prikaz novice

17. Animateka se seli na SPLET!

Kljub prizadevanjem in nepoboljšljivemu optimizmu festivalske ekipe Animateke, ki je do zadnjega verjela, da si bomo tudi letos raznovrstne, predvsem pa vrhunske animirane filmske izdelke iz vseh vetrov lahko ogledali na velikem platnu, se je  zaradi epidemiološke situacije odločila, da tokratno edicijo premakne na splet.

17. Animateka bo podaljšana in bo potekala med 30. novembrom in 9. decembrom na uporabnikom prijazni in preizkušeni platformi, ki  ne omogoča le prikaza filmov, temveč tudi širšo festivalsko izkušnjo predavanj in diskusij AnimatekePRO, pogovorov z režiserji in raznoraznih dogodkov spremljevalnega programa, s katerim vam bodo popestrili gledalsko izkušnjo z domačega kavča.

Poskrbljeno bo, da bo festivalski duh Animateke, po katerem slovi, prisoten tudi na spletu, hkrati pa izkušnja spletne edicije odpira edinstveno priložnost decentralizacije festivala, ki bo tokrat razširjen onkraj Ljubljane in bo kot tak omogočal izkušnjo animiranih svetov gledalcem po vsej Sloveniji ter po celem svetu.

Del festivalskega programa – večino celovečernih animiranih filmov in retrospektivo Hrvaška na obisku – bomo zaradi omejitev avtorskih pravic in omejitev medija filmskega traku prikazali naslednje leto v dvorani Silvana Furlana v Slovenski kinoteki, tako da se bo festival ob spremembi formata v decembru podaljšal tudi v fizični prostor.

Celoten program lahko najdete na spletni strani Animateke.

Festivalsko podobo je pripravil Andrej Štular, mednarodno priznani  vsestranski ustvarjalec s področja ilustracije, stripa, slikarstva, kiparstva, fotografije, filma ter oblikovanja lutk in scenografij, ki ima za seboj kopico razstav po vsem svetu in pet samostojnih stripovskih albumov. Njegova dela pogosto posegajo po reciklaži, v tem slogu pa se predstavlja tudi s podobo letošnje Animateke.