arhivirana novica

Z Lubitschem nad Manhattan, Berlin in Peking

Nemška znanstvena literarna revija Neue Rundschau, ki jo izdaja ugledna založba S. Fischer Verlag, je svojo najnovejšo številko (4/2013) posvetila v Kinoteki rojenim razmislekom o nemško-hollywoodskem režiserju Ernstu Lubitschu. V reviji se nahaja prevod desetih besedil domačih in tujih filozofov ter literarnih teoretikov iz zbornika, ki ga je Kinoteka slovenskim bralcem ponudila lani pod naslovom Zadeva Lubitsch. Avtorji se v njem posvečajo zahtevnemu žanru ponovnega ovrednotenja režiserjevega opusa, natančneje Lubitschevih poznih komedij v luči aktualnih problemov filozofije, estetike in politike.

Nemajhnemu uspehu za slovensko znanstveno monografijo na mednarodnem knjižnem trgu bo marca 2014 sledila še angleška edicija z naslovom Lubitsch Can't Wait, do konca leta 2014 pa še kitajska!

Gre za precej dragocene knjižne pridobitve v svetovnem merilu, saj se je filmska teorija enemu največjih imen v zgodovini filmske komedije, avtorju filmov Biti ali ne biti, Ninočka, Težave v raju in številnih drugih zvenečih naslovov, doslej posvečala sporadično in odločno premalo. Pod blok v nemški reviji so se podpisali: Elisabeth Bronfen, Mladen Dolar, Russell Grigg, Tatjana Jukić, Jela Krečič (urednica), Gregor Moder, Ivana Novak (urednica), Robert Pfaller, Aaron Schuster, Alenka Zupančič in Slavoj Žižek.

Obiščite spletno mesto revije za več informacij: http://www.fischerverlage.de/
Več informacij o angleški izdaji, ki jo bo distribuirala prestižna založba Columbia University Press:
http://cup.columbia.edu/book/978-961-6417-84-6/lubitsch-cant-wait