arhivirana novica

Kino (o)živi – obujamo kino v Preboldu

Kino (o)živi –
obujamo kino v Preboldu


V manjšem starem tovarniškem kraju Prebold, ki leži med Ljubljano in Celjem, decembra oživljamo kino, ki je zaprl svoja vrata konec 90-ih let. Vabimo vas, da se nam pridružite vsako decembrsko nedeljo, v Dvorani Prebold (Hmeljarska cesta 8).  

Program

nedelja, 28.12.
18.00
Chungking ekspres

Chung Hing sam lam, Hongkong, 1994, 35mm, 102'
režija: Wong Kar Wai
igrajo: Takeshi Kaneshiro, Tony Leung Chiwai, Faye Wang  

Eksplozivno, impresivno, impresionistično posvetilo filmu noir, umeščeno v neonsko hongkonško noč.

Tu je mlad, naiven, entuziastičen policist, ki ga je pravkar zapustila punca, zdaj pa se melanholično baše s kompotom; tu je fatalka, ubežna prekupčevalka s heroinom, ki skuša dočakati naslednji dan; tu je evforična prodajalka v lokalu s hitro hrano, ki sanjari o Kaliforniji, in tu je še en mlad policist, tudi ta brez punce, ki skuša priti na zmenek z evforično prodajalko. Zgodnja mojstrovina danes proslavljenega kitajskega avtorja.

Se vidimo v nedeljo v kinu!
Vstop prost. Kaj je Kino (o)živi?

Kino (o)živi je projekt Občine Prebold, Slovenske kinoteke in Kulturno-umetniškega društva Svoboda Prebold, katerega namen ni le popestriti decembrsko kulturno dogajanje, temveč narediti prvi korak k ponovnemu delovanju kina v Preboldu in zbrati informacije, zgodbe in drug arhivski material o zgodovini kina v kraju.  

Vsako decembrsko nedeljo si bomo tako lahko v Dvorani Prebold ogledali različne filme svetovne in slovenske produkcije. Filmski program pa bodo občasno spremljali tudi pogovori s posamezniki, ki so bili v preteklosti aktivno vključeni v delovanje kina.  

V zadnjih letih se je v svetu uveljavil trend digitalizacije, tudi v Sloveniji je velika večina kinematografov že digitaliziranih. Na decembrskih projekcijah boste imeli redko priložnost doživeti predvajanje filmov na 35mm traku – kino izkušnja, ki se ji iztekajo zadnje ure.  

Zbiramo kino spomine!

Ali hranite fotografije, vstopnice, letake, plakate ali pa bi želeli z nami deliti informacije in zgodbe o zgodovini kina v Preboldu? Svoj košček kino zgodovine lahko prinesete v Dvorano Prebold vsako nedeljo od 17. ure dalje, lahko pa nas tudi pokličete ali pišete vsak dan v tednu.

Čeprav ima kino dolgo zgodovino v Preboldu, prvi projektor za neme filme je bil kupljen že leta 1930, o zgodovini kina ni veliko znanega, dosti materiala pa je bilo s časom tudi izgubljenega. S pomočjo krajanov želimo zato zbrati informacije, pričevanja, zgodbe in drug arhivski material, ki govori o zgodovini kina v Preboldu. Zbran material bomo digitalizirali in arhivirali, z vašim dovoljenjem pa ga bomo vključili v Muzejsko zbirko Prebold skozi čas. V svojo zbirko ga bo vključila tudi Slovenska kinoteka, ki s projektom Kino na Slovenskem raziskuje in želi ohraniti slovensko filmsko dediščino.  

kontakti:
Katja Huš
041 394 618
katjahus@yahoo.com   

Slovenska kinoteka 
01 43 42 505
muzejski@kinoteka.si          

nosilci projekta:
Občina Prebold
Slovenska kinoteka
KUD Svoboda Prebold  

partnerji:

Zgodovinsko in narodopisno društvo Prebold
Zgodovinski arhiv Celje
Osnovna šola Prebold
Slovenski filmski arhiv pri Arhivu RS
Slovenski filmski center
Fivia