prikaz novice

Filmski muzej: Novi razstavni prostori

Slovenska kinoteka, nacionalni filmski muzej, je po štiriindvajsetih letih delovanja končno dobila lasten razstavni prostor, v katerem bomo našo bogato, s filmom in kinematografijo povezano kulturno dediščino, lahko predstavljali obiskovalcem in vsem ljubiteljem filmske umetnosti. Novi razstavni prostori se nahajajo ob dvorani na Miklošičevi cesti, ob kateri smo si dolgo želeli združiti razpršene prostore Kinoteke. Razstavni prostori so povezani z novo vstopno točko z garderobo in manjšo trgovinico ter predavalnico, v kateri bodo potekale izobraževalne dejavnosti za otroke, mladino in odrasle: delavnice, predavanja, srečanja, pogovori ipd.

 

Pridobitev novih prostorskih kapacitet bo tako Kinoteki omogočila, da bo v polnosti izvajala tudi tisti dejavnosti javne muzejske službe, ki sta bili do zdaj zaradi pomanjkanja primernih prostorov nekoliko zapostavljeni – to je predstavljanje naše muzejske zbirke javnosti in izvajanje vzgojno-izobraževalnih aktivnosti. S tem bomo okrepili vlogo Kinoteke kot osrednje nacionalne institucije na področju ohranjanja in predstavljanja filmske dediščine.

 

Razstavne prostore bomo svečano odprli v četrtek, 22. oktobra 2020, z gostujočo razstavo, posvečeno stoletnici rojstva velikega filmskega mojstra Federica Fellinija Stoletnica. Fellini v svetu. Na razstavi bodo predstavljeni predmeti iz Fellinijevega osebnega življenja, družinske fotografije in fotografije s filmskih snemanj, originalne Fellinijeve risbe, kostumi iz njegovih filmov, plakati, različni dokumenti ter videointervjuji s Fellinijem in njegovimi sodelavci. Razstavljeno gradivo prihaja iz zbirk številnih javnih in zasebnih arhivov. Kustosi potujoče razstave so novinar in Fellinijev prijatelj Vincenzo Mollica, mednarodno priznani kustos Alessandro Nicosia in Fellinijeva nečakinja Francesca Fabbri Fellini. Razstavo je omogočilo Veleposlaništvo Republike Italije in Italijanski kulturni inštitut v Sloveniji, s podporo programa Vivere ALL’Italiana Italijanskega ministrstva za zunanje zadeve in mednarodno sodelovanje. Svojo pot je začela marca 2020 v Moskvi in med drugim gostovala v Sankt Peterburgu, Vilni in Tirani, zaključila pa jo bo v Filmskem muzeju v Potsdamu, kamor se bo podala iz Ljubljane. V Ljubljani bo razstava na ogled šest tednov, med 22. oktobrom in 6. decembrom. Dopolnilo jo bo več spremljevalnih dejavnosti: splošna in tematska vodstva ter predavanja.

 

V dvorani Silvana Furlana smo Fellinijevo leto začeli obeleževati že septembra z razstavo plakatov različnih jugoslovanskih distribucijskih podjetij – za Fellinijeve filme, ki so jih predvajali slovenski oz. jugoslovanski kinematografi. Razstavo smo pripravili v sodelovanju s Hrvaško kinoteko pri Hrvaškem državnem arhivu, od koder smo prejeli velik del predstavljenih plakatov, na ogled pa bo do konca leta 2020.

Špela Čižman