arhivirana novica

Retrospektiva: Kratki filmi Krsta Papića: 27. in 28.8.

Novo kinotečno sezono v sredo, 27. avgusta, in četrtek, 28. avgusta, odpiramo s pregledno retrospektivo kratkih filmov Krsta Papića, ki smo jo pripravili v sodelovanju s festivalom kratkega filma K3.

Krsto Papić (1943-2013), eno najbolj markantnih imen jugoslovanskega in hrvaškega filma, se je v zgodovino vpisal kot bržkone vodilni akter generacije, ki je v drugi polovici šestdesetih in v začetku sedemdesetih uveljavila t. i. hrvaški avtorski film. Kot režiser in scenarist se je skozi štiri desetletja plodovitega ustvarjanja proslavil tako z igranimi celovečerci, še bolj pa nemara s kultnimi kratkometražnimi dokumentarci, ki so se venomer izogibali vplivu državne propagande in zavoljo svoje odprte kritičnosti do življenja v nekdanjem sistemu avtorja redno izpostavljali političnim pritiskom. Papićeve kratke metre namreč zaznamujejo slogovna surovost in ostrina, nevprašljiva naklonjenost do malega človeka ter pronicljiva sposobnost razkrinkavanja ironičnih in grotesknih aspektov družbene realnosti.

V sklopu retrospektive bomo v dveh dneh zavrteli sedem kultnih kratkih filmov Krsta Papića: Halo München, Vozel (Čvor), Ko te zabode moj nož (Kad te moja čakija ubode), Naj se sliši tudi naš glas (Nek se čuje i naš glas), Mala vaška prireditev (Mala seoska priredba), Posebni vlaki (Specialni vlakovi) in Malo potovanje (Jedno malo putovanje).