spored

torek 15. 06. 2021

18:00
12. Festival migrantskega filma

Ukradene ribe + Naš teritorij

Stolen fish + Notre territoire

Ukradene ribe 
Gosia Juszczak, Velika Britanija, Poljska, Španija, 2020, digitalni format, barvni, 30', sp

Film o tovarnah ribje moke v Gambiji nudi vpogled v enega od prezrtih vzrokov migracij. Kitajske korporacije v tej najmanjši državi celinske Afrike meljejo ribe in ribjo moko izvažajo v Evropo in na Kitajsko kot krmo, namenjeno industrijski živinoreji. Lokalnim prebivalcem tako jemljejo primarni vir prehrane, s prekomernim ribolovom pa izčrpavajo morski ekosistem. Abou, Mariama in Paul pripovedujejo svojo osebno zgodbo o težkem prebijanju skozi življenje, jezi, upanju in hrepenenju po svoji družini. Ukradene ribe so 30-minutni mikrokozmos tega, kar je v svetu narobe, skozi pronicljive oči tistih, ki najbolj neposredno čutijo uničenje, ki ga seje globalni kapitalizem.


Naš teritorij 
Mathieu Volpe, Belgija, 2019, digitalni format, čb, 21', sp

Režiser se vrne v kraje svojega otroštva, da bi spoznal tiste, ki se jih iz otroških poletij ne spominja: migrante iz severne in južne Afrike, ki obirajo zelenjavo na sodobnih plantažah. Z milino in spoštovanjem razkriva vzporedno ekonomijo in nevidnim ljudem s pomočjo občutene in kontrastne kinematografije pomaga do imena ter pove njihovo zgodbo, ne da bi izkoriščal njihovo tragedijo.Projekciji sledi pogovor o zlorabi naravnih dobrin in migrantskih delavk in delavcev, pri katerem bodo sodelovali Gosia Juszczak, avtorica filma Ukradene ribe, Goran Lukić iz Delavske svetovalnice in Živa Kavka Gobbo iz okoljske organizacije Focus.V sodelovanju z okoljsko organizacijo Focus.

Brezplačne vstopnice.

21:00
Retrospektiva: Federico Fellini 100!

Beli šejk

Lo sceicco bianco

Federico Fellini, Italija, 1952, DCP (posneto na 35 mm), 1.37, čb, 85', ap, svp

Mlada Wanda in njen sveže pečeni soprog se odpravita na poročno potovanje v Rim. Soprog se veseli bivanja v večnem mestu in ogleda znamenitosti, Wanda pa ima v mislih le eno: srečati svojega junaka iz fotoromanov, belega šejka, ki mu vztrajno pošilja pisma. Zato pusti moža samega in se odpravi k svojemu idolu, a se povsem razočarana nad njegovo povprečnostjo že kmalu vrne k možu.»Ne glede na to, kako zelo je Italijan s podeželja prepričan o svoji pripravljenosti na Rim, je resničnost, s katero se sooči ob prihodu v prestolnico, navdušujoča. Nama z Riccardom je mama vse življenje pripovedovala o Rimu, kot se ga je spominjala iz deklištva, zato sem odraščal ob poznavanju Rima iz svoje domišljije in maminega spomina. Njeni spomini so postali moja pričakovanja.« - Federico Fellini