arhivirana novica

Poletna Animateka

Zakaj bi v animiranih filmih uživali samo decembra, če se lahko z njimi srečamo tudi na čudovitih ljubljanskih lokacijah, pod milim nebom, sredi poletja?
Iz tovrstnega razmišljanja se je rodila ideja o poletni različici Animateke, ki nam jo je letos uspelo tudi uresničiti: prva edicija Poletne Animateke je tu!

Projekcije
Poletne Animateke se bodo od 5. do 10. avgusta ob 21. uri odvijale v Letnem kinu Slovenske kinoteke na Muzejski ploščadi (Metelkova 2a, Ljubljana).
Vse projekcije so brezplačne.

Več o Poletni Animateki si lahko preberete tukaj.


filmski spored v Letnem kinu Slovenske kinoteke na Muzejski ploščadi
sreda
5.8.
21.00
Hiša pravljic
(Kérity la maison des contes)
Dominique Monféry, Francija/Italija, 2009, 35mm, 76', svp
Poletne počitnice so tu! Sedemletni Natan, sestra Angelika in njuna starša se odpravijo v počitniško hišo ob morju, kjer je nekoč živela njihova teta Elenora. Peščena plaža je priložnost za spuščanje zmaja, izdelavo gradov, kopanje rovov in igro z rakci. Prav tam pa Natan, Alica in Beli zajec doživijo čisto pravo pustolovščino. Alica in Beli zajec? Seveda, v Hiši pravljic oživi vrsta pravljičnih junakov, tudi Rdeča kapica in volk, Pepelka, Aladin, Kralj Artur, Ostržek, Guliver, Trnuljčica, Sneguljčica, Obuti maček, Deklica z vžigalicami, Peter Pan, Lačko in Grozovilda. Animirani celovečerec z zdravim odmerkom magičnega realizma.

četrtek 6.8.
21.00
Skrivnost iz Kellsa (The Secret of Kells)Tomm Moore, Irska/Francija/Belgija, 2009, 35mm, 75', sp
Dvanajstletni Brendan živi v opatiji, ki jo vodi njegov stric Cellach. Menihi dan za dnem gradijo visoko obzidje, ki naj bi jih ščitilo pred nenehnimi napadi Vikingov. Nekega dne pa se v opatijo zateče slavni iluminator Aiden, ki s seboj nosi skrivnostno in nedokončano knjigo modrosti. Mladi Brendan je navdušen nad čudovitimi iluminacijami in Aiden ga kljub negodovanju opata, Brendanovega strica, vzame za pomočnika. Vizualno bogata risana animacija pripoveduje o Irski v zgodnjem srednjem veku in o nastanku enega najlepših in najbolje ohranjenih zgodovinskih rokopisov, Knjige iz Kellsa.

petek 7.8.
21.00
Animateka po Animateki 2015

Mednarodni festival animiranega filma Animateka že osmo leto na platna različnih velikosti prinaša nabor najboljših animiranih filmov iz zadnje edicije festivala. Glavni program letos sestavlja deset kratkih animacij, ki so navdušile žirante, občinstvo in člane festivalske ekipe. Dela predstavljajo različne poglede na življenje, razkrivajo mnoštvo tehnik animiranja in odpirajo vprašanja o svetu okrog nas.
Aubade

Mauro Carraro (Nadasdy Film), Švica, 2014, 6'
Nad Ženevskim jezerom se dviga črno sonce. Plavalci in ptice v nadrealističnem prizoru protisvetlobe ob hipnotizirajoči glasbi čelista spremljajo predstavo, ki jo uprizori zora.
Tebi v srce

Ewa Borysewicz (Serafinski Studio, Animaso), Poljska, 2014, 10'08''
Imamo žvečilko, imamo gugalnico, torej mora biti – nekje – tudi ljubezen. Posvetne litanije in zgodba o odnosu, ki odmeva po blokovskem naselju.
Timber

Nils Hedinger (Pret-a-tourner filmproduktion), Švica, 2014, 5'35''
Polena so v mrzli, ledeni puščavi tik pred tem, da zmrznejo. Ko ugotovijo, da so edino gorivo za ogenj oni sami, postane vroče.
The Shirley Temple

Daniela Sherer (RCA London), VB, 2013, 9'40''
Meje med otroštvom in odraslostjo se za otroka na mamini zabavi zabrišejo.
Kopališče

Tomek Ducki (Studio Miniatur Filmovych, Peek&Boo), Poljska/Velika Britanija, 2013, 4'
V kopališču se pri redni uri plavanja srečata stari kopalki. Tokrat se potopita globlje kot običajno.
Modra soba

Tomasz Siwinski (Sacrebleu production, Studio SE-MA-FOR), Poljska/Francija, 2014, 14'26''
Mož se zbudi v modri sobi. V njej je ujet. Iz nje ne more pobegniti. Njegova edina vez z zunanjim svetom je okno.
Prožen kot le kaj

Karolina Specht (PWSFTVIT Lodz), Poljska, 2013, 5'
Zgodba o človeku brez oblike.
Beauty

Rino Stefano Tagliaferro, Italija, 2014, 9'47''
Kratka zgodba o najpomembnejših občutjih v življenju, od rojstva do smrti, o ljubezni in spolnosti, pa bolečini in strahu.
Na veliko

Daisy Jacobs (NFTS Beaconsfield), VB, 2014, 7'
Film z dvometrskimi liki in scenografijo v naravni velikosti pripoveduje trdo in temačno duhovito zgodbo o negi ostarelih staršev.
Lakota

Petra Zlonoga (Bonobostudio), Hrvaška, 2014, 6'09''
Vse, kar živi, je lačno; seme je lačno svetlobe, ptica je lačna leta, človek je lačen dotika drugega.

sobota 8.8.

21.00
Medena koža
(Couleur de peau: Miel)
Jung, Laurent Boileau, Belgija/Francija, 2012, DCP, 75', sp
Jung, stripovski umetnik in soavtor filma, svoje rojstvo umešča v trenutek, ko ga je pri petih letih, tavajočega po ulicah Seula, našel policist. Bil je eden izmed 200.000 zapuščenih korejskih otrok in sirot, ki so bili po koncu korejske vojne posvojeni na Zahodu. V animirano dokumentarnem filmu Medena koža spremljamo odraslega Junga, ki se iz Belgije prvič vrne v deželo svojih prednikov in v animiranih vinjetah obuja ključne trenutke svojega odraščanja: od življenja v sirotišnici in prvega srečanja z novo družino do težavnega vključevanja v novo okolje in viharnih najstniških let, ko se je vse bolj zatekal v risanje. Poetična, ganljiva in nežno humorna zgodba o večnem iskanju identitete.

nedelja 9.8.
21.00
Deček in svet
(O Menino e o Mundo)
Alê Abreu, Brazilija, 2013, DCP, 80', bd
Igrivi in brezskrbni deček odrašča na idiličnem brazilskem podeželju, kjer se je čas ustavil. Pravo nasprotje je mesto, kaotični metropolis, v katerega se mora s trebuhom za kruhom odpraviti njegov oče, za njim pa tudi deček. V mestu opazuje družbeni ustroj sveta, ki ga zaznamujejo medijske manipulacije, kontejnerji oblačil, mehanične živali in množica odpadkov. Življenje teče povsem drugače kot v belem, podeželskem svetu, čigar idilo poudarjajo žive barve na belem ozadju in zvok flavte.
Film je poklon naravi in kritika sodobne družbe – potrošništva, medijev in industrializacije – s perspektive dečka, ki v svetu išče svoje mesto. Domišljijska podoba modernega sveta bo prevzela mlado in odraslo občinstvo.

ponedeljek 10.8.
21.00
Kamenje v mojih žepih
(Rocks in My Pockets)
Signe Baumane, Latvija/ZDA, 2014, DCP, 88', sp
Latvija ob koncu 20. let. Lepo, izobraženo dekle po imenu Anna se zaljubi v 30 let starejšega drznega podjetnika. S poroko pa pride hudo ljubosumje in podjetnik Anno skrije v gozd, daleč od drugih moških, kjer mu rodi osem otrok. Latvijo tedaj najprej hudo prizadene velika kriza, potem utrpi vdore Sovjetov, nacistov, pa spet Sovjetov. A Anna je steber, ki kljubuje vsem preizkušnjam, vzgaja otroke in jih uči skrivnosti preživetja v gozdu. Toda nekaj je z njo hudo narobe. Mnogo let pozneje mlada umetnica Signe vpraša očeta: »Kako je umrla moja babica?« Oče se odgovoru izmika. Skozi družinske zgodbe so vselej pronicali namigi na duševno bolezen. Tudi Signe trpi zaradi depresije, z neuravnovešenostjo pa se spopadajo še tri njene sestrične. Bi utegnila biti med Anno in štirimi vnukinjami povezava?