arhivirana novica

Nov nakup | SADOVI JEZE - In memoriam | ERIC HOBSBAWM

V torek, 29. oktobra, bo v Kinoteki prvič na sporedu monumentalno delo o iskanju socialne pravičnosti in solidarnosti: Sadovi jeze Johna Forda (predpremiera). Premiera Fordove drame bo naslednji večer, 30. oktobra, uvedla okroglo mizo "Po Hobsbawmu – marksizem in zgodovinopisje pri nas", posvečeno enemu največjih zgodovinarjev 20. stoletja Ericu Hobsbawmu.

SADOVI JEZE

Predpremiera: 29. 10., ob 21.00. Premiera: 30. 10., ob 19.00. Premierni projekciji sledi okrogla miza "Po Hobsbawmu – marksizem in zgodovinopisje pri nas"

Sadovi jeze (The Grapes of Wrath, John Ford, ZDA, 1940, 35mm, 1.37, čb, 129', svp) so zgodnja, ob nastanku hudo kontroverzna in dandanes nič manj aktualna mojstrovina Johna Forda, posneta po istoimenskem romanu Johna Steinbecka. Združene države Amerike, obdobje gospodarske krize. Mladi in srboriti Tom Joad (Henry Fonda) se vrne iz zapora in najde kmetijo svojih staršev zapuščeno. Klateški duhovnik, ki ga sreča med ruševinami, mu pojasni, da so velike korporacije v sodelovanju z bankami zaplenile premoženje vseh drobnih posestnikov in jih pognale na cesto. Tom najde svojce na domačiji strica, vendar jih naslednje jutro kapital prežene tudi od tam. Razlaščena, obubožana, razširjena družina se odpravi na dolgo romanje proti Kaliforniji, v medlem upanju na boljšo prihodnost in službe. Med potovanjem skozi debelo črevo kapitalizma se Tom preobrazi v komunista.

»Producenti so držali besedo. Posneli so trd, iskren film, v katerem so igralci tako prepričljivi, kot da ne bi šlo za igrani film, pač pa za dokumentarec. Dejansko film odzvanja z grobo, dokumentarno resnico. Nobena udarna poanta ni izostala. Še več, s tem, ko je bila odstranjena vsa deskripcija, je film postal trši od knjige. Zdi se neverjetno, vendar je res.« John Steinbeck

»Sinoči sem videl film, Sadove jeze, in hudiča, če sem že kdaj videl boljši film. Pokaže nam preklete bankirje, može, ki so nas prelomili, in prah, ki nas je zadušil, in vse to stori v preprostem jeziku in nam naposled pove, kaj naj ukrenemo. Poglej si Sadove jeze, tovariš, poglej si ta film in ga ne zamudi. Ti si namreč zvezda tega filma.«
  Woodie Guthrie

Okrogla miza: "Po Hobsbawmu – marksizem in zgodovinopisje pri nas"

1. oktobra 2012 je umrl Eric Hobsbawm, zgodovinar, ki je bil do konca zavezan teoretski tradiciji marksizma in politični tradiciji komunizma. V tetralogiji Časov je iz marksistične perspektive popisal zgodovino moderne od francoske revolucije do zloma uveljavljenih socializmov, zgodovino stoletij, v katerih je kapitalizem postal prevladujoče družbeno razmerje na svetovnem odru. Njegova dela so prevedena v 30 jezikov in so med najbolj branimi v svoji zvrsti na svetu.

Dela slavnega britanskega marksističnega zgodovinarja Erica Hobsbawma nam ponujajo edinstveno izhodišče za razlago sodobnega sveta, t. j. nasprotij, ki jih je izzval razvoj kapitalizma in ki se vlečejo skozi dolgo obdobje imperializma, svetovnih vojn, revolucij, restavracij vseh vrst do današnjih dni. Na okrogli mizi si bomo po njegovem zgledu zastavili vprašanje, kako prebrati slovensko zgodovino, t. j. preteklost in sedanjost, iz gledišča razrednih bojev? Katere ideološke in politične ovire nas čakajo na tej poti? In naposled, kako vključiti slovensko zgodovino v svetovno zgodovino? Velika kriza je doslej razgalila, da boji delovnih ljudi s kapitalom niso zgolj eni od mnogih ne preveč pomembnih konfliktov modernih družb, kot so si na Slovenskem desetletja na vse kriplje prizadevale prikazati politične, civilnodružbene in akademske elite, temveč da med njimi zavzemajo osrednje mesto. Silovito neoliberalno ofenzivo na Slovenskem številni uporniški akterji tako vse pogosteje razlagajo kot napad na pridobitve delavskih bojev. »Socialne pravice so izborjene, ne podeljene!« odločno sporočajo sindikati v času reformnih mrzlic. Vprašanje se tedaj glasi, kakšni so v resnici bili zgodovinski delavski boji?

Pogovarjali se bodo: dr. Lev Centrih, dr. Tomaž Jurca, dr. Jernej Kosi, dr. Božo Repe.

V sodelovanju z Založbo Sophia. Vstop prost.