arhivirana novica

Teden možganov: Zakulisje pogleda

Teden možganov (v izvirniku Brain Awareness Week) je mednarodna akcija, ki se odvija tretji teden v marcu in med katero vsako leto organizacije širom sveta pripravijo številne izobraževalne dogodke, katerih namen je osveščanje laične in strokovne javnosti o osebnih in družbenih koristih raziskovanja živčevja. Pri nas SiNAPSA, Slovensko društvo za nevroznanost, s pomočjo drugih organizacij in posameznikov v tem tednu organizira številna predavanja, delavnice, oglede filmov s pogovori in komentarji, likovni natečaj za mlajše in okroglo mizo. Vodilna misel letošnjega tedna možganov je "zakulisje pogleda".

Vstop na vse dogodke v okviru Tedna možganov, ki jih organizira SiNAPSA, je prost.
Celoten program Tedna možganov lahko najdete tukaj.

spored v Slovenski kinoteki
ponedeljek 16.3.
20.00

Slepota (Blindness)
Fernando Meirelles, Kanada/Brazilija/Japonska, 2008, 35mm, 1.85, barvni, 121', sp
Moški, ki se vrača iz službe, nenadoma oslepi in zatava v grozovito meglo. Kmalu ista usoda doleti vsakogar, ki ga sreča, vključno z njegovim zdravnikom. Okužba se hitro širi, vse žrtve "bele slepote" pa oblasti zapirajo v zapuščeno zavetišče, kjer se začno rušiti vse socialne in etične norme. Zdi se, da je na bolezen imuna le še zdravnikova žena (Julianne Moore), ki možu prostovoljno sledi v karanteno. Družbena alegorija po istoimenski knjižni predlogi Nobelovega nagrajenca Joseja Saramaga.
Projekciji sledi diskusija z dr. Matejem Černigojom o vlogi vida pri konstituciji subjekta, intersubjektivni odnosnosti ter oblikovanju koncepta sebe.
Vstop prost.


torek 17.3.
13.00
Dvoriščno okno
(Rear Window)Alfred Hitchcock, ZDA, 1954, 35mm, 1.66, barvni, 112', sp
Fotograf je zaradi zlomljene noge priklenjen na invalidski voziček v svoji sobi. Čas si krajša tako, da skozi okno z daljnogledom opazuje početje sosedov v stanovanju na drugi strani dvorišča. Pri enem takih oprezanj posumi, da je bil priča umoru. Eden najbolj elegantnih in priljubljenih trilerjev mojstra Hitchcocka.
Projekciji sledi diskusija s psihologom in psihoanalitikom dr. Dušanom Rutarjem.
Vstop prost.


sreda 18.3.
13.00
Golo kosilo
(Naked Lunch)
David Cronenberg, Kanada/VB/Japonska, 1991, 35mm, 1.85, barvni, 115', sp
Bizarna, fantastična, halucinogena zgodba o pisatelju (Peter Weller), ki po nesreči ustreli svojo ženo, njegov pisalni stroj mutira v orjaškega ščurka, sam pa se nehote zaplete v čudno zaroto v še bolj čudnem pristaniškem mestu. Svobodna priredba delno avtobiografskega istoimenskega romana kultnega ameriškega pisatelja Williama S. Burroughsa.
Projekciji sledi predavanje antropologa in psihiatra Mirana Pustoslemška ter diskusija.
Vstop prost.


20.00
Trumanov šov
(The Truman Show)
Peter Weir, ZDA, 1998, 35mm, 1.85, barvni, 103', sp
Dozdevno povsem običajen, srečen prodajalec zavarovalniških polic Truman Burbank (Jim Carrey) nekega dne ugotovi, da je njegovo celotno življenje vse od rojstva kompleksna in kompletna fabrikacija in fikcija. Predmestje, v katerem živi, je v resnici orjaški televizijski studio, posejan s skritimi kamerami, vsi njegovi prijatelji in someščani pa televizijski igralci v najbolj popularni televizijski nanizanki vseh časov: Trumanov show.
Filmu sledi pogovor s profesorico kognitivne znanosti in analitične filozofije dr. Olgo Markič.
Vstop prost.


četrtek 19.3.
13.00
Plesalka v temi
(Dancer in the Dark)
Lars von Trier, Danska, 2000, 35mm, 2.35, barvni, 140', sp
Ameriško podeželje, šestdeseta. Selma (Björk), češka priseljenka in mati samohranilka, trdo dela v tovarni za tekočim trakom, da bi nabrala dovolj denarja za operacijo svojega sina, ki mu preti slepota. Njena strast so hollywoodski glasbeni filmi in tudi sama veliko ter lepo prepeva. Na žalost Selme ne tlači le sistem, marveč se proti njej zaroti tudi pomanjkanje solidarnosti med deklasiranimi. Nekega dne v afektu ubije hudobnega soseda ...
Projekciji sledi diskusija, ki jo vodita Matej Perovnik in Nika Vrabič.
Vstop prost.


20.00
Lov
(Jagten)
Thomas Vinterberg, Danska, 2011, DCP, 2.35, barvni,115', sp
Dansko podeželje v mesecih pred božičem. Nedavno ločeni Lucas je priljubljen vzgojitelj v vrtcu, svoj prosti čas pa preživlja v družbi dobrih prijateljev v krajevnem lovskem klubu. Življenje mu nekega dne sesuje zgolj nekaj nepremišljenih besed deklice, ki bi lahko nakazovale na spolno zlorabo. Laž se širi kot virus, stigmatizacija in sumničavost uideta izpod nadzora, Lucas pa se je prisiljen sam podati v boj za svoje življenje in dostojanstvo. Napeta psihološka drama o moči laži z vrhunskim igralskim nastopom Madsa Mikkelsena.
Projekciji sledi diskusija, ki jo vodita Hana Hawlina in Vid Vodušek.
Vstop prost.


petek 20.3.
13.00
Pasji dnevi
(Wag the Dog)
Barry Levinson, ZDA, 1997, 35mm, 1.85, barvni, 97', sp
Ko se tik pred volitvami aktualni ameriški predsednik zaplete v seksualni škandal, njegovi svetovalci najamejo medijskega strokovnjaka (Robert De Niro), ki naj bi odvrnil pozornost javnosti. V ta namen s hollywoodskim producentom (Dustin Hoffman) inscenirata fiktivno vojno v Albaniji. Preroška črna komedija, ki je premiero doživela mesec dni pred škandalom Lewinsky, velja za luciden prikaz politične manipulacije z množičnimi mediji ter njihovega vpliva na kolektivno zavest državljanov. Gledalec zre v razkorak med človekovo percepcijo in resničnostjo, ki v masovnih medijih dobi novo podobo.
Projekciji sledi pogovor.
Vstop prost.


Teden možganov: Zakulisje pogleda
S širokimi zenicami drug drugemu strmiva v oči. Vid nama omogoča, da brez besed z obraznih izrazov prebereva, katero čustvo ta trenutek doživlja drugi. Resnično, drug drugemu gledava v dušo.

Svetloba pade na mrežnico in od tam potujejo električni signali v zakulisje. Šele v zatilnem režnju se ustvari slika, za katero se zdi, da obstaja neodvisno od nas. Ljudje smo vizualna bitja, saj večino informacij iz okolja prejmemo ravno preko oči. Te informacije pa niso enake sliki iz mrežnice - ves čas jih obdelujemo, interpretiramo, iščemo pomen. O tem nam pričajo že optične iluzije, ki v bistvu prevarajo naše možgane, ko si situacije, ki jih tekom evolucije niso bili vajeni, razlagajo na način, neskladen z realnostjo. Gledamo z očmi, a vidimo z možgani.

Včasih pa sploh ni treba, da nas okolje prevara - dovolj je, da sami nismo dovolj čuječi in lahko s tem, da pozabimo usmeriti pozornost na svet okoli sebe, spregledamo velik del življenja. Ste že kdaj plesali tango z zaprtimi očmi? Šele ko vid izgubimo, ugotovimo, koliko se zanašamo nanj … a ravno takrat lahko res začutimo dotike soplesalca, ki so bili ves čas tam, vendar nanje nismo bili pozorni.

Slepoto dojemamo kot oviro, ki veliko ljudem spremeni in omeji življenje. Nevroznanosti se lahko zahvalimo, da že obstajajo bionične oči, ki nekaterim slepim osebam povrnejo vid. Včasih pa ni z očmi prav nič narobe, ampak do napak vida pride v možganih. Ti lahko v zmedi ponudijo sliko - halucinacijo, ki ni realna, vendar jo kljub temu dojemamo kot zelo resnično. Zaznavne in kognitivne distorzije so opredeljujoči dejavniki nekaterih psihičnih motenj. Ko pride do njih, je pomembno, da trpeči osebi pomagamo pri doseganju vpogleda v svoje duševno stanje.

Paranoja, stanje, za katerega je značilno prepričanje, da nas drugi zasledujejo ali nam želijo škodovati, je ena izmed takih kognitivnih distorzij. Morda pa je danes paranoja upravičena bolj kot kdajkoli prej - v družbi opazovalcev nas na vsakem koraku spremljajo kamere in povsod puščamo sledi, ki jih zbirajo obveščevalne službe ali velike korporacije … Nad pomanjkanjem zasebnosti se vse bolj pritožujemo, a vsakodnevna prisotnost milijard ljudi na socialnih omrežjih nas opominja na to, da si v resnici želimo biti opazovani.

Teden možganov se bo letos odvil že dvanajstič zapored, in sicer na dveh lokacijah: v Atriju ZRC ter Slovenski kinoteki. Skupaj si bomo lahko ogledali predavanja, filme, okroglo mizo in se preizkusili na delavnicah. Številna predavanja pa se bodo odvila tudi drugod po Sloveniji.