arhivirana novica

Kino-uho: Trpljenje device Orleanske

V četrtek, 20. februarja, bo ob 21. uri v Kinoteki po dolgem času spet na sporedu ena največjih filmskih mojstrovin vseh časov, Trpljenje device Orleanske (La passion de Jeanne d'Arc) Carla T. Dreyerja. Projekcijo nemega filma bo v živo na kontrabasu spremljal preverjeni kinotečni znanec Matija Schellander.

Devico Orleansko (Falconetti) privedejo v veliko palačo Rouen, kjer jo na inkvizicijskem sodišču po ure in ure izprašuje zbor duhovnikov. Dekle se vprašanjem izogiba. Molči, zato jo mučijo, dokler se ne onesvesti. Obsodijo jo na večno trpljenje, ji v znak sramote obrijejo glavo in jo naposled sežgejo na grmadi pred razjarjeno množico. Spomenik filmske zgodovine.

»Interpretaciji filma, ki gledalca tako na vsebinski kot formalni ravni fizično in psihično preizkuša, se lahko približam samo z glasbo, ki tudi mene fizično izziva. Tako filmu zoperstavim svoj lastni tempo in svoje zvočne barve. Kot srčni utrip, ki z glavno igralko Renée Falconetti sočustvuje vse do neizogibnega konca na grmadi.«
Matija Schellander

Več informacij o glasbeniku tule.