arhivirana novica

Piran v filmu

Slovenska kinoteka, Obalne galerije Piran in RTV Slovenija, dokumentarni program vas vabijo, da si v okviru spremljevalnih dogodkov ob razstavi Piran v filmu v nedeljo, 18. januarja 2015 ob 11. uri, v Mestni galeriji Piran ogledate predpremierno predstavitev dokumentarnega filma Branimir Tuma v režiji Radovana Čoka.  

»Branimir Tuma (1904‒1991) je s svojimi drznimi in vizionarskimi pogledi pomembno širil možnosti slovenskega filma. Kot direktor nekdanjega Triglav filma je rešitve za negotov finančni položaj in krhke ustvarjalne okoliščine slovenskega povojnega filma videl v koprodukcijah in v ponujanju uslug tujim producentom. V najbolj svinčenih časih so se tako slovenske dejanske in filmske meje na stežaj odprle. K nam je pripeljal Františka Čapa in številne tuje producente ter skrbel za čim večji angažma domačih avtorjev. V času, ko so se pri nas množično snemale koprodukcije s tujci, so nastajali tudi najboljši slovenski celovečerni filmi. Branimir Tuma je namreč imel vse, kar je potrebno za razvojno vodenje dejavnosti, ki je stremela k širitvi domače filmske produkcije: vizijo, ljubezen in strast. Imel je visoke standarde, velika pričakovanja, zavedal se je, da je za vsak premik treba vlagati v kadre in izobraževanje, pa tudi v tehnično infrastrukturo. V dokumentarnem portretu ob različnih pričevanjih sorodnikov, zgodovinarjev, filmskih delavcev in drugih poznavalcev spoznamo izjemno zanimivo življenjsko zgodbo njegove družine, še posebej očeta Henrika Tume, tragično povojno usodo bratov Tuma in razmere ob nastajanju slovenske kinematografije, ki jih je v veliki meri zaznamoval prav Branimir Tuma.«
Majda Širca  

Ob tem naj vas prijazno opozorimo, da se razstava Piran v filmu izteka in si jo lahko ogledate prav tako do 18. januarja v Mestni galeriji Piran.  

Razstava Piran v filmu in katalog Piran v filmu. Koprodukcijski časi Slovenije, ki je izšel ob razstavi, osvetljujeta in predstavljata slovensko filmsko dediščino, osredotočeno na pomembno povojno obdobje, ko so na Fornačah ob vhodu v Piran zagnali nov filmski studio in vzpostavili dobro poslovno mednarodno filmsko sodelovanje.  

Katalog Piran v filmu. Koprodukcijski časi Slovenije lahko kupite na blagajni Kinoteke, na Miklošičevi 28 v Ljubljani.Razstava:
Piran v filmu  

Razstavišče:
Mestna galerija Piran         

Čas trajanja:
14. 10. 2014–18. 1. 2015  

Trije sklopi razstave:
• Piran pred kamero, video instalacija Kristine Ravnikar
• Nasvidenje, Piran!, razstava videa Kristine Ravnikar in fotografij Kaje Brezočnik, Primoža Lukežiča in Leva Predana Kowarskega; kustosinja: Kristina Ravnikar
• Piran za kamero, dokumentarna razstava; avtorica zamisli: Majda Širca; kustosinji: Metka Dariš, Majda Širca  

Katalog:
Piran v filmu. Koprodukcijski časi Slovenije; avtorica: Majda Širca;
izdajatelja: Obalne galerije Piran in Slovenska kinoteka, 104 strani, cca. 120 reprodukcij, cena: 20 eur  

Nosilca projekta: Obalne galerije Piran in Slovenska kinoteka  

Partnerji projekta:
Slovenski filmski arhiv pri Arhivu RS
Slovenski filmski center
RTV Slovenija
Viba film  

Projekt so podprli:
Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije
Občina Piran

Medijski sponzor:
Evroplakat

Sponzorji:
Adriatic Slovenica d.d.
Luka Koper, d.d.
Splošna plovba Portorož, Podjetje za mednarodne pomorske prevoze in storitve v pomorskem prometu, d.o.o.  

Pomoč pri razstavi in filmu Nasvidenje, Piran!:
RestArt
Sever & Sever produkcija   

Za razstavo so posodili:

• fotografije, vizualno in razstavno gradivo: Slovenska kinoteka, RTV Slovenija, Viba film, Narodna in univerzitetna knjižnica, Raziskovalna postaja ZRC SAZU, osebni arhivi (Demeter Bitenc, Ljubo Struna, Tugo Štiglic, Vera Terstenjak),
• dokumentarno gradivo: Slovenska kinoteka, Slovenski filmski arhiv pri Arhivu RS,
• filmsko in video gradivo: Slovenski filmski arhiv pri Arhivu RS, Slovenski filmski center, RTV Slovenija, La Cineteca del Friuli.  

Zbiranje filmskih spominov:

V času razstave so se obiskovalke in obiskovalci lahko odzvali na poziv Slovenske kinoteke, s katerim Kinoteka kot nacionalni filmski muzej zbira informacije, gradivo in spomine, povezane s zgodovino filma na Slovenskem.