arhivirana novica

Sobotne Kinotečne matineje

Vsako drugo soboto v mesecu ponovno uvajamo družinske matineje, namenjene otrokom in odraslim, družinam v najširšem pomenu besede. Rubriko otvarjamo 17. januarja ob 17. uri z neponovljivim kinotečnim dogodkom, ko bodo gledalci vseh starosti lahko izkusili kinopredstavo na kar najbolj izvoren način: poleg salv smeha bo kratka filma Charlesa Chaplina na klavirju pospremil kinotečni hišni pianist Andrej Goričar.

V Slovenski kinoteki je cena vstopnice za otroke do 15. leta po polovični ceni.

17. 1. sobota
17.00
Kinotečna matineja/Kino-uho
Njegova nova služba (His New Job)
Charles Chaplin, ZDA, 1915, 16mm, 1.33, čb, 32', svp
Charlie pride v filmski studio, da bi si našel delo. Zaposlijo ga kot scenskega delavca, a mu to ne zadošča, saj je prepričan, da je rojen igralec.
Delo (Work)
Charles Chaplin, ZDA, 1915, 16mm, 1.33, čb, 30', svp
Charlie je pomočnik pleskarja in tapetnika. Med vožnjo na delo v hišo, ki naj bi jo z mojstrom prebelila, sebi in drugim povzroči kup nevšečnosti.
Glasbena spremljava v živo: Andrej Goričar (klavir).

31. 1. sobota
17.00
Kinotečna matineja/In memoriam: Kajetan Kovič
Moj prijatelj Piki Jakob
Marjan Ciglič (scenarij in literarna predloga Kajetan Kovič), Slovenija (Jugoslavija), 1977, Betacam, 4:3, barvni, 48' (3x16')
Ogledali si bomo tri epizode serije, ki naj postane serija naše in vaše mladosti: Medvedja šola, Šah mat, Piki! in Pogumni padalec Piki.
V nekem mestu, v neki hiši, majhen medved je doma.
Tam sedi v medvedji šoli, razne igre se igra.
To je Piki, moj prijatelj, ki me spremlja noč in dan,
ki pozna vesele šale in je zmeraj nasmejan ...


Vstop prost.


14. 2. sobota
17.00
Kinotečna matineja
E. T. – Vesoljček (E. T. The Extra-Terrestrial)
Steven Spielberg, ZDA, 1982/2002, 35mm, 1.85, 121', sp
Skupino vesoljskih botanikov med nočnim izletom na Zemlji zaloti ameriška vladna agencija. V naglici vesoljčki enega svojih pozabijo na planetu, ki do tujih bitij ne kaže znakov naklonjenosti. Izgubljenega vesoljčka za svojega vzame skupina otrok. Skupaj iščejo način, kako prijaznega in neverjetnega obiskovalca spraviti nazaj domov.

28. 2. sobota
17.00
Kinotečna matineja/Animateka
Hiša pravljic (Kérity la maison des contes)
Dominique Monféry, Francija/Italija, 2009, digitalni format, 16:9, barvni, 76', sinhroniziran v slovenščino
Poletne počitnice so tu! Sedemletni Natan, sestra Angelika in njuna starša se odpravijo v počitniško hišo ob morju, kjer je nekoč živela teta Eleonora. Peščena plaža je priložnost za spuščanje zmaja, izdelavo gradov, kopanje rovov in igro z rakci. Prav tam pa Natan, Alica in Beli zajec doživijo čisto pravo pustolovščino. Alica in Beli zajec? Seveda, v Hiši pravljic oživi vrsta pravljičnih junakov, tudi Rdeča kapica in volk, Pepelka, Aladin, kralj Artur, Ostržek, Guliver, Trnuljčica, Sneguljčica, Obuti maček ... Hiša pravljic je animirani celovečerec z zdravim odmerkom magičnega realizma.