arhivirana novica

11. Mednarodni festival animiranega filma Animateka

8. - 14. december: 11. Mednarodni festival animiranega filma Animateka

December je čas za nasmejane animirane podobe
 

Naš letošnji rezidenčni umetnik, mednarodno uveljavljeni japonski risar Akinori Oishi, bo galerijo Kinodvora preobrazil v svojevrsten teater sproščenega režanja. Risboholik Aki bo v času festivala demonstriral svoj arzenal likovnih veščin ter se osredotočil na značilni motiv 'srečnega Akijevega nasmeha', prepoznavnega avtorjevega motiva, ki širi skrajno nalezljivo smejalno bolezen. Nasmejani virus se bo iz Kinodvorove Galerije razširil še v Kavarno in v Slovensko kinoteko. Animateka v čast njegovemu obisku predstavlja tudi slovensko premiero celovečernega filma Volčja otroka (Ookami Kodomo no Ame to Yuki, 2012), ki je delo najbolj popularnega avtorja japonskega žanra anime Mamoruja Hosode.  

Odločitev za geografsko omejitev tekmovalnega programa na srednje- in vzhodnoevropske države se je pokazala kot odlična zamisel, saj smo na preteklih edicijah gledali raznovrsten in kakovosten program. Skozi selekcijsko sito se je letos v tekmovanje za nagrado občinstva :D'SAF! in veliko nagrado mednarodne žirije RTV SLO prebilo 37 avtorskih kratkih animiranih filmov s področja Srednje in Vzhodne Evrope. O strokovnih nagradah bo letos odločala mednarodna žirija v sestavi: Akinori Oishi (Japonska), Cecilia Translaviña (Kolumbija), Tess Martin (ZDA), Andreas Hykade (Nemčija) in John Canciani (Švica). Vsi žiranti se bodo seveda festivalskemu občinstvu predstavili s svojimi filmskimi retrospektivami ali izborom filmskih programov.  

V tekmovalnem programu evropskih študentskih animiranih filmov predstavljamo mlade upe avtorske animacije. Letos bomo zaradi želje po predstavitvi čim bolj reprezentativnega izbora filme razvrstili v štiri tekmovalne programe. 50 izvrstnih študentov se bo potegovalo za nagrado Univerze v Ljubljani in Univerze v Novi Gorici za najboljši evropski študentski animirani film, ki jo podeljuje skupna žirija študentov goriške Visoke šole za umetnost in ljubljanske Akademije za likovno umetnost in oblikovanje. V programskem sklopu Evropske šole animiranega filma bomo tokrat prikazali izbor študentskih presežkov nemške šole Filmakademie Baden-Württemberg.  

Vzgojno-izobraževalni program animiranega filma Slon približuje animirani film vrtčevskim in osnovnošolskim otrokom, dijakom, staršem ter učiteljem. Poleg štirih tekmovalnih programov kratkih animiranih filmov, prilagojenih za različne starostne skupine, v katerih bo od letos občinstvo podeljevalo nagrado Centra Ustvarjalna Evropa za najboljši film po izboru občinstva v programu Slon, bodo v programu Družinski Slon na sporedu tudi Slonova panorama in slovenske premiere celovečernih animiranih filmov Ostržek (Pinocchio, 2012), Lisa Limone in Maroc Orange: Drzna ljubezenska zgodba (Lisa Limone and Maroc Orange: A Rapid Love story, 2013) in Aya iz Yopougona (Aya de Yopougon, 2013). Vse projekcije so pospremljene s pedagoškim vodenjem in predstavitvijo gostujočih avtorjev. Z brezplačnimi delavnicami animiranega filma ter s kolumbijskim gledališčem senčnih lutk pa bo Slon popestril festivalski spremljevalni program.  

Festivalsko uspešnico, poimenovano Svetovni jagodni izbor, eklektično globalno selekcijo zmagovalnih kratkometražnih animiranih filmov iz festivalske sezone 2013–2014, tokrat predstavljamo kar v štirih programih in v repriznih projekcijah v Slovenski kinoteki, ki je od letos opremljena tudi za digitalne projekcije.  

V zadnjih letih je produkcija celovečernih animiranih filmov v količinskem in kakovostnem porastu. Ker se domači distributerji redko odločajo za odkupe neodvisnih avtorskih celovečercev za odrasle, vam Animateka ponuja ekskluzivni projekciji dveh mojstrovin: avtobiografske ljubezenske zgodbe francoskega režiserja Alaina Ughetta Jasmine (2013), ki bo predstavljena v prisotnosti avtorja, ter avtobiografske psihodrame ameriško-latvijske režiserke Signe Baumane Kamenje v mojih žepih (Rocks in My Pockets, 2014). Za posladek pa vam bomo postregli še s predkinematografsko premiero brazilske svetovne uspešnice Deček in svet (O Menino e o Mundo, 2014), ki v distribuciji Društva 2 koluta spomladi 2015 prihaja v slovenske kinematografe.  

Med posebnimi predstavitvami bo letos v zgodovinskem programu izpostavljena tematska retrospektiva Omnibus v animiranem filmu. V šestih programskih sklopih bomo prikazali štiri kultne celovečerce (japonska filma Zimska zgodba in Tokyo Loop, kolumbijskega Skrivnostne prerokbe Leona Prozaka ter francoskega Strah(ovi) pred temo) in dva programa kratkometražcev, ki so nastali v kolektivnem duhu. V posebno čast nam je, da lahko na festivalu gostimo tudi goste iz Kolumbije, ki bodo predstavili zelo zanimiv program sodobnih kolumbijskih animiranih del. Evropsko turnejo kolumbijskega filma smo pripravili v sodelovanju z Mednarodnim festivalom animiranega filma PAF iz češkega Olomouca, ki se bo prav tako predstavil s posebno projekcijo. V času festivala bo potekal tudi Seminar sodobnih scenskih umetnosti ANIMIRANE FORME pod mentorstvom Roka Vevarja, ki ga pripravljamo v sodelovanju z revijo Maska in Lutkovnim gledališčem Ljubljana.

Na koncu izpostavljam izredno bogat program predavanj in pogovorov v pilotskem projektu za profesionalce Odprta platforma. Med mnogimi zanimivimi govorci se še posebej veselimo srečanja z oskarjevko Suzie Templeton, ki bo v času festivala vodila delavnico animiranega filma. 

Dobrodošli in dobrodošle na enajsto Animateko. Z nasmehom, seveda!                                                   

Igor Prassel, programski direktor festivala Animateka