arhivirana novica

In memoriam: Mike Nichols

V torek in sredo si lahko na programu Kinoteke ogledate klasiki nedavno preminulega režiserja Mika Nicholsa.

torek 6.1. ob 21.00
Klasiki/In memoriam: Mike Nichols
Diplomiranec (The Graduate) Mike Nichols, ZDA, 1967, 35mm, 2.35, barvni, 103', sp
Sveže diplomirani mladenič (Dustin Hoffman) ne ve natančno, kaj bi počel v življenju. Naveličan je staršev, ki ga porivajo sem in tja ter se z njim hvalijo pred prijatelji, svet odraslih se mu zdi oddaljen, tuj in dolgočasen. Zaplete se v nevarno ljubezensko razmerje z ženo očetovega šefa, lepotico srednjih let, situacija pa postane še bolj kočljiva, ko se mladenič do ušes zaljubi v njeno hčerko. Klasična ljubezenska drama, zaznamovana z nesmrtnimi songi Simona in Garfunkla.  

sreda 7.1. ob 20.00
Klasiki/In memoriam: Mike Nichols
Kdo se boji Virginie Woolf? (Who's Afraid of Virginia Woolf?)
Mike Nichols, ZDA, 1966, 35mm, 1.85, čb, 131', svpUniverzitetni profesor George (Richard Burton) je poročen z Martho (Elizabeth Taylor); njuno zvezo zaznamujejo nenehni prepiri in Marthino vdajanje alkoholu. Vnetljivo razmerje eksplodira nekega večera, ko imata na obisku goste. Posneto po istoimenski drami Edwarda Albeeja.
»Film Kdo se boji Virginie Woolf?, posnet leta 1966, je bil paša za vse čute, tudi za spolni čut, za katerega se je do tedaj zdelo, da ne obstaja. Seks in film? Ne moreš imeti obojega, je rekla cenzura. In seks so potem vedno raje izrezali. Tokrat je bilo drugače. Seks je ostal. Zelo seksualen film pravzaprav: in sledi seksualnosti so bile povsod, v vsakem gibu, v vsaki situaciji, v vsaki besedi, v vsakem dialogu, v vsaki repliki. Človeška govorica ni bila še nikoli tako seksualna. Vsaj ne v mainstream filmih. A da ne bo pomote: ves seks je bil v besedah.« Marcel Štefančič, jr.