arhivirana novica

Visoka šola za umetnost se predstavi

Postaje spoznavanja artikulacije filma študentov Visoke šole za umetnost Univerze v Novi Gorici
Informativni vodič po projekciji v torek, 18. februarja, ob 21.uri.
 
Bera filmskih izdelkov, nastalih v študijskem procesu raziskovanja filmsko izraznih metod, od študijskih začetkov do vpetosti v mednarodne projekte. Študentje v sklopu programov Digitalne umetnosti in prakse v različnih modulih (animacija, fotografija, videofilm, novi mediji), Medijske umetnosti in prakse (magistrski program) ter v teoretičnem in zgodovinskem polju umetnosti raziskujejo in ustvarjajo v kontekstualnih okoljih (okolje filma, kreativnih industrij in sodobnih umetnosti). Vse to v okvirih mlade in dinamične šole, ki skozi interdisciplinarno sodelovanje v kontekstu sodobnih umetnosti in kreativnih medijev študentom omogoča, da lahko vsak medij raziskujejo v njegovi funkcionalni rabi in/ali kot avtorsko izrazno sredstvo.  Z izborom predvajanih filmov programa prvestopnje se bomo podali na pot njihovih raziskovanj, izobraževanja in kreativnih procesov, v katerih prikazujejo svoja videnja konteksta sveta v katerem živijo. V šoli in izven nje!

Prva podaja je njihov vstop v socialno okolje VŠU-ja, kjer kot skupina posameznikov ustvarijo skupno delo – brez omejitev in usmeritev, v ospredju je kreativnost in proces realizacije v časovnem limitu.  

Via Armando Diaz 5 je naslov šolske stavbe in naloga študentov je, da dokumentirajo svoj pogled in odnos do vsebine, ki jo nosi ali zakriva ta naslov. 

Prehod od A do B je vaja v kateri je potrebno logično povezati pot akterja, definirano s tehničnimi parametri kadrov, ki pa se lahko nadgradijo s poljubno vsebino in atmosfero.  

Pogledi so prav tako naloga, v kateri je potrebno razvidno uporabiti principe elementov gledati-videti.  

Dokuprincip izhaja iz dveh starejših filmov iz ljubljanskega obdobja VŠUja: gre za zapis videnja določenega objekta na subjektiven način. Novejši filmi imajo drugo izhodišče: določeno število dni – deset ali osem – je potrebno vsak dan snemati in material urediti v časovno omejeno sekvenco.  

Delavnice so posebni projekti, ki nastajajo znotraj šole v intenzivnem delu, posvečenem samo kreiranju izdelka v skupini, ali pa v sodelovanju z Gimnazijo v Novi Gorici, kjer z dijaki dramske igre nastanejo kratki dramski prizori, v katerih je potrebno prikazati, da se to dogaja na odru in da je to proces gledališke vaje, ki nazorno kaže prostor in posamezne akterje v njem. Tekste napišejo študentje sami.

Dokufilm in igrani projekti so forme, v katerih študentje niso omejeni z obliko in se soočajo samo z vsebino in seveda z lastno kreativnostjo.   In za konec – tisto kar je samo njihovo: video spot, v katerem je omejitev samo popolna svoboda!

Mentor večine predvajanih filmov je Boštjan Vrhovec, mentor Prve podaje je Metod Blejec, mentor videospota je Jan Simončič

Projekciji sledi pogovor z avtorji. Vstop prost.

Program:  

Prva podaja
Znak, da je zrezek živ, Filip Košnik, Grega Kocjančič, Matjaž Bajc, Špela Lutman, Urban Klanjšček, Žiga Ipavec, Jure Boršič

Via Armando Diaz 5
Tine Posarelli, Nika Lemut, Peter Mišic

Prehod od A do B
Matjaž Bajc, Filip Košnik, Tine Posarelli, Jasmina Lozar  

Pogledi
Timotej Lah, Katja Petelin  

Via Armando Diaz 5
Filip Košnik, Sašo Mrak 

Dokuprincip
Nebotičnik, Iva Musović
Tromostovje, Mark Bizilj
Kava, Merry Gobec
Eye See You, Grega Kocjančič
Naj te ne presenečajo dela grešnika, Miha Zaletel
Silent Places, Roberta Battison 

Delavnice
O zvezdah in konjih, Zala Opara
Se zgodi, Marko Žagar
Juha, Miha Možina
Thantobia, Filip Košnik, Grega Kocjančič, Matjaž Bajc      

Dokufilm
Monika V., Jaka Čurlič
Samo Mrak, Jasmina Lozar
Midve, Gaja Dolmark
Od 1912, Gaja Kutnjak  

Igrani
Esthaton, Peter Mišic  

Videospot
glasba: Filip Košnik, Tine Posarelli, Matjaž Bajc, Jasmina Lozar, Samo Mrak
tekst: Viki Tomašič
scenarij: Katja Petelin
kamera: Grega Kocjančič, Marko Žagar
montaža: Filip Košnik, Grega Kocjančič