arhivirana novica

24. LIFFe v Kinoteki | Mladi in drzni, Lordan Zafranović

24. Ljubljanski mednarodni filmski festival bo med 6. in 17. novembrom ekskluzivno v Kinoteki postregel z dvema zgodovinskima retrospektivama. Vsi filmi bodo predvajani izključno na celuloidu/poliestru oziroma 35-mm filmskem traku, muzejskem formatu, ki ohranja izvorno in neprekosljivo izkušnjo uživanja filmov.

24. LIFFe: POSVEČENO: ZAFRANOVIĆ

Sreda 6. november – nedelja 17. november
Posvečeno: Zafranović

Retrospektiva, posvečena notoričnemu ikonoklastu jugoslovanske in hrvaške kinematografije Lordanu Zafranoviću, avtorju šokantnih in pretresljivih mojstrovin, kakršni sta Okupacija v 26 slikah (Okupacija u 26 slika, 1978) in Zaton stoletja – Testament L.Z. (Zalazak stoljeća – Testament L.Z., 1994). Poseben pomen retrospektivi, med katero nas bo z obiskom počastil tudi avtor, podeljuje dejstvo, da gre za prvi obsežnejši filmski program po nekaj desetletjih, ki je posvečen kakšnemu klasičnemu filmskemu ustvarjalcu naše južne sosede. 
Več o programu retrospektive v Sporedu.

24. LIFFe: RETRO: MLADI IN DRZNI

Sreda 6. november – nedelja 17. november
Retro: Mladi in drzni

Retrospektiva, navdahnjena s hipnim kultom Spomladanske žurerke (Spring Breakers, Harmony Korine, 2012), pod naslovom Mladi in drzni prinaša slab ducat filmov, ki se ukvarjajo z zgodovino skakanja čez potok tam, kjer je most. Če se zdi tematski okvir nekoliko zagoneten, ga po drugi strani odtehta že dejstvo, da bomo po dolgem času ali celo prvič na kinotečnem platnu lahko gledali klasike formata Divjak (The Wild One, Laslo Benedek, 1953 - na sliki) z uporniško ikono številka ena, Marlonom Brandom, in Upornik brez razloga (Rebel Without a Cause, Nicholas Ray, 1955) z najstniško ikono številka dva, Jamesom Deanom.
Več o programu retrospektive v Sporedu. 

24. LIFFe: KINO-INTEGRAL: MLADI IN DRZNI

Torek 12. november ob 17.30
Kino-integral: Mladi in drzni

Tradicionalni kinotečni program Kino-integral tokratnemu Liffu dodaja štiri filme, ki se umeščajo v koncept Mladih in drznih in predstavljajo izjemne dosežke v zgodovini t.i. eksperimentalnega filma. Avtorji: Jonas Mekas (na sliki njegov Williamsburg, Brooklyn, ZDA, 1950-2003), Jay Rosenblatt, Martin Arnold in Luther Price!
Več o programu Kino-integral v Sporedu.


Četrtek 14. november ob 11.00 v drugem preddverju Cankarjevega doma, E2, prost vstop
Leto kina: raziskave Kinodvor in Kinoteka
Kinodvor in Kinoteka sta združila moči ter se lotila raziskovalnega projekta, v okviru katerega sta želela zbrati in arhivirati vse razpoložljivo gradivo in podatke o dvorani na Kolodvorski ulici, pa tudi o prikazovanju filmov v Ljubljani od prvih javnih predvajanj pa vse do danes. Ustanovi bosta skupaj s sodelujočimi raziskovalci predstavili rezultate prve faze raziskav.  


Prodaja vstopnic:

na vseh prodajnih mestih Liffa - nakup vstopnic;
na blagajni Kinoteke (Miklošičeva 28) je vstopnice mogoče kupiti eno uro pred prvo predstavo do zadnje predstave.