arhivirana novica

Noč kratkih filmov

Najdaljša noč v letu, noč 21. decembra, bo od 19. ure Noč kratkih filmov

Verjamemo, da dober film pusti sled – v družbi, človeku ali zgolj utrnjeni misli, in zato verjamemo, da vsak dober film šteje. Letos se na zimski solsticij, v najdaljši noči v letu pridružujemo iniciativi, ki podpira in promovira, pa občuduje in preprosto rada gleda kratke filme. V več programskih sklopih se bo do poznih ur zavrtelo vrtoglavo število filmov kratkega formata. Vsak meter filma šteje!

V sodelovanju s Slovenskim filmskim centrom, Društvom slovenskih režiserjev, Društvom slovenskih filmskih delavcev, Društvom slovenskega animiranega filma, Slovenskim filmskim arhivom, Akademijo za gledališče, radio, film in televizijo in Kraken, društvom za uveljavljanje kratkega filma.

Vstop prost!

21. decembra 2014 se Slovenija na pobudo Slovenskega filmskega centra pridružuje mednarodnemu dogodku »Najkrajši dan« (Le jour le plus court), ki se je leta 2011 začel v Franciji, ravno tako na pobudo njihovih osrednjih filmskih inštitucij. Maratonu kratkih filmov se je pridružilo že 16 držav, letos pa bo prvič potekal tudi v  15. slovenskih mestih.  

21. december je dan zimskega solsticija - najkrajšega dneva in najdaljše noči v letu – dan, ko se na severni polobli začne koledarska zima.
Slovenska kinematografija z Nočjo kratkih filmov predstavlja in slavi produkcijo kratkih filmov, hkrati pa je to tudi priložnost za srečanje filmskih ustvarjalcev in ljubiteljev kratkega metra.
Osrednji dogodek bo potekal v Slovenski kinoteki, pa tudi v 14. dvoranah Art kino mreže po vsej Sloveniji. Dogodku se pridružuje RTV Slovenija, ki bo ta večer predvajala kratke filme na svojem programu.
Slovenski filmski center je k sodelovanju povabil Društvo slovenskih režiserjev in Društvo slovenskega animiranega filma, pred kratkim ustanovljeno Društvo Kraken ter Akademijo za gledališče, radio, film in televizijo in Slovenski filmski arhiv pri Arhivu RS, ki so sodelovali pri sestavljanju programa, tehnično pomoč pa je prispeval Studio Viba film.  

Praznovanje slovenskega kratkega filma predstavlja prvo Noč kratkega filma, ki bo postala vsakoletni filmski dogodek.