arhivirana novica

Kino-katedra za pedagoge: marec / april

KINO-KATEDRA ZA PEDAGOGE II:
Metodologija filmske vzgoje (za srednje šole)


V Slovenski kinoteki poteka nova sezona programa Kino-katedra za pedagoge z naslovom »Metodologija filmske vzgoje (za srednje šole)«. Drugi letnik delavnic v šolskem letu 2014/15 je posvečen obravnavi nekaterih pomembnih vprašanj, s katerimi se srečujemo ob uvajanju filmskih vsebin v vzgojni proces na srednješolski stopnji (pa tudi v zadnji triadi devetletke). Program delavnic sestavlja uvodno predavanje, projekcija izbranega filmskega dela in programsko vodena razprava.

Udeležba na delavnicah, ki potekajo v popoldanskem času od 17.00 do 21.00 ure, je v celoti brezplačna.
Namenjena je pedagoškim delavcem v srednjih šolah in učiteljem zadnje triade osnovnih šol, posameznikom, ki se samostojno ukvarjajo s filmsko vzgojo ter zainteresirani javnosti. 

Delavnice pripravlja in izvaja dr. Andrej Šprah (vodja raziskovalno-založniškega oddelka Kinoteke) v sodelovanju z Majo Krajnc (koordinatorko in izvajalko izobraževalnega programa Kino-katedra za srednješolce), sodelavci Slovenske kinoteke ter zunanjimi sodelavci.

spored Kino-katedre za pedagoge v marcu in aprilu
sreda 25.3. ob 17. uri
Kino-katedra za pedagoge: Dokumentarni film
Otroci
Vlado Škafar, Slovenija, 2008, Betacam, barvni, 100'
Otroci so filmsko pismo, sestavljeno iz intimnih pogovorov z naključnimi tujci ter osebnih zapisov in podob, ki premišljujejo koščke življenja. Ljudje vseh starosti se potapljajo v svoja življenja in o njih pripovedujejo, kakor da jih ponovno živijo. Iz doživetij, spominov in pričakovanj se riše svojevrstna slika celega človeškega življenja, tako da je tudi gledalec ponovno otrok, najstnik, zaljubljenec in se vidi naprej, vse do konca. Film o nedolžnosti, njeni izgubi in možnosti, da jo znova najdemo.
Projekcijo bo uvedlo predavanje Andreja Špraha.
Vstop prost.


sreda 22.4. ob 17. uri
Kino-katedra za pedagoge: Svetovni film
Deset (10)
Abbas Kiarostami, Iran/Francija/ZDA, 2002, 35mm, 1.66, barvni, 94', sp
Deset prizorov prikazuje stanje žensk v sodobnem Iranu. Mania je mlada mati, ravnokar se je ločila od moža. Njen sedemletni sin ji ne more odpustiti, ker je pustila očeta, da bi zaživela z drugim moškim. Mania se vozi z avtomobilom po mestnih ulicah. Ves film se dogaja v kabini avtomobila, kjer se izmenjujejo njen sin, prijateljica, ki jo je ravnokar zapustil fant, prostitutka, ki je v avto vstopila misleč, da gre za stranko, starka na poti na molitev ... Pogovori se gibljejo okrog aktualnega ženskega vprašanja. Deset prizorov čustvenih življenj šestih žensk in izzivov, s katerimi se soočajo v določenem trenutku življenj. Lahko tudi deset prizorov čustvenega življenja ene in iste ženske ...
Projekcijo bo uvedlo predavanje Andreja Špraha.
Vstop prost.