arhivirana novica

Nov mednarodni uspeh Karpa Godine in Slovenske kinoteke

Tako kot lani Slovenska kinoteka letos petdeseto obletnico delovanja beleži in praznuje Avstrijski filmski muzej, ena najbolj uglednih evropskih kinotek. Ob tej priložnosti so pripravili slavnostno retrospektivo z naslovom 1964, v sklopu katere predvajajo natanko petdeset filmov (petindvajset celovečernih in petindvajset kratkih), posnetih pred približno petdesetimi leti, ki po njihovem mnenju predstavljajo "širokopotezen poskus upodobitve specifičnega kulturnega trenutka, izredno bogatega tako v kontekstu filma kot tudi obče zgodovine."

Pri sestavljanju programa so se držali pravila, da sme biti vsak avtor tistega časa (od Dreyerja prek Forda do Kubricka) zastopan samo z enim filmskim naslovom. Edina izjema je Karpo Godina, ki je v tem prestižnem programu petdesetih zastopan kar z dvema filmoma: v četrtek, 13. marca, bosta na Dunaju predvajana njegova vrhunska kratka eksperimentalna filma Pes in Divjad, ki ju je Slovenska kinoteka restavrirala lani in predstavljata dva izmed kronskih draguljev naše posebne zbirke slovenskega in jugoslovanskega eksperimentalnega filma. Več informacij o celotnem programu 1964 tule.

Ob tej veseli novici se lahko dodatno nasmehnemo ob nedavni ugotovitvi strokovne komisije Ministrstva za kulturo RS, da program Slovenske kinoteke "žal nima ambicije dovolj velike prepoznavnosti v mednarodnem prostoru."