arhivirana novica

Letni kino MSFI v Divači

Letni kino Muzeja slovenskih filmskih igralcev v Divači
(Kraška cesta 26, Divača)

S programom filmov v Letnem kinu Muzeja slovenskih filmskih igralcev v Divači vsak petek v juliju in avgustu slavimo pogum vseh, ki so pred sedemdesetimi leti s trdim bojem preprečili, da bi fašizem postal vodilo našega vsakdanjika.
Program smo pripravili v sodelovanju s Slovenskim filmskim centrom in Slovenskim filmskim arhivom pri Arhivu RS.

Vstopnice za Letni kino MSFI: 3 EU


spored
petek
3.7.
21.30
Poklon Lojzetu Potokarju

Balada o trobenti in oblaku

France Štiglic, Jugoslavija, 1961, 35mm, 1.37, čb, 79'
Iz votline v gorah se slišijo glasovi ranjenih partizanov. Temnikar se zbudi na svoji samotni kmetiji s prisluhi turobnih zvokov trobente. Na vratih se pojavijo belogardisti, ki Temnikarju med petjem božične pesmi povedo, da gredo pokončat ranjence, ki so jih partizani pustili v neki votlini. Temnikar ve, da jim mora to preprečiti, obenem pa dvomi, da bo to zmogel. Vseeno pograbi sekiro in se napoti po sledi belogardistov. Psihološka vojna drama v ekspresionističnem slogu.

petek
10.7.
21.30
Na svoji zemlji

France Štiglic, Jugoslavija, 1948, 35mm, 1.37, čb, 109'
Dogajanje opisuje zadnji leti osvobodilnega boja na slovenskem Primorskem med drugo svetovno vojno. Začne se s prihodom nemškega častnika Kutschere, ki se nameni iztrebiti »bandite« v Baški Grapi. Tu so vsi krajani na strani narodnoosvobodilnega boja, le Drejc, na katerega pritiska mati, obenem pa bi se rad poročil s Tildico, ki je za partizane, še omahuje ... Prvi slovenski celovečerni in zvočni film, ki so ga snemali pod delovnim naslovom »V srcu Evrope«.

petek 17.7.
21.30
Partizanski dokumenti 1941–1945

Stane Viršek, Jugoslavija, 1961, 35mm, 1.37, čb, 41'
Pregled najpomembnejših dogodkov in partizanskega vsakdanjika med narodnoosvobodilno borbo v Sloveniji, ki so jih posneli partizanski snemalci.
Slovensko primorje

Metod Badjura, Jugoslavija, 1947, 35mm, 1.37, čb, 20'
Dokumentarna poetična pripoved o pokrajini, ki je po drugi svetovni vojni ob priključitvi Slovenije Jugoslaviji lahko spet svobodno zadihala.

petek
24.7.
21.30
Dobri stari pianino

France Kosmač, 1959, Jugoslavija, 35mm, 1.37, čb, 96', bp
Pianist Blaž (Frane Milčinski – Ježek) je Umetnik z veliko začetnico, in dokler ga zaradi nesporazuma ne aretirajo Nemci, se ne briga za težave, ki jih prinaša sovražnikova okupacija. Njegov pianino začne po aretaciji nenavadno pot, ki jo konča v cerkvi, kjer je belogardistična postojanka. Klasičen in obenem strukturno drzen poklon vzravnani človeški drži in pogumu pod tiranstvom okupatorja.

petek 31.7.
21.30
Nevidni bataljon

Jane Kavčič, Jugoslavija, 1967, 35mm, 1.66, čb, 78'
V majhnem slovenskem mestu teče življenje tudi med nemško okupacijo navidez mirno in brez zapletov. Ta mir pa ni po volji otrok, ki so nezadovoljni s pasivnostjo svojih staršev, zato ustanovijo odporniško organizacijo in se lotijo prvih akcij. Nemci poostrijo nadzor, vendar skritega nasprotnika ne morejo odkriti. Drama o otrocih kot vojnih junakih.

petek 7.8.
21.30
Tistega lepega dne

France Štiglic, Jugoslavija, 1962, 35mm, 1.66, čb, 82'
Zgodba je postavljena v primorsko vas, ki je bila med obema vojnama pod Italijo. Vsi prebivalci so Slovenci, razen italijanskih predstavnikov fašistične oblasti. Sramota vasi so trije bratje, ki so se pridružili fašistom, toda vaščani jih kljub temu obvladujejo in jih zasmehujejo. Čistokrvna klasika in eden najbolj komičnih dosežkov slovenske kinematografije.

petek 14.8.
21.30
Ne joči, Peter

France Štiglic, Jugoslavija, 1964, 35mm, 2.35, čb, 92'
Partizanska minerja Dane (Lojze Rozman) in Lovro (Bert Sotlar), ki sta sama svoja "četa", bi si želela kakšno večjo nalogo, kot je razstreljevanje železniških prog. V taboru ju pokliče poveljnik in jima da novo, zanju prav osupljivo nalogo: na osvobojeno ozemlje morata prepeljati tri otroke. Partizanska komedija z iskrivimi dialogi ter razburljivimi junakinjami in junaki.

petek 21.8.
21.30
Akcija

Jane Kavčič, Jugoslavija, 1960, 35mm, 1.37, čb, 84'
Film, posnet po resničnem dogodku, v katerem skupinico partizanov, ki se ne more prebiti iz mesta, zajame malodušje. Poveljnik zato skuje drzen načrt: napadli bodo zapor, osvobodili zapornike in se skupaj z njimi pretolkli na varno. A tudi zaporniki so opustili vsako upanje in pričakujejo le še zasliševanje, mučenje ali eksekucijo, zato ne verjamejo, da so rešeni, ko partizani vdrejo v zapor. Partizanski film noir.

petek 28.8.
21.00
Ljubezen

Rajko Ranfl, Slovenija, 1984, 35mm, 1.37, barvni, 94'
Leta 1940, tik pred začetkom vojne, živi mladi Marjan brezskrbno življenje s svojo druščino v Zeleni jami v Ljubljani. Ker je njegova družina revna, Marjan pomaga urejati pokopališče, da bi zaslužil denar za čevlje in plašč. Nedolžno je zagledan v Lenko, njegov brat Berti in drugi starejši vrstniki pa se bolj zanimajo za spolnost. Z italijansko okupacijo se razmere spremenijo, druščina razpade, saj se eni povežejo z odporniškim gibanjem, drugi pa z domačimi kolaboracionisti. Vojna drama o dozorevajočem najstniku posneta po literarni predlogi Marjana Rožanca.