arhivirana novica

Festival: Kurja polt: Urbano vs. ruralno: 18.-21.9.

Društvo Kurja polt v sodelovanju s Slovensko kinoteko in Kinodvorom, mestnim kinom, predstavlja vikend-festival filmske groze Kurja polt, posvečen kultom, klasikam in žanrskim odpadnikom, praznovanju, predvsem pa kakovostni projekciji, ogledu in razmisleku o pomenu in definicijah filmske grozljivke.

Čeprav so žanrski avtorji pogosto stopali na čelu rušenja filmskih in družbenih, estetskih in ideoloških tabujev, potiskali meje dovoljenega in razpirali možnosti tematskega in formalnega izrazja filmske umetnosti; čeprav žanr grozljivke zahteva izdaten narativni talent in tehnično inovativnost, medtem ko pogosto nastaja v težkih produkcijskih pogojih, je grozljivka bila in ostaja vse prepogosto izvzeta iz »obče veljavnih« filmskih kanonov, odrinjena na obrobje filmske misli in publicistike. In navkljub pravcati renesansi, ki jo žanr doživlja v novem tisočletju, ostaja v naši redni kinematografski distribuciji šibko zastopan.

Kurja polt se zato pridružuje obstoječim iniciativam, Grossmannovemu festivalu fantastičnega filma in Kinodvorovi maratonski Noči grozljivk, ter vabi klene privržence žanra in resne, zvedave ljubitelje filma, naj nikar ne mislijo, da so videli dovolj. V želji, da bi presegli prevladujoči predsodek, ki grozljivko odpravi kot stvar partikularnega okusa nišne publike, bo prva festivalska izdaja postregla z naslovi in avtorji, ki jih prvi gotovo ne želite in drugi preprosto ne morete spregledati. Naš cilj ni apologija, pač pa rehabilitacija grozljivega žanra, njegova umestitev na legitimno mesto znotraj filmske umetnosti in na redni repertoar domačih kinodvoran.

Butični filmski dogodek je v svoji pilotski ediciji zastavljen tematsko in retrospektivno. Njegova rdeča nit je »ruralna groza«, trčenje urbanega in ruralnega. Toda priljubljenega podžanra ne odkriva le v paradigmatičnih »backwoodsih« ameriškega Juga, pač pa tudi v odročnih škotskih vaseh, paragvajskem pragozdu in avstralski puščavi; ne le v čistokrvnih klasikah (Teksaški pokol z motorko, Hribi imajo oči), kultih (Dva tisoč manijakov!) in kuriozitetah (Ne ubijaj, razen …) krvavega žanra, pač pa v brezčasnih (Odrešitev) in dolgo izgubljenih mojstrovinah (Prebudi se v grozi), ki presegajo žanrski okvir, a so njegove trope in topike vzele za svoje. In čeravno je namera festivala v prihodnje podkrepiti stare mojstre s svežo krvjo, zgodovinski pregled z vrhunci sodobne produkcije, se ob častitljivih jubilejih Kinodvora in Slovenske kinoteke, v Letu kina, oziramo nazaj. Kurja polt št. 1 naj pripravi ustrezno zgodovinsko podlago in v skladu z modusom operandi izvoljenega žanra nastopi kot »prequel«: predzgodba in predigra. Zatorej, nazaj! V puščavo in goščavo. Naj bendžo zagode, naj zapoje žaga ...

Glej spletno stran festivala in spored za natančen spisek predvajanih filmov.