novice

Kinotečne matineje

Oplemenitite nedeljo s kinotečno matinejo

Matineja, izraz, ki izhaja iz francoščine (matineé), v slovarski razlagi na prvem mestu sicer zasede 'jutro', kmalu za njim pa se pojavi 'popoldanska predstava'. Vsako nedeljo popoldan ob 17. uri tako na kinotečnem platnu ponudimo posebno popoldansko filmsko predstavo.

Slovenska kinoteka kot osrednja institucija za ohranjanje in prikazovanje filmske dediščine ter razvoj filmske kulture z zakladnico klasik v svojem arhivu omogoča premišljen in skrben izbor filmov za različne starostne skupine. Osrednji del programa sestavljajo filmi, primerni za otroke in družino v kakršnemkoli pomenu. Filme, rezervirane za mladostnike – v mislih imamo predvsem dijake in študente ter seveda večno mlade odrasle, cinefile – v programu označujemo z oznako "15+". V tematsko zaokroženih dvomesečnih blokih se na platnu vrtijo prav vse filmske zvrsti (igrani, dokumentarni, eksperimentalni in animirani film ter vsi njihovi hibridi). Različne tipe filma – filmske žanre pa bodo obiskovalci matinej spoznavali skozi teme, kot so skrb za okolje, uporniki (z razlogom in brez), geniji, prva ljubezen, kavbojke, muzikali ter glasbeni in plesni filmi, dogodivščine iz živalskega cesarstva itn.

Na bleščave bisere iz kinotečne zakladnice opozorimo s sproščeno zastavljenim in starostni skupini prilagojenim uvodom, v katerem orišemo ključne formalne avtorske poteze, čas, v katerem je bil film ustvarjen, razgrnemo žanrske posebnosti itn. Filmska izkušnja, pospremljena s kratkim uvodom in premislekom ali pogovorom ob/o videnem, odigra pomembno vlogo pri razvoju otroka/mladostnika. Pripomore namreč k oblikovanju estetske občutljivosti ter krepi otrokovo/mladostnikovo socialno medijsko pismenost. Film mladim omogoča, da se identificirajo z raznovrstnimi izkušnjami in srečajo z različnimi pogledi na svet. Predvsem pa (ne glede na starost) film vzdrami domišljijo, čustva, umetniško in znanstveno ustvarjalnost ter spodbudi kritično razmišljanje in vrednotenje. Sicer pa naj bi za ljudi, ki imajo radi film, veljalo, da se ne starajo.

Marec in april v znamenju okoljevarstva in Wesa Andersona

Najmlajše bo začaral animirani celovečerec Hiša pravljic (Kérity, la maison des contes, Dominique Monféry, 2009), ki ga odlikujejo ekspresivna likovna zasnova, domišljena glasba ter občutek izrazite pristnosti pri otrokovem navdušenju nad resničnim in domišljijskim.

V džunglo bo popeljal film o Tarzanu iz leta 1984 Greystoke: Legenda o Tarzanu (Greystoke: The Legend of Tarzan, Lord of the Apes) Hugha Hudsona, posnet po romanih Edgarja Ricea Burroughsa, ki prvič v seriji filmskih adaptacij studijsko ustvarjeno džunglo menja za resnično.

V nemem celovečernem dokumentarcu, prvem v zgodovini filma, Nanook s severa (Nanook of the North), ki ga je leta 1922 posnel Robert J. Flaherty, bomo spremljali dan v življenju Eskima Nanooka, ki z družino lovi ribe, lovi, trguje in se seli. Neokrnjeno naravo, ki se razteza med rekama Donavo in Dravo, bo razgrnil dokumentarec Zadnja oaza (Poslednja oaza, 1983) Petra Lalovića.

Film Tea (2007) Hanne A.W. Slak bo razkril poseben prostor in čas v gozdu, kjer v nenavadni hiški skupaj s starši prebiva deček Martin. Družinska pustolovščina ter pravljica o prijateljstvu in človeškem boju za ohranitev nedolžnosti, upanja in sanj ponuja številne iztočnice za premislek o medsebojnih odnosih, skrbi za okolje, bivanju v sožitju z naravo.

V Kraljestvu vzhajajoče lune (Moonrise Kingdom, 2012), očarljivem, zaradi številnih referenc postmodernem in andersonovsko umetelnem filmu z detajlirano scenografijo in z zadržano igro, ki narekuje atmosfero, mojstrsko prepleteno s humorjem in melanholijo, sledimo dvanajstletnima junakoma – Samu in Suzy. Na smrt se zaljubita in pobegneta na idilični otok v Novi Angliji, kamor Sam prinese opremo za kampiranje, Suzy pa mačko v kovčku, knjige in gramofon.

Maja Krajnc

PROGRAM
Hiša pravljic, 4.3. ob 17.00
Tea, 11.3. ob 17.00
Mravljinec Z, 18.3. ob 17.00
Greystoke: Legenda o Tarzanu, 25.3. ob 17.00
Kraljestvo vzhajajoče lune, 8.4. ob 17.00
Življenje žuželk, 15.4. ob 17.00
Nanook s severa, 22.4. ob 17.00
Zadnja oaza, 29.4. ob 17.00