arhivirana novica

Film in arhitektura: Odprte hiše Slovenije

Kinoteka se projektu Odprte hiše Slovenije pridružuje s programom filmov v rubriki Film in arhitektura, s katerim vstopamo za zaprta vrata raznolikih hiš in poslopij in odstiramo življenja, ki živijo za njimi.

V sodelovanju s projektom Odprte hiše Slovenije 2015.


spored

torek 19.5. ob 21.15.
Karpopotnik

Matjaž Ivanišin, Slovenija, 2012, 35mm (posneto na 16mm in super8mm), 1.85, barvni, 50', ap
Leta 1971 je 28-letni Karpo Godina s kamero popotoval po Vojvodini in posnel nenavaden "film ceste" Imam jednu kuću, ki je danes ohranjen samo fragmentarno. Štirideset let kasneje se po istih stezicah poda neka druga kamera, ki sestavlja in si predstavlja njegovo potovanje.

četrtek 21.5. ob 19.00
Alphaville
(Alphaville, une étrange aventure de Lemmy Caution)
Jean-Luc Godard, Francija, 1965, 35mm, 1.37, čb, 100', ap, svp
Zasebni detektiv Lemmy Caution (Eddie Constantine) prispe v Alphaville, futuristično mesto na drugem planetu, ki ga nadzoruje tiranski računalnik Alpha 60. Detektivov ameriški značaj je v nasprotju z mestnimi zakoni, ki prepovedujejo ljubezen in izražanje mnenj. Zaljubi se v lepo, vendar čustveno otopelo dekle (Anna Karina) in poskuša z njo pobegniti iz mesta. Godardovsko razigrana zmes znanstvene fantastike, filma noir in usodne romance.

petek 22.5. ob 19.00
Zbogom, Dragon Inn
(Bu san/Goodbye, Dragon Inn)
Tsai Ming-liang, Tajvan, 2003, 35mm, 1.85, barvni, 82′, sp

Preteklost, sedanjost in prihodnost se prepletajo v nostalgičnem poklonu in poslednjem pozdravu nepreklicno odhajajoči epohi. Na zadnji večer pred zaprtjem stari kino v Taipeiju obišče moški iz Japonske. Avditorij je skoraj prazen. Edina zaposlena sta operater in hroma blagajničarka. Že vrsto let delata skupaj, vendar se nikoli nista zbližala. Na zadnji večer se dekle odloči obiskati projekcijsko kabino, vendar operaterja ni tam. Prepričana, da se morata še zadnjič srečati, ga začne iskati po kinu. V dvorani se predvaja klasika Kinga Huja, Dragon Gate Inn. Čudovito boleč poklon filmu in kinu.