novice

Vzgojno-izobraževalne vsebine – Magični stroj

Predstavljamo drugi vzgojno-izobraževalni video, tokrat v sodelovanju s kinotečnim projektom Razumevanje filma, ki želi mladim in širši javnosti približati različne aspekte filmske umetnosti, kulture in tehnologije.

V videu bomo tokrat podrobneje predstavili delovanje in tehnologijo 35-mm filmskega projektorja. Filmski projektor je čarobna naprava, ki nam na platno kinodvorane pričara gibajočo filmsko podobo. Ta s svojim mehanizmom in tehnologijo prelisiči naš um ter mirujoče slike na filmskem traku spremeni v gibajoče podobe. Za delovanje filmskega projektorja je potrebno usklajeno delovanje različnih mehanizmov: ti se v projektorju povežejo v sinhroni tek, ki združuje filmsko tehnologijo in umetnost.

Poudarek je predvsem na usklajenem delovanju treh ključnih elementov, ki omogočajo uspešno filmsko projekcijo. To so: delovanje malteškega križa, ki skrbi za premikanje in ustavljanje filmskega traku v okencu projektorja; delovanje zaslonke, ki sunkovito gibanje filmskega traku prikrije gledalcu; na koncu pa še zvočnega senzorja, ki prebere zvočno sled, zapisano na filmskem traku. Poleg tega obravnavamo tudi fiziološki pojav vztrajnosti vida. Fenomen omogoča spajanje migajočih zaporedno nanizanih statičnih sličic v kontinuirano povezano gibanje.

Filmski projektor je resnično magična naprava, ki nam v kinodvorani pričara sliko in zvok.

Video si lahko ogledate tukaj.

Animacija: Slobodan Djordjević

Bral: Lovrenc Rogelj

Zvok: Luka Seliškar