arhivirana novica

Letni kino Slovenske kinoteke na Muzejski ploščadi!

V poletnih mesecih Slovenska kinoteka filme projicira tudi pod zvezdnim nebom - in eno izmed tovrstnih prizorišč je Muzejska ploščad na Metelkovi 2a v Ljubljani. Tam bodo v juniju na sporedu raznolika filmska sodelovanja.

Vstop na vse projekcije Letnega kina Slovenske kinoteke na Muzejski ploščadi je prost!


spored
sreda
17.6.
21.30

Predpremiera

Branimir Tuma

Radovan Čok, Slovenija, 2015, digitalni format, barvni, 50'
Portret direktorja Triglav filma Branimirja Tume (1904‒1991), ki je s svojimi drznimi in vizionarskimi pogledi širil možnosti slovenskega filma. Kot direktor nekdanjega Triglav filma je rešitve za krhke ustvarjalne možnosti slovenskega povojnega filma videl v koprodukcijah in v ponujanju storitev tujim producentom. K nam je pripeljal Františka Čapa in številne tuje producente ter skrbel za čim večji angažma domačih avtorjev. Branimir Tuma je imel vse, kar je potrebno za razvojno vodenje dejavnosti, ki je strmela k širitvi domače filmske produkcije: vizijo, ljubezen in strast. Imel je visoke standarde, velika pričakovanja, zavedal se je, da je za vsak premik treba vlagati v kadre in izobraževanje ter tudi v tehnično infrastrukturo. Film je nastal v produkciji Dokumentarnega programa TV Slovenija, v okviru serije Pozabljeni.
Projekcija se bo odvila v prisotnosti ustvarjalcev filma.

Projekcija je nastala v sodelovanju s TV Slovenija.
V primeru dežja projekcija odpade.


četrtek 18.6.
21:30

Ob razstavi Moda v gibanju v Slovenskem etnografskem muzeju

Sladko življenje
(La dolce vita)
Federico Fellini, Italija/Francija, 1960, 174', svp, avp
Sedem dni in noči v življenju Marcella, rimskega novinarja, razpetega med željo, da bi ustvaril kaj smiselnega, resnega in pomembnega, ter  sladkim življenjem, prijetnim a praznim tokom površnih afer  in donosnega, a nepomembnega dela za časopise in revije. Zdi se, da sta Fellini in njegov Marcello zgrabila trenutek razodetja in ga naredila nesmrtnega – sladko življenje morda ne obstaja, a nujno je, da to odkrijemo sami.
Kopijo filma je restavrirala Cineteca di Bologna v sodelovanju s Film Foundation, Centro Sperimentale di Cinematografia - Cineteca Nazionale, Pathé, Fondation Jérôme Seydoux - Pathé, Medusa, Paramount Pictures and Cinecittà Luce. Restavracijo filma sta podprla Gucci in Film Foundation.
Projekcijo restavrirane kopije filma smo pripravili
v sodelovanju s Slovenskim etnografskim muzejem in Cineteca Nazionale.
V primeru dežja se bo projekcija odvila v nedeljo 21.6. ob 19.00 v dvorani Silvana Furlana na Miklošičevi 28.


petek
19.6.
21.30

Filmski dan

Krizno obdobje
Franci Slak, Slovenija (Jugoslavija), 1981, DCP (posneto na 16mm filmski trak), 1.37, barvni, 89'
Študent psihologije iz province Pavel Komel zapade v osebno krizo, ko ne vidi več pravega smisla študija in življenja v prestolnici. Želi si drugačnega življenja, a še sam ne ve, kako bi to dosegel. Tudi ljubezensko razmerje s privlačnim dekletom mu je nekako odveč. Minimalistična drama o mladostni izgubljenosti, mojstrsko delo in eden najboljših prvencev slovenske kinematografije.
Letos se bo prvič odvil Filmski dan, posvečen filmu in vsem filmskim ustvarjalcem, ki ga pripravljajo filmska strokovna društva in Slovenski filmski center ob svoji 20. letnici.
Projekcijo je pripravil Slovenski filmski center v sodelovanju s Slovenskim filmskim arhivom pri Arhivu RS in filmskimi strokovnimi društvi.

V primeru dežja projekcija odpade.


sobota
20.6.
21.30

Poletna muzejska noč

Projekcija restavriranih eksperimentalnih filmov Karpa Godine, Davorina Marca in Vinka Rozmana

V primeru dežja projekcija odpade.