arhivirana novica

24. LIFFe | Leto kina: raziskave

V okviru 24. ljubljanskega mednarodnega filmskega festivala (LIFFe) bomo v četrtek, 14. novembra ob 11. uri v Cankarjevem domu (Dvorana E2) predstavili raziskovalni projekt Kinodvor. Raziskava, ki sta ga v okviru Leta kina pripravila in izpeljala Kinodvor in Slovenska kinoteka. O raziskavi, v kateri so sodelovali Lilijana Nedič, Špela Čižman, Klemen Žun iin Nika Gričar, bodo spregovorili njeni avtorji ter Metka Dariš, vodja muzejskega oddelka Slovenske kinoteke, in Nina Peče, direktorica Kinodvora.

Leto 2013 je za slovensko kinematografijo posebnega pomena, saj dve osrednji filmski instituciji praznujeta svoja jubileja: kinematograf, danes znan kot mestni kino Kinodvor, je svoja vrata odprl pred devetdesetimi leti, Slovenska kinoteka pa letos slavi petdesetletnico neprekinjenega kinotečnega prikazovanja v dvorani na Miklošičevi ulici. Da bi obeležili ti obletnici, zlasti pa zato, da obudimo razumevanje pomena kina, ki ga ta družabni prostor kulture in umetnosti nosi skozi čas, smo pripravili projekt Leto kina - Kinodvor 90, leto praznovanja kina in filma. Kinodvor in Kinoteka sta jeseni leta 2011 združila moči ter se lotila raziskovalnega projekta, v okviru katerega sta želela zbrati in arhivirati vse razpoložljivo gradivo in podatke o dvorani na Kolodvorski ulici, pa tudi o prikazovanju filmov v Ljubljani od prvih javnih predvajanj pa vse do danes.

Na LIFFu bosta ustanovi skupaj s sodelujočimi raziskovalci predstavili rezultate raziskovalnega dela. Muzejski oddelek Slovenske kinoteke bo predstavil gradivo povezano s prikazovanjem filmov v Sloveniji, vključno s celotnim repertoarjem kinematografa na Kolodvorski ulici od leta 1923 do leta 2008. Prenos teh podatkov v podatkovno bazo javnosti zdaj omogoča spletno iskanje vseh omenjenih filmov. To ne ponuja le zanimivega vpogleda v dinamično življenje in močno spreminjajoči se profil enega ljubljanskih kinematografov v obdobju skoraj stotih let, ampak hkrati prinaša nove možnosti za analizo in interpretacijo teh podatkov. Poleg podatkov o repertoarju je bila evidentirana tudi množica drugega dokumentarnega gradiva (fotografije, fotografije iz filmov, plakati, časopisni izrezki, načrti, filmski odlomki), ki so zdaj na voljo za nadaljnjo obdelavo. Predstavljen pa bo tudi zadnji projekt Leta kina, ki je trenutno v razvoju: Kino zemljevid. Ta nas bo seznanil s skoraj osemdesetimi ljubljanskimi lokacijami, na katerih so filme javno predvajali (v več kot dvesto različnih kinematografih), javnosti pa ga bomo predstavili naslednjo pomlad.

Vljudno vas vabimo, da se nam na predstavitvi pridružite. Vstop je prost, predavanje bo v slovenskem jeziku