arhivirana novica

Jean-Louis Comolli v Ljubljani!

Film proti spektaklu: Jean-Louis Comolli v Ljubljani

V ponedeljek in torek, 10. in 11. novembra, bomo v Kinoteki sprejeli pomembnega gosta: Jean-Louisa Comollija, nekoč člana uredništva znamenitih Cahiers du Cinéma, še danes pa ključnega protagonista na področju filmske teorije in ideološke kritike medijev.  

Kot avtor se je podpisal pod številne dokumentarce in igrane filme in dva se bosta odvrtela tudi na našem platnu, po projekcijah pa bo z avtorjem stekel pogovor o njegovem delu. S Comollijem se bo dva večera pogovarjal Nil Baskar, avtor spremne besede v knjigi Film proti spektaklu.  

Knjiga Film proti spektaklu (prevod Katja Kraigher, Nil Baskar) je namreč nedavno izšla pri Društvu KINO!: »Neprestane bitke ali vojne izkoriščanih proti gospodarjem zaidejo in izgubijo moč, ker obnavljajo prav oblike, skozi katere se danes izvaja prevlada kapitala, pa naj je to na področju informiranja, oglaševanja, medijev ali spektaklov. V vsakdanjih bojih prepogosto govorimo besede sovražnika.Toda drug način govora o svetu in lastnih upih bomo lahko ustvarili samo v krogu skupnega jezika, ugrabljene lepotice, ki jo moramo iztrgati zapeljivcem. Utopijo moramo znova začeti in hkrati ponoviti: vstanite, utopisti! Iz same notranjosti spektakularne prevlade moramo, gledalci, cineasti, zanko za zanko razdreti to prevlado in jo razplesti, jo desinhronizirati, jo preluknjati s filmi iz obrobja, jo nakrhati z intervali,« je zapisal Comolli.  

Filmi na sporedu:
Dokumentarni film – fragmenti zgodovine (Cinéma documentaire, Fragments d’une histoire)
Jean-Louis Comolli, Francija, 2014, Blu-ray, 90', svp
Mozartov Concerto (Le Concerto de Mozart)
Jean-Louis Comolli, Francis Marmande, Francija, 1997, Betacam, 86', svp
Snemati, da bi videli (Filmer pour voir)
Ginette Lavigne, Francija, 2013, Betacam, 110', svp  

Dogodek in projekcije filmov smo pripravili v sodelovanju z Društvom za širjenje filmske kulture KINO! in Francoskim inštitutom v Sloveniji.