arhivirana novica

Stoletje plakata

izrez plakata Minuta za umor, 1962, r: Jane Kavčič
oblikovanje: Mario Vilhar

V Muzeju za arhitekturo in oblikovanje v Ljubljani je od 18. junija letos na ogled velika pregledna razstava slovenskega plakata. Razstava Stoletje plakata (18. 6.–1. 11. 2015) zajema pregled plakata kot množičnega medija vidnih sporočil in poudarjene naloge grafičnega oblikovanja v 20. stoletju na Slovenskem. Na razstavi je predstavljeno okoli 200 plakatov več kot 80 avtorjev. Večji del gradiva prihaja iz zbirk MAO, nekaj pa tudi iz slovenskih knjižnic, muzejev, državnih arhivov in zasebnih zbirk. Na razstavo je kustosinja in avtorica razstave dr. Cvetka Požar
vključila tudi filmske plakate, nekateri od njih so tudi iz zbirke Slovenske kinoteke. V sodelovanju obeh muzejev smo v Kinoteki pripravili filmski program in spremljevalne dogodke, med njimi tudi razstavo v Dvorani Silvana Furlana, kjer so na ogled slovenski filmski plakati iz naše zbirke.

filmski program v kinoteki
četrtek 3.9. ob 19.00
Butnskala

Franci Slak, Slovenija (Jugoslavija), 1985, 35 mm, 1.66, barvni, 94'
Mladi Ervin Kralj (Emil Filipčič) neke deževne noči sreča Profesorja (Marko Derganc), trikratnega doktorja znanosti, ki ga zaupno povabi med butnglavce. To je čudna skupina ljudi, ki se z glavami zaletavajo ob skalo, ob tem pa se jim prikazujejo stekle lisice, ki naj bi ogrožale svet. Fantastično-groteskna komedija o boju za oblast se na koncu sprevrže v tragikomedijo, ki se tiče tudi gledalca.
Projekciji bo sledil pogovor z dr. Cvetko Požar, muzejsko svetovalko, kustosinjo in avtorico razstave
Stoletje plakata.

petek 4.9. ob 19.00
Minuta za umor

Jane Kavčič, Slovenija, 1962, 35 mm, 1.37, čb, 80'
Koh (Vanja Drach) se po 18 letih vrne v domovino in je zaradi dolge odsotnosti osumljen medvojne izdaje, zaradi katere so bili ubiti njegovi sošolci. Preživeli so le štirje in Koh se odloči, da bo sam odkril izdajalca. Skupina bivših sošolcev (med njimi Demeter Bitenc) se znajde v nočnem lokalu, kjer Koha nekdo vrže čez ograjo terase. Pojavi se policijski inšpektor, ki prisotne obvesti o Kohovi smrti. Eden izmed njih zbeži, a ga policija ujame. Inšpektor zadrži vse tri osumljence v praznem baru in pri rekonstrukciji dogodka razkrije morilca. Eksperimentalno uvajanje kriminalnega ali detektivskega žanra v slovenski film in ena najbolj markantnih vlog legendarnega Demetra Bitenca.

torek 8.9. ob 19.00 
Lažnivka

Igor Pretnar, Slovenija (Jugoslavija), 1965, 35 mm, 1.37, čb, 91'
Branka (ena najboljših vlog Majde Potokar) svojim kolegicam v pisarni zelo rada deli nasvete, kako naj ravnajo s svojimi moškimi, toda po službi gre le ona sama domov. Živi z materjo, ki ji dopoveduje, da bo že dobila ženina, ko si bosta uredili stanovanje. Na njun časopisni oglas odgovori inženir Bata. Branka je očarana, nad inženirjem nemara še bolj kot nad njegovo poslovno ponudbo. Sodobna melodrama o naivki in goljufu.

sreda 9.9. ob 19.00
Maškarada

Boštjan Hladnik, Slovenija, 1971, 35 mm, 1.66, barvni, 85'
Dina (Vida Jerman), mlada žena direktorja Gantarja (Miha Baloh), sreča simpatičnega študenta in športnika Luko (Igor Galo) in se zaljubi vanj. Njen zakon z Gantarjem ji sicer daje vse materialne dobrine, vendar sta si z možem iz dneva v dan bolj tuja. Da bi se lahko pogosteje srečevala z Luko, ga najame kot inštruktorja svojega sina. Sodobna erotična melodrama, posneta po izvirnem scenariju Vitomila Zupana.

četrtek 24.9. ob 19.00
Oda Prešernu

Martin Srebotnjak, Slovenija, 2001, 35 mm, 1.66, barvni, 100'
Mladi in neupoštevani pesnik Miha (Martin Srebotnjak) se preživlja s pisanjem oglaševalskih sloganov in čeki svoje prijateljice Dane (Barbara Žefran), s katero živi. Z izgovorom, da potrebuje denar, sprejme ponudbo sekretarja na ministrstvu za kulturo – že skoraj obupanega, ker so ga zavrnili vsi znani pesniki –, da bi za visok honorar napisal pesnitev za proslavo 200-letnice rojstva velikega slovenskega pesnika Franceta Prešerna. Toda pisanje mu ne gre od rok. Komedija o pesniku pred težavno nalogo.


spremljevalni dogodki:
pogovorni večer

Filmski program v Slovenski kinoteki se bo začel 3. septembra ob 19. uri s filmom Butnskala (Franci Slak, 1985), ki mu bo sledil pogovor z dr. Cvetko Požar, muzejsko svetovalko, kustosinjo in avtorico razstave Stoletje plakata v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje. Predstavila bo tudi svojo knjigo Stoletje plakata: Plakat 20. stoletja na Slovenskem, v kateri se na več kot 350 straneh in v bogatem slikovnem gradivu ukvarja z razvojem plakata kot medijem vidnega sporočanja in kot poudarjene naloge grafičnega oblikovanja v 20. stoletju. Pogovor bo vodila Metka Dariš.

razstava
V Dvorani Silvana Furlana na Miklošičevi 28 bodo v času filmskega programa razstavljeni tudi slovenski filmski plakati iz Kinotekine zbirke.

voden ogled

V nedeljo, 13. septembra 2015 ob 11. uri, bo v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje (Pot na Fužine 2, Ljubljana) voden ogled razstave Stoletje plakata z Metko Dariš, vodjo muzejskega oddelka Slovenske kinoteke.