novice

Poklon vizij 2021

S projekcijo v Slovenski kinoteki začenjamo filmsko popotovanje čezmejnega filmskega festivala Poklon viziji, ki ga Kinoatelje med 18. in 24. oktobrom 2021 organizira v sodelovanju s pomembnejšimi filmskimi institucijami širšega čezmejnega prostora. Letošnji osrednji gost festivala je direktor fotografije Peter Zeitlinger, ki bo 20. oktobra v goriški Hiši filma vodil celodnevno mojstrsko delavnico in prejel nagrado Darko Bratina. Retrospektiva del v Pragi rojenega avstrijskega filmarja bo na ogled v kinih sedmih mestih v Sloveniji in Italiji. Projekcije, obogatene s prisotnostjo avtorja, bodo ponudile priložnost za poglobljen pogovor in izmenjavo mnenj.

Kinoatelje podeljuje nagrado Darko Bratina 2021 direktorju fotografije Petru Zeitlingerju za njegov obsežni opus, v katerem vztrajno raziskuje meje filmske govorice. S svojim avtorskim pristopom podpira vizije režiserjev, hkrati pa nikoli ne pozabi na gledalca, ki ga želi čim bolj doživeto popeljati v filmsko izkušnjo.
Filmska fotografija Petra Zeitlingerja črpa svojo moč oblikovanja iz samih začetkov filma, ko je bil še složen z ritmom sveta in je nenehno izumljal nove pristope, kako ujeti dogajanje pred kamero. Zeitlinger snema svet, ki se razpira pred njim, ne ustvarja novega. Prepričan je, da se notranjega toka filma ne da vzpostaviti v montažni sobi. Ne ustraši se niti zahtev hollywoodskih produkcij niti izzivov nizkoproračunskih filmov. Raziskovanje razpona filmske umetnosti je drzno izbral za svoj kredo že zelo zgodaj, še preden je kot otrok prečkal državno mejo in v neznani deželi spregovoril nov jezik. Kamera je bila njegovo prvo okno v svet in hkrati ščit, za katerim se je lahko skril.
V svoji karieri je na film zapisal prelome človekovih čustev in njegove etične vrednote. Ne glede na to, ali so se pri tem posamezniki soočali z bolečinami lastne preteklosti, nevarnimi zvermi, nacizmom ali stanji spremenjene zavesti – njegove podobe vsakokrat odražajo vedoželjnost, naklonjenost in nikdar ne obsojajo. V svetu, ki pozna kvečjemu »všečke«, je to dobrodošel opomin, kako neomajna je lahko moč filma.


KRATKA BIOGRAFIJA
Opus v Pragi rojenega avstrijskega direktorja fotografije Petra Zeitlingerja obsega več kot 90 del. Študiral je montažo in kamero, vzporedno pa še kulturni menedžment in filozofijo. Po sodelovanju z režiserjema Götzom Spielmannom in Ulrichom Seidlom se začne njegovo trajno sodelovanje z Wernerjem Herzogom, s katerim med drugim posname Srečanja na koncu sveta (2007, nominacija za oskarja) in v 3D tehniki Jamo pozabljenih sanj (2010). Dvojec pri vsakem novem projektu premika meje filmske umetnosti ter išče sveže načine prikazovanja krajev, za katere se je zdelo, da jih ni mogoče posneti. Zeitlinger črpa navdih v manjših, intimnih projektih, a tudi na snemanjih z večjimi hollywoodskimi imeni, kot sta npr. Nicole Kidman ali Nicolas Cage. Med drugim je sodeloval z režiserjem Abelom Ferrara ter igralcem in režiserjem Jamesom Francom.POKVARJENI POROČNIK: NEW ORLEANS
Bad Lieutenant: Port of Call New Orleans
(Werner Herzog, 2009, 122’)

Ljubljana - Slovenska kinoteka, 18. 10. 2021 ob 18.00

Terrence McDonagh (Nicolas Cage) je policijski detektiv, ki preiskuje umore v New Orleansu. Med divjanjem orkana Katrina pred utopitvijo reši zapornika, zato je nagrajen z napredovanjem v poročnika. Ker pa si med reševanjem iz vode hudo poškoduje hrbet, mora jemati močne protibolečinske tablete. Leto pozneje skuša zašiti preprodajalca drog, morilca družine afriških priseljencev. Preiskava ga popelje v kriminalno podzemlje New Orleansa, medtem ko se sam bori z odvisnostjo od seksa, zdravil in kokaina.OTROK PREDORA
Tunnelkind
(Erhard Riedlsperger, Avstrija, 1990, 89’)

Ljubljana - Slovenska kinoteka, 18. 10. 2021 ob 21.00

Nedolgo po praški pomladi leta 1969 najstnico Julio, ki živi blizu češkoslovaške meje, vrstniki nagovorijo, naj se spusti v predore ob meji, ki so ostali po 2. svetovni vojni. Julia začne redno prehajati na češkoslovaško stran, kjer vojaki gradijo ograjo, ki naj bi preprečevala prebege. Spoprijatelji se z vojakom srednjih let, ki ji pomaga, da je nihče ne odkrije. Nekega dne pa Julia med prečkanjem ugotovi, da je prijatelja za vedno izgubila.