prikaz novice

ODPIRAMO RAZSTAVNE PROSTORE!

Od sobote, 19. decembra, si boste ponovno lahko ogledali gostujočo razstavo, posvečeno stoletnici rojstva velikega filmskega mojstra Federica Fellinija Stoletnica. Fellini v svetu.
Razstava bo od 19. do 29. decembra izjemoma na ogled vse dni v tednu od 10. do 20. ure, le 24. decembra do 17. ure.
Da bo obisk razstave varen, vas prosimo, da upoštevate ukrepe za preprečevanje širjenja koronavirusa.

Gostujoča potujoča razstava Stoletnica. Fellini v svetu, posvečena stoletnici rojstva velikega filmskega mojstra Federica Fellinija, prinaša vpogled v Fellinijevo življenje in delo. V različnih tematskih sklopih bodo predstavljene družinske fotografije in fotografije s filmskih snemanj, številne originalne Fellinijeve risbe, kostumi iz njegovih filmov, osebna pisma, plakati, različni dokumenti ter video intervjuji z režiserjem in njegovimi sodelavci.

Razstavljeno gradivo prihaja iz zbirk številnih javnih in zasebnih arhivov. Kustosi razstave so novinar in Fellinijev prijatelj Vincenzo Mollica, mednarodno priznani kustos Alessandro Nicosia in Fellinijeva nečakinja Francesca Fabbri Fellini.

Razstavo sta omogočila Veleposlaništvo Republike Italije in Italijanski inštitut za kulturo v Sloveniji, s podporo programa Vivere ALL’Italiana Italijanskega ministrstva za zunanje zadeve in mednarodno sodelovanje. 

Svojo pot je začela marca 2020 v Moskvi in med drugim gostovala v Sankt Peterburgu, Vilni in Tirani, potovanje pa bo zaključila v Filmskem muzeju v Potsdamu. Razstava je dvojezična – v slovenščini in italijanščini –, dvojezičen pa je tudi katalog, ki jo spremlja.