arhivirana novica

6. Festival migrantskega filma

Slovenska filantropija med 16. in 19. junijem pripravlja že 6. edicijo Festivala migrantskega filma, ki bo v Ljubljano ponovno pripeljal projekcije in spremljevalne dogodke, ki osvetljujejo različne teme in plati migracij, azila, življenja beguncev ter integracije priseljencev v novo družbeno okolje.

Migracije
(p)ostajajo eden izmed osrednjih globalnih trendov 21. stoletja, zato festival posvečamo vsem ljudem, ki so primorani zapustiti svoje domove in iskati zaščito izven svojega domačega okolja. Z njimi in za njih opozarjamo, da je nujno, da jim omogočimo dostojno življenje v naši skupnosti, zato je potreben kritičen premislek migracijskih in azilnih politik ter skupno delovanje za polnopravno vključitev vseh migrantov.

Filmske zgodbe in prispevki povabljenih gostov ne osvetljujejo zgolj ovir in težav, s katerimi se migranti soočajo ob prizadevanjih, da bi si našli svoj prostor pod soncem in polnopravno zaživeli v novem okolju. Pokažejo nam, da sta medkulturni prenos znanja in živahno kroženje ustvarjalnih energij v današnjem svetu eden osnovnih gibalnikov družbenega razvoja, multikulturna okolja pa poligon raziskovanja odnosov med različnimi tradicijami in iskanja novih oblik sobivanja.

Zato je osrednje sporočilo festivala svetlo in polno upanja! Svojega poslanstva ne išče zgolj v informiranju, z znanjem in razumevanjem želi občinstvo spodbuditi k sprejemanju raznolikosti in poziva k skupni angažiranosti. Vsak posameznik lahko doda svoj kamenček v mozaik strpne, vključujoče in pravične družbe.

Več o festivalu na http://www.fmf-slovenija.si/

 

spored v Slovenski kinoteki:
sobota 13.6.

20.30
Uvertura

Razglednice
Nika Autor, Slovenija, 2010, video, barvni, 10'
Film se osredotoča na diskurz, ki ga proizvajajo javna občila. Posnetki iz arhiva TV Slovenija predstavljajo arhivsko kolekcijo oz. dokumente medijskega poročanja o vprašanju migracij med letoma 2001–2008. Film prikaže, kako podobe zaradi selektivnih postopkov montaže, kadriranja in načina snemanja implicirajo kriminalizacijo in viktimizacijo prosilcev za azil.
Poročilo o stanju prosilcev za azil v Republiki Sloveniji, januar 2008
avgust 2009
Nika Autor, Maja Cimerman, Slovenija, 2010, video, čb, 37', sp
Film prikazuje življenje prosilcev za azil v Sloveniji od januarja 2008 do avgusta 2009. Izpostavlja strukturo ureditve azilnega prava, izginjanje pravice do azila, kriminalizacijo prosilcev za azil. Govori o nastajanju evropskega apartheida in o sistemu proizvajanja “ljudi brez papirjev”, prav tako pa predstavlja in poudarja samoorganizacijo prosilcev za azil, pomen socialnih centrov in odprtih avtonomnih prostorov.

22.00
Uvertura
Slovenija moja dežela

Dimitar Anakiev, Srbija/Slovenija, 2012, Beta, barvni, 50', sp
Dvajset let po osamosvojitvi pride v Slovenijo ameriški televizijski producent Dale Hurd. Raziskuje primer izbrisanih in sreča pripadnika bošnjaške skupnosti – Irfana in Nisveto. Oba sta po osamosvojitvi zamenjala kulturno identiteto in se poskušala vključiti v novo okolje. Slovenija moja dežela je film o izkoreninjenosti in človeški potrebi po družbeni pripadnosti.
Projekciji sledi pogovor z avtorjem.

V sodelovanju z Dimitrom Anakievim in FMF.

ponedeljek 15.6.
21.00
Uvertura

V deželi medvedov

Nika Autor, Slovenija, 2012, video, barvni, 72', sp
Gradbeni sektor, ki je v Sloveniji zaposloval preko 70.000 tujih delavcev, je v letih 2010-11 propadel in za seboj pustil dolgove, nedejavno gradbeno dejavnost ter izkoriščene in neplačane delavce. Večina zaposlenih je iz prostora bivše Jugoslavije. Medtem ko je država nemo opazovala izkoriščane, podplačane, neplačane in ponižane delavce, se je s kopičenjem bogastva kopičil gnev in odpor.
V sodelovanju z Dimitrom Anakievim in FMF. Vstop prost.


torek 16.6.

21.30
Kenedi, izgubljen in najden
(Gde je bio Kenedi dve godine)
Želimir Žilnik, Srbija, 2005, digiBeta, barvni, 26', ap
Nadaljevanje filma Kenedi se vrača domov – dve leti pozneje Žilnik svojega junaka Kenedija Hasanija sreča na Dunaju in mu sledi pri vrnitvi iz zahodne Evrope v Srbijo.
Evropa preko plota

Želimir Žilnik, Srbija, 2005, DVD, barvni, 61', ap
Na kmetiji Roka Babičkovića nedaleč od madžarske meje dela deset najetih delavcev, med njimi brata in sestra Anica. Vzpostavitev schengenske meje je prinesla konec trgovine in potovanj na Madžarsko, s katerimi so si lokalni prebivalci prej služili kruh. Anica se odloči, da se bo poročila na Madžarsko in si tako pridobila dovoljenje za delo. Gospodar Roko njeno odločitev podpira in ji pomaga pri iskanju navideznega ženina, ki bi bil pripravljen za plačilo stopiti v zakonski stan.
V sodelovanju z Dimitrom Anakievim in FMF. Vstop prost.

sreda 17.6.
19.00
Ti je bolj všeč tu ali tam?
(A ësthë më mirë këtu apo atje?)
Elena Avdija, Kosovo/Švica, 2013, video, barvni, 33', ap
Film prepleta zgodbe štirih mladih, ki so se rodili na Kosovu in odraščali v Švici. Opira se na režiserjeve arhivske posnetke ter raziskuje težaven položaj mladih priseljencev, razpetih med preteklostjo in sedanjostjo.
Rapresent

Ivana Todorović, Srbija, 2008, Blu-ray, barvni, 33', ap
Portret mladega fanta Bojana, ki živi na ulicah Beograda. Grafitiranje in hip hop sta zanj sredstvo za pobeg iz krute realnosti, ki jo v njegovo življenje prinašata brezdomstvo in zasvojenost z drogami. Svojo zgodbo pripoveduje ob zavrženih ostankih otroške rojstnodnevne torte, ki jo najde v smeteh. Film je posvetilo Bojanu Radanovu in njegovi generaciji, pa tudi tistim, ki kljub družbeni apatiji, osamljenosti in odvisnosti hrepenijo po boljšem življenju.
V sodelovanju z Dimitrom Anakievim in FMF. Vstop prost.


21.00
Odsevi genocida
(Reflections On a Genocide)
David Fedele, Avstralija, 2011, video, barvni, 4', bd
Multimedijski projekt, ki raziskuje genocid v Kambodži v času režima Rdečih Kmerov v letih 1975–1979, ko je bilo ubitih okoli dva milijona ljudi.
Elinkine

Enrique Verdugo, VB, 2014, video, barvni, 14', ap
Od roba morja do roba obzorja so otoki posejani kakor mreža odskočnih točk za doseganje različnih ciljev. V zadnjem desetletju je več tisoč imigrantov po svetu zapustilo svoje domove. Da bi sledili sanjam in ustvarili nov začetek, so za seboj pustili spomine. V upanju, da bodo dosegli obljubljeno deželo, so tvegali svoja življenja na nevarni poti preko morja.
Nekoristna fikcija
(uma ficção inútil - 小說無用 - tiểu thuyết vô dụng)
Cheong Kin Man, Macao, 2014, video, barvni, 31', ap
»Poskušal sem pokazati, kako sem se spopadal s kontrasti med različnimi kulturami in načini razmišljanja skozi jezike.« Cheong Kin Man
Projekciji sledi pogovor z avtorjem Cheongom Kinom Manom
.
M
acajski večer pripravljamo v sodelovanju z macajskim Inštitutom za kulturo.
Vstop prost.

2
2.30
Slika, ki je ni
(L'image manquante)
Rithy Panh, Kambodža/Francija, 2013, Blu-ray, barvni, 96', sp
Režiser se vrača v čas svojega otroštva ter nam pričara nepozabno podobo nepredstavljivega: življenja in smrti v času Pol Potovega režima Rdečih Kmerov. »Že več let iščem sliko, ki manjka. Fotografijo, ki so jo med letoma 1975 in 1979, v času svojega vladanja Kambodži, posneli Rdeči Kmeri. Slika sama seveda še ne dokazuje množičnega pokola, pripravi pa nas k razmišljanju. K ustvarjanju zgodovine. Zaman sem jo iskal po arhivih, v dokumentih, na kamboškem podeželju. Zdaj vem: ta slika mora manjkati … pravzaprav je sploh nisem iskal. Mar ne bi bila obscena in brez pomena? Zato sem jo ustvaril sam.« Rithy Panh
Vstop prost.

četrtek 18.6.
18.00

Kako preprečiti deportacijo (How to stop a Deportation)
Protest Productions Collective, Avstrija, 2015, video, barvni, 15', ap
Dunajsko mednarodno letališče je mrgolišče ljudi, ki hrepenijo po daljnih krajih in globaliziranih poslovnih odnosih. Toda mnogi se na letalo vkrcajo neprostovoljno, ker jih želijo prisilno odstraniti iz države. »Jaz pač ne grem na letalo!« Kako preprečiti deportacijo predstavlja »varnostna navodila« za preprečevanje deportacij in ukrepanje iz solidarnosti. »Ne zapnite si varnostnega pasu«, »Vstanite in nikar ne sedite«, »Govorite s pilotom« so le nekatera izmed priporočil ...
Projekciji sledi pogovor o evropskih migracijskih politikah, človekovih pravicah, deportacijskih praksah in možnostih upora. Pogovor bo vodil Hans-Georg Eberl, član kolektiva Protest Productions Collective.

Vstop prost.


19.00
In za vami bomo vrgli morje
(Et nous jetterons la mer derrière vous)
Anouck Mangeat, Noémi Aubry, Clément Juillard, Jeanne Gomas, Francija, 2014, Blu-ray, barvni, 72', ap
V večini srednjevzhodnih in centralnih azijskih držav imajo navado, da za odhajajočimi za srečno vrnitev vržejo vodo. Pravimo jim migranti, 'kaçak', 'metanastes', so pa predvsem Aziz, Sidiqi, Housine in Younes. Med vrsticami lahko beremo njihove sanje in upe, ki jih nosijo s seboj. Te poti so samo začetek in mogoče ne bodo nikoli našle konca. Zgodba o realnosti, zakonih, politiki Evrope. Zgodba o izgonu.
Projekciji sledi
pogovor o položaju migrantov v Evropi, pri katerem bodo sodelovali avtorji vseh nocojšnjih filmov.
V sodelovanju s Francoskim inštitutom v Sloveniji.

Vstop prost.


21.30
Kopno na vidiku
(Land in Sicht)
Judith Keil, Antje Kruska, Nemčija, 2013, Blu-ray, barvni, 93', ap
Abdul, Brian in Farid so obtičali v odmaknjenem azilnem domu v mestecu Bad Belzig v nemški zvezni državi Brandenburg. Od tam se poskušajo vključiti v nemško družbo. Njihove predstave trčijo ob mentaliteto domačinov na vaških veselicah, v državnih uradih in nočnih klubih. Film gledalca ne pretrese, temveč v ospredje postavlja nehoteno komičnost teh srečanj.
Projekcija se bo odvila v
prisotnosti avtoric.
V sodelovanju z Goethe-Institutom Ljubljana.

Vstop prost.


petek 19.6.

19.00
Dokument: Hoyerswerda|Frontex

Thomas Kaske, Nemčija, 2014, video, barvni, 16', ap
Video »Dokument Hoyerswerda|Frontex« predstavlja zgodbe štirih pogodbenih delavcev iz Mozambika in njihov pogled na rasistične napade, ki so se zgodili septembra leta 1991 v nemškem mestu Hoyerswerda. Njihova pričevanja so se ohranila po zaslugi Waltraud Spill, ki je številnim afriškim sodelavcem v bivši NDR pomagala pri vključevanju v družbo. Avtor filma je pričevanja zmontiral z arhivskimi posnetki dogodkov v Hoyerswerdi in nadzornimi posnetki agencije Frontex. Na slednjih vidimo aretacije beguncev, ki jih je posnel dron, Frontex pa jih uporablja v izobraževalne namene. Film spodbuja k razmisleku o zadnjih triindvajsetih letih evropske azilne politike. Bi se zgodbe mozambiških delavcev, ki jih slišimo, lahko zgodile tudi na grško-turški meji leta 2015?
Marš za svobodo
(March for freedom)
Ivana Ljuština, Nemčija/Srbija, 2013, video, barvni, 48', ap
Organizirana skupina migrantov v Evropi, ki se bori za svobodo gibanja, poskuša ozavestiti širšo javnost o položaju in obravnavanju migrantov v Evropi. Kot eno od taktik boja uporabljajo protestne marše. Pridružijo se jim tudi tisti državljani, ki se ne strinjajo z rasistično migracijsko politiko Evropske unije. Film prikazuje dinamiko skupine in njen vsakdanjik na 300 km dolgi pešpoti.
Vstop prost.


20.15
Begunci iz Zahodne Papue
(West Papuan Refugees)
David Fedele, Avstralija, 2011, video, barvni, 7', ap
Ljudje iz Zahodne Papue že skoraj 50 let trpijo pod brutalno oblastjo indonezijskih kolonialistov in kar 400 000 civilistov je izgubilo življenja zaradi vojaških operacij. Tisoči so pobegnili čez mejo v Papuo Novo Gvinejo, vendar so tudi tam naleteli na nasilje. Film je dokaz kršenja listine ZN o zaščiti beguncev, ki jo je podpisala Papua Nova Gvineja, in odpira vprašanja o legalnosti vojaške operacije Sunset Merona ter domnevnih pritiskih indonezijske vlade na Papuo Novo Gvinejo, da zatre upore.
Velika škoda
(Bikpela Bagarap)
David Fedele, Avstralija, 2011, video, barvni, 43', ap
Film razkriva človeško in ekološko katastrofo, ki jo doživljajo in o njej pričajo prebivalci Papue Nove Gvineje: plenjenje gozdnih virov s strani multinacionalnih podjetij, brezsramno izkoriščanje ljudi, prelomljene obljube in korupcija politikov.
Vstop prost.


21.30
Sadovi jeze
(The Grapes of Wrath)

John Ford, ZDA, 1940, 35mm, 1.37, čb, 129', svp
Združene države Amerike, obdobje gospodarske krize. Srboriti Tom Joad (Henry Fonda) se vrne iz zapora in najde kmetijo svojih staršev zapuščeno. Klateški duhovnik mu pojasni, da so velike korporacije zaplenile premoženje vseh drobnih posestnikov in jih pognale na cesto. Tom najde svojce in obubožana družina se odpravi na dolgo romanje proti Kaliforniji, v medlem upanju na boljšo prihodnost in službe. Zgodnja, ob nastanku hudo kontroverzna in dandanes nič manj aktualna mojstrovina Johna Forda, posneta po istoimenskem romanu Johna Steinbecka.

Vstop prost.