arhivirana novica

Festival Filmske mutacije: Khavn De La Cruz

Filmske mutacije: gostovanje VIII. Festivala nevidnega filma
Iz programa Khavna De La Cruza: Manifest za brezfilmni film


Četrtek, 8. januarja bomo z deli Khavna De La Cruza posvetili filmom in ustvarjalcem t. i. filipinskega novega vala. Khavna, ki zlasti zaradi neukrotljive produktivnosti velja za divjega dečka nove filipinske produkcije, v Sloveniji že dobro poznamo, saj ga je, in ne le enkrat, gostil festival Kino Otok – Isola Cinema. Najprej bo na sporedu film Filipinski novi val: To ni filmsko gibanje, potem pa program nadvse udarnih avtorjevih kratkih filmov.

četrtek 8.1.
ob 19. uri

Filipinski novi val: To ni filmsko gibanje (Philippine New Wave: This Is Not a Film Movement)
Khavn De La Cruz, Filipini, 2012, digitalni format, barvni, 75', ap

Film v resnici ni dokumentarec in ne zbirka intervjujev, temveč vpogled v odpor proti togi paradigmi, ki jo Zahod že dolgo zagovarja kot edini način ustvarjanja filmov. Gosto stkan se ozira k bistvu filipinskega novega vala: anarhični punkovski drži (morda temu, čemur Filipinci pravijo sariling duwende ali notranji duh), ki je pridelala eklektično zbirko filmov. Kakor pravi podnaslov filma: to ni filmsko gibanje.
Film bo predstavila umetniška direktorica Filmskih mutacij Tanja Vrvilo.  


ob 21. uri
Rugby Boyz, Khavn De La Cruz, Filipini, 2006, digitalni format, barvni, 7', ap
Za dobro igro ragbija so potrebne tri stvari: dobre podaje, dobre blokade in dober izgovor. Rugby Boyz imajo tega v izobilju – ne le, da igrajo šport ragbi, temveč tudi snifajo istoimensko topilo. Pri tem si pripovedujejo vampirske vice, repajo o smrti v reki in skačejo v kalno vodo.
Mondomanila: Inštitut pesnikov (Mondomanila: Institusyon ng Makata), Khavn De La Cruz, Filipini, 2005, digitalni format, barvni, 16', ap
Precej neobičajna ekranizacija nagrajenega romana Normana Wilwayca – gledalcu kmalu postane jasno, da si je avtor filma dovolil veliko svobode. Tako imenovani mondo cinema sledi tradiciji absurda in krutosti – in film je avtorjev silovit prispevek temu underground trendu.
Oldeastside (Matandang Eastside), Khavn De La Cruz, Filipini, 2007, digitalni format, barvni, 5', ap
Zelo kratka, dobrohotna parodija ultradolgih filmov Lava Diaza, zlasti filma Batang West Side. Diaz je sam izbral izseke, ki jih film digitalno dekonstruira. Film je s pomočjo slabe piratske VHS‑kopije Diazove mojstrovine posnet za konferenco o piratstvu v Manili, samem središču DVD‑piratstva.
Brezglavi (Pugot), Khavn De La Cruz, Filipini, 2004, digitalni format, barvni, 20', ap
Začetek filma določi njegovo vzdušje. Za izmučenega moškega (igra ga Lav Diaz) je videti, da se namerava kastrirati. Pozneje brezciljno tava in močno krvavi po ulicah mesta, ki se pravkar prebuja. Vzporedno film prikazuje razprave zakonskega para.
Kako vzgojiti pametnega & srečnega otroka od nultega do petega leta (How To Raise Smart & Happy Child From Age Zero To Five), Khavn De La Cruz, Filipini, 2013, DCP, barvni, 5', ap
Diabolično smešno. Goli fant pride iz soda. Za njim še en in še en. Še naprej se smejite. Obesite malega fanta v vreči z drevesa. Je notri še kakšen? Videi, namenjeni usmerjanju pozornosti k zlorabi otrok (in podobnega), so pogosto preosladni, da bi jih lahko gledali. V tem primeru ni tako.
Kulob34 (Tatlumpu't Apat Na Kulob), Khavn De La Cruz, Filipini, 2008, digitalni format, barvni, 41', ap
34 verzov kot odtis (ali brezbarvna fotokopija stopal) Khavnovih 34 let. Dnevnik z obrazom prijatelja. Podobe onkraj stihov odkrivajo realnosti družbe spektakla, podobe ljubezni in zavrženosti. V filmu srečamo Khavnove in naše prijatelje, med njimi Niko Bohinc in Alexisa Tioseca.
Program filmov bo predstavila umetniška direktorica Filmskih mutacij Tanja Vrvilo.