arhivirana novica

Kino-uho 20!: Simfonija Donbasa

V ponedeljek, 28. septembra ob 20. uri se bo z edinstveno projekcijo mojstrovine zgodnjega zvočnega filma Simfonija Donbasa (Dziga Vertov, SZ, 1930) v septembru začelo tudi prav posebno slavje: Kino-uho 20!Simfonija Donbasa
(Entuziazm (Simfonija Donbassa))
Dziga Vertov, SZ, 1930, 35-mm, 1.33, čb, 65', bp
Mojstrovina zgodnjega zvočnega in sovjetskega avantgardnega filma prikazuje prvo petletko v proizvodnji jekla v poznih 20ih letih. Film so slavili mojstri kot je Charles Chaplin, nanj pozneje pozabili, ponovno pa ga je odkrilo avantgardistično gibanje 60-ih let.
»Entuziazem ni samo (prvi sovjetski) zvočni film, ampak tudi film o zvoku; natančneje: film, ki analitično raziskuje ideološki učinek zvoka v odnosu do podobe v gibanju, kar je zahtevalo zastavitev izredno kompleksne avdiovizualne strukture. Način te zastavitve pa je povezan s tematizacijo preloma v organizaciji družbe in v metodah produkcije – z deklarativnim sklicevanjem na dialektično metodo. Uporaba zvoka v filmu ni zastavljena kot preprosta aplikacija novih možnosti, ampak kot njihovo prebitje skozi nemožnost.« Miklavž Komelj

Produkcija nove glasbe za prvi sovjetski zvočni film Dzige Vertova je nastala v okviru delavnice »Ritem«, posvečene glasbi/zvoku in filmu, ki je potekala na festivalu ustvarjalnega dokumentarnega filma MakeDox v Skopju junija 2015. Pri produkciji, s katero obeležujemo tudi 20. obletnico delovanja kinotečne rubrike Kino-uho, sta sodelovala še Makedonska kinoteka in MKC Skopje.  Avtor nove glasbe in besedil je skladatelj in harfist Eduardo Raon, v procesu nastajanja in izvedbi glasbe pa sta se mu pridružila tudi makedonska glasbenika Vladan Drobnicki (pozavna) in Viktor Filipovski (tolkala). Projekcija filma Simfonija Donbasa z izvedbo nove glasbe v živo je bila premierno izvedena  25. junija 2015 na prizorišču festivala MakeDox, Kuršumli An v Skopju.

V sodelovanju s festivalom
MakeDox, Makedonsko kinoteko in Mladinskim kulturnim centrom Skopje.


Entuziazem: Simfonija Donbasa – Slava diktaturi prijaznosti!
Film Dzige Vertova + glasba kot komentar

Lahko bi rekli, da se naslov tega dokumentarca nanaša ne le na entuziazem protagonistov, pač pa tudi na entuziazem vseh, ki so bili vpleteni v ustvarjanje prvega ruskega dokumentarnega dela, ki je vključevalo snemanje zvoka na terenu. Herkulski podvig razvitja sistema za snemanje zvoka in njegove dobesedne vleke po vseh lokacijah snemanja filma se ne bi mogla bolj skladati s splošnim zagonom in voljo delavcev, prikazanima v zajetih podobah. Podobah, ki jih tako dopolnjujeta kot postavljata pred preizkušnjo zvok in način, kako je bil ta integriran v film.
Posnet je bil v zgodnjih 30. letih v nekdanji Sovjetski zvezi, današnji Ukrajini, v ključnem trenutku – prvi Stalinovi petletki. Pri tem se odpirajo številna vprašanja. Kako in kaj lahko ta dokumentarec izrednega zgodovinskega pomena, filmske kakovosti in drznih izbir, ki jih je Vertov sprejel glede montaže zvoka in podob, pove danes in s čim lahko stopi v dialog? Kaj skupnostna žrtev/trud pove našemu času in generacijam, ki živijo danes? So bile družbene vrednote tistega časa in prostora tako drugačne od današnjih? Kaj pomenijo Čast, Slava in Junaštvo? Oziroma kakšnemu namenu služijo?
Eduardo Raon
prevod Maja Lovrenov