arhivirana novica

Peter Zobec: Vsi drugi se imenujejo ljubezen

V četrtek, 9. aprila, ob 19. uri vas vabimo na filmski program in pogovor, posvečen izidu avtobiografske knjige Petra Zobca z naslovom Vsi drugi se imenujejo ljubezen.

Ob posthumnem izidu avtobiografskega dela Petra Zobca, enega najpomembnejših imen slovenskega filma, Beletrina v sodelovanju s Slovensko kinoteko prireja spominski večer s projekcijo kratkih filmov Lan in Kres, ki jima bo sledil pogovor o knjigi Vsi drugi se imenujejo ljubezen z urednikom knjige Marcelom Štefančičem, jr. in gosti Jasno Hribernik, Polono Sepe, Metodom Pevcem in Borutom Telbanom.
Vsi drugi se imenujejo ljubezen je izčrpna avtobiografija enega najbolj prepoznavnih slovenskih ustvarjalcev na filmskem področju, Petra Zobca. Ta se v knjigi spominja otroštva in mladostnih let v Beogradu, svoje družine, obdobja druge svetovne vojne in študentskih let. Predvsem pa popisuje svojo bogato kariero asistenta režije, organizatorja in režiserja množičnih prizorov pri številnih filmih ter televizijskih serijah, sodelovanje pri koprodukcijskih celovečernih in televizijskih filmih ter svoja potovanja v tujino. Vsi drugi se imenujejo ljubezen je iskrena življenjska pripoved, obenem pa tudi dragocena kronika zakulisja slovenske in jugoslovanske kinematografije.

Vstop prost.


filma na sporedu
Lan
Peter Zobec, Slovenija (Jugoslavija), 1979, 16mm, 1.33, barvni, 9'
Pot od setve lana pa vse do izdelanega platna.

Kres
Peter Zobec, Slovenija (Jugoslavija), 1985, 35mm, 1.37, barvni, 14'
Svobodna interpretacija slovenskega narodnega običaja – poletnega kresovanja. Na večer solsticija ljudje prižigajo kresove, da bi ohranili moč sonca, ki pričenja takrat slabeti ...