arhivirana novica

Kino-integral/Animateka: Robert Breer

V sredo, 2. aprila, in v četrtek, 3. aprila, bomo ob 20. uri v sklopu redne kinotečne nanizanke Kino-integral, posvečene eksperimentalnemu filmu, in takisto redne kinotečne nanizanke Animateka, posvečene animiranemu filmu, zavrteli dva jagodna izbora kratkih filmov velemojstra animirano-eksperimentalnega filma Roberta Breera.

Robert Breer (1926-2011) velja za enega najbolj vplivnih in obenem najbolj unikatnih ustvarjalcev eksperimentalnega filma, tudi za enega botrov ameriške povojne avantgarde. Umetniško kariero je začel kot slikar in kipar, ki se je v svojih delih ukvarjal predvsem z mejami in možnostmi percepcije. Kmalu je ugotovil, da mu v tej sferi zanimanja še največ svobode ponuja medij filma, zlasti neskončni potenciali montaže, ustvarjene za poigravanje s prostorom in časom. Njegovi filmi predstavljajo enkratno, eksplozivno mešanico abstraktnega slikarstva, risbe in fotografije, v kateri se zrcali praktično celotna zgodovina avantgardnih umetniških praks 20. stoletja.

»V subtilnih animiranih filmih najbolj izvirnega avantgardista se prepletajo dadaistični in abstraktni vplivi. Podobe se nenehno zlivajo ena v drugo, se rušijo, levijo v črte in oblike osupljive lepote in ekspresivne moči, medtem ko režiser na novo izumlja pojem prostora in se na nežno dadaističen način znaša nad nemočnim svetom.« Amos Vogel