arhivirana novica

Kultivator v marcu in aprilu

V sekciji Kultivator gledamo filme, ki jih v večini ne srečamo z zlatimi črkami zapisane v preglede filmske zgodovine (ali morda tja še niso vpisani), a nanje zanesljivo naletimo v pričevanjih marsikaterega cinefila. To so kulti najrazličnejših vrst, žanrov in oblik, na katere kljub neizprosnemu toku časa kinotečno platno in oči kinotečnih gledalcev nikakor ne smemo pozabiti.

Spored
petek 6.3. ob 21.00
Millerjevo križišče (Miller's Crossing)
Joel Coen, ZDA, 1990, 35mm, 1.66, 115', sp
Leta 1929 se v neimenovanem mestu za nadzor nad dobičkonosnimi posli spopadata italijanska in irska gangsterska tolpa. Tom Regan (Gabriel Byrne) je “svetovalec” irskega mafijskega šefa (Albert Finney), a prijateljstvo se skrha, ko se Tom zagleda v šefovo dekle. Film, ki v vsakem trenutku osuplja z mojstrsko režijo in dih jemajočo fotografijo, zapeljivo igro in izvirnimi scenografijami, je zagledan v dve močni filmski tradiciji – gangsterski film tridesetih let in noir štiridesetih.

petek 20.3. ob 21.00
Soba z razgledom (A Room With a View)
James Ivory, VB, 1985, 35mm, 1.66, barvni, 115', sp
V Firencah se Lucy in njena zadržana starejša sestrična Charlotte nastanita v penzionu Bertolini, kjer sta seznanjeni tudi z očarljivim gospodom Emersonom in njegovim sinom Georgeom. George se v trenutku zagleda v Lucy in kmalu izkoristi priložnost, da jo strastno poljubi. A poljubu je priča tudi gardedama Charlotte, ki Lucy nemudoma odpelje nazaj v Anglijo. Strastna ljubezenska zgodba in hkrati duhovito oster napad na britanski razredni sistem.

petek 3.4. ob 21.30
Heavy Metal
Gerald Potterton, Kanada, 1981, 35mm, 1.85, barvni, 90', sp
Naslov tega animiranega celovečerca se nanaša na istoimensko kultno stripovsko revijo, ki je nastala leta 1977 kot ameriški odgovor na francosko znanstveno-fantastično stripovsko revijo Métal Hurlant. Omnibus šestih vizionarskih zgodb, navdahnjenih z ustvarjanjem stripovskih mojstrov tistega časa, kot so Richard Corben, Juan Gimenez, Angus McKie, Howard Chaykin. Kultno, ročno izrisano animacijo je ustvarjalo več kot tisoč avtorjev in tehnikov s sedemnajstih koncev sveta.

petek 10.4. ob 21.30
Cesarstvo čutil (Ai no corrida)
Nagisa Oshima, Japonska/Francija, 1976, 35mm, 1.85, barvni, 105', sp
Japonska pred drugo svetovno vojno. Moški se z eno svojih služabnic zaplete v strastno afero. Poželenje enega po drugem preraste v seksualno obsesijo, za potešitev katere se morata goreča ljubimca odpovedati vsemu ostalemu, tudi življenju. Brezčasna mojstrovina, ki zabriše meje med umetnostjo, pornografijo in erotiko ter omenjene pojme zlije v metafizično celoto. Posneto po resnični zgodbi.

petek 24.4. ob 21.00
Boemsko življenje (La vie de bohème)
Aki Kaurismäki, Francija/Italija/Švedska/Finska/Nemčija, 1992, 35mm, 1.85, čb, 103', sp
Boemsko življenje "velikega" albanskega slikarja Rodolfa, "velikega" francoskega pesnika Marcela in "velikega" irskega skladatelja Schaunarda v dekadenci francoskega predmestja. K "velikanom" prideta v avdienco tudi Samuel Fuller in Louis Malle.