva – torej, grozljivka.” Christian Petzold