arhivirana novica

Kako je ideologija premikala naše kolektivno telo

V torek, 4. marca, bomo v Kinoteki ob 21. uri premierno predvajali dokumentarni esej Jugoslavija, kako je ideologija premikala naše kolektivno telo.

Avtorica Marta Popivoda je zbrala in analizirala filmske in video zapise iz obdobij nekdanje Jugoslavije (1945-2000), ki beležijo tako državne proslave in aktivnosti (mladinske delovne brigade, prvomajske parade, proslave ob dnevu mladosti) kot tudi različne proteste (študentske demonstracije leta 1968, beograjske množične vstaje devetdesetih, srbsko revolucijo 5. oktobra leta 2000). Medijske podobe se zaokrožujejo v (re)konstrukcijo postopnega izčrpavanja komunistične ideologije skozi premene v odnosih med ljudmi, ideologijo in državo.

»Gre za raziskovalni esej, obenem pa tudi za izrazito oseben pogled na zgodovino socialistične Jugoslavije, njen dramatičen konec in posledičen vznik števila manjših demokracij. Izkušnja razpada Jugoslavije in vzpostavitev nove razredne družbe v Srbiji po modelu divjega kapitalizma sta me navedli na preiskavo polpreteklih medijskih podob in prevpraševanje družbenih sprememb skozi manifestacijo množičnih performansov v javnem prostoru.« Marta Popivoda

Projekciji sledi pogovor z avtorico. V sodelovanju z Zavodom Maska.