arhivirana novica

Spomini in sanje Kristine B. – Ljubljana 1941–1945

Ob 70. obletnici konca 2. svetovne vojne, ki jo obeležujemo v letu 2015, se 7. aprila 2015, ob 19. uri v Galeriji Vžigalica odpira razstava Spomini in sanje Kristine B. – Ljubljana 1941–1945. Razstava, ki predstavlja prenos stripa kot medija v muzejsko razstavo, temelji na avtorskem stripu z istim naslovom, ki sta ga v okviru evropskega projekta Skriti otroci 2. svetovne vojne ustvarila dr. Blaž Vurnik, kustos za novejšo zgodovino v MGML, in Zoran Smiljanić, znan slovenski ustvarjalec stripov.
Razstavo spremlja tudi filmski program v Slovenski kinoteki z izborom slovenskih filmov na temo 2. svetovne vojne v Ljubljani ter razstava medvojnih filmskih plakatov i
z Kinotekine zbirke. 


Eden od odgovorov na vprašanje, na kakšne načine vse lahko govorimo o zgodovinskih vsebinah, je strip. Noben drug tiskani medij ne omogoča tako tesnega prepletanja resničnosti in fikcije, faktografije in domišljije. Strip je morda manj običajen pristop za pripovedovanje o preteklosti, a tudi v tej vlogi že krepko uveljavljen. Zgodovinsko snov je v stripu mogoče pripovedovati na načine, ki jih v drugih oblikah tiskanega medija bodisi ni mogoče bodisi ne dosegajo učinka, ki ga s svojo neposredno vizualizacijo naniza strip. Zgodba avtorjev Zorana Smiljanića in Blaža Vurnika Spomini in sanje Kristine B. Ljubljana 1941−1945 je takšna pripoved, ki jo nadgrajuje razstava kot medij, lasten galerijskemu prostoru in klasični muzejski pripovedi, v kateri osnovni znak sporazumevanja postane muzejski predmet kot pričevalec in nosilec zgodb.Zgodba Kristine B. je zgodba o dekletu, njeni družini in mestu. Prave Kristine B. nikoli ni bilo. V njeni zgodbi so združena doživljanja otrok, ki so živeli Ljubljano v letih 1941–1945, tako kot jo doživlja naša stripovska junakinja. Čeprav bi svoja najstniška leta morala preživljati brezskrbno in sproščeno, se je v njeno življenje vrinil čas druge svetovne vojne, ki ji desetletja kasneje še vedno postavlja vprašanja. Na nekatera kot starka v pogovoru z vnukom sama išče odgovore, na druga, ki jih postavlja vnuk in preko njega tudi bralec, pa noče odgovoriti. Njeno preteklost in sedanjost, mladost in jesen življenja povezuje Šmarna gora, dominantna vzpetina na obrobju Ljubljane, ki so jo prebivalci tega mesta med vojno lahko le hrepeneče opazovali kot del sveta na drugi strani žice. Kristina B. v času vojne iz deklice postaja ženska. Čeprav je oropana dela otroštva, se tudi v zmedi vojnih okoliščin, očetove odsotnosti in stanja v vrstah za vsakršno malenkost srečuje z vprašanji lastnega bitja, ljubezni in odraščanja. Ljubljana v njeni zgodbi, ki je skupek resničnosti in fikcije, pomeni zgodovinski okvir, v katerem se odvija resnično zgodovinsko dogajanje. Okupacija, teror, odpor, kolaboracija, pomanjkanje in vsakdanje življenje meščanov so teme, ki jih iz stripa povzema razstava.

Spomini in sanje Kristine B. ter zgodba o njeni družini, ki skuša preživeti hude čase in ostati skupaj, je zgodba o pogumu, vztrajnosti in iznajdljivosti malih ljudi, ki so se znašli pred velikimi odločitvami. Je zgodba o razklanem narodu, zločinih in posledicah. In nenazadnje – je zgodba o usodnih dilemah, na katere ni preprostih, še manj pa dokončnih odgovorov.SPREMLJEVALNI DOGODKI:
Javni vodstvi s soavtorjem razstave in stripa dr. Blažem Vurnikom, kustosom za obdobje novejše zgodovine v Mestnem muzeju Ljubljana, MGML:  v sredo, 15. aprila, in četrtek, 14. maja, ob 17. uri.  

Filmski program v Slovenski kinoteki: začetek 14. aprila ob 18. uri s filmom Ljubezen (Rajko Ranfl, 1984), ki mu bo sledil pogovor z Zoranom Smiljanićem in dr. Blažem Vurnikom, avtorjema stripa Spomini in sanje Kristine B. Ljubljana 1941–1945. V dvorani Silvana Furlana na Miklošičevi 28 bodo v času spremljevalnega filmskega programa razstavljeni tudi medvojni filmski plakati iz Kinotekine zbirke. 

PROGRAM APRIL:
torek 14.4.
18.00
Ljubezen
Rajko Ranfl, Slovenija (Jugoslavija), 1984, 35mm, 1.37, barvni, 94'
Leta 1940, tik pred začetkom vojne, živi mladi Marjan (Rok Bogataj) brezskrbno življenje s svojo druščino v Zeleni jami v Ljubljani. Ker je njegova družina revna, Marjan pomaga urejati pokopališče, da bi si zaslužil denar za čevlje in plašč. Nedolžno je zagledan v Lenko (Vesna Jevnikar), njegov brat Berti (Iztok Mlakar) in drugi starejši vrstniki pa se bolj zanimajo za spolnost. Z italijansko okupacijo se razmere spremenijo, druščina razpade, saj se eni povežejo z odporniškim gibanjem, drugi pa z domačimi kolaboracionisti. Marjan ostaja v teh delitvah neopredeljen. Po literarni predlogi Marjana Rožanca posneta vojna drama o dozorevajočem najstniku.
Filmu bo sledil pogovor z Zoranom Smiljanićem in dr. Blažem Vurnikom, avtorjema stripa Spomini in sanje Kristine B. – Ljubljana 1941–1945. V sodelovanju z MGML.  

torek 21.4.
18.00
Doktor
Vojko Duletič, Slovenija (Jugoslavija), 1985, 35mm, 1.66, barvni, 93'
Doktor prava Vladimir Kante, ki ga v službi kličejo kar Doktor, je visok policijski uradnik v Ljubljani, specializiran za področje državne varnosti. Ko leta 1941 Ljubljano okupirajo Italijani, obdržijo ves dotedanji policijski aparat in tako tudi Doktorja. Z njim pa navežejo stike tudi predstavniki Osvobodilne fronte in Doktor pristane na sodelovanje. Sporoča jim dragocene informacije o načrtih in delovanju sovražnika in domačih kolaboracionistov, o načrtovanih aretacijah in o izdajalcih v partizanskih vrstah.  

četrtek 30.4.
19.00
Ljubljana je ljubljena
Matjaž Klopčič, Slovenija, 2005, 35mm, 1.85, barvni, 110'
Delno avtobiografski film, posvečen stoti obletnici slovenskega filma, šestdeseti obletnici osvoboditve Ljubljane in pisatelju Rudiju Šeligu, je pripoved o mračnem odraščanju v Ljubljani med drugo svetovno vojno. Oton (Kristjan Guček), mlad fant, opazuje razvoj rodnega mesta od atentata na kralja Aleksandra leta 1934, prek italijanske in nemške okupacije, do prihoda komunizma. Zgodovinsko dogajanje se prepleta z zgodbami številnih ljudi, med drugim Otonove prve ljubezni Marjane (Iva Krajnc), italijanskega oficirja Giorgia (Igor Samobor) in prostitutke Anite (Nataša Barbara Gračner), glavne atrakcije nočnega lokala Vice, kjer se vojaki mešajo z ljubljanskimi prebivalci in poskušajo skupaj pozabiti na grozote vojne.

PROGRAM MAJ

torek 12.5.
19.00
Veliko protikomunistično narodno zborovanje na Kongresnem trgu v Ljubljani 29.6.1944

Slovenija, 1944, 35mm, čb, 17'
Protikomunistično zborovanje – govori in domobranska ikonografija na Kongresnem trgu v Ljubljani.
Ljubljana pozdravlja osvoboditelje

Mario Foerster, Slovenija, 1945, 35mm, čb, 10'
Prihod partizanskih enot v Ljubljano ob osvoboditvi in manifestacije prebivalcev.
Partizanske bolnice na Slovenskem

Zvone Sintič, Slovenija, 1948, 35mm, čb, 17'
Prikaz dejavnosti partizanske sanitete v Ljubljani, na osvobojenem ozemlju in drugod po Sloveniji.
Ljubljana mesto junak

Zvone Sintič, Slovenija, 1970, 35mm, čb, 31'
Prikaz odpora v Ljubljani v času okupacije.