arhivirana novica

Zmagovalci Festivala slovenskega filma!

Pridružite se slavju ob zaključku 18. edicije Festivala slovenskega filma: ob projekcijah nekaterih zmagovalnih filmov bomo dolgo v noč nazdravljali polnoletnosti slovenskega filma!
spored

sreda, 23.9., ob 19. uri
Oddaljen Spomin
Valerija Zabret, Slovenija, 2014, digitalni format, barvni, 3'
Oddaljen spomin je video poezija o časih, ki so nekoč bili. Začne se z naključnim dogodkom, ki v pripovedovalcu vzbudi spomin na čase pred razpadom Jugoslavije in hkrati spodbudi razmišljanje o tem, kaj prinese vojna in kako hitro lahko ljudje vse pozabimo.
Vesna za najboljši študijski film!
Mali princ
Matej Peljhan, Slovenija, 2014, DCP, barvni, 16'
Luka je 12-letni fant z mišično distrofijo. Njegovo telo vse bolj in bolj slabi, tako da zmore le še malo gibov in moči. Pred svojo usodo si ne zatiska oči, a se ji tudi ne predaja preveč. Zase noče niti pomilovanja niti usmiljenja. Luka nariše balon, s katerim poleti v fiktiven filmski – animirani svet, kjer je s pomočjo filmske magije mogoče tako rekoč vse.
Vesna za posebne dosežke!
Dom

Metod Pevec, Slovenija, 2015, DCP, 1.85, barvni, 82'
Samski dom na ulici Vide Pregarc v Ljubljani: pet nadstropij, tri vhode in devetnajst lastnikov ima po privatizaciji dom, ki je bil zgrajen kot samski dom gradbenih delavcev. V njem živijo protagonisti različnih usod …
Vesna za najboljši dokumentarni film in nagrada občinstva!


sreda, 23.9., ob 21. uri
Kompozicija
Mitja Manček, Slovenija, 2015, digitalni format (posneto na 35mm filmski trak), čb, 4'
Skoraj 35 000 črt, ki ustvarjajo tako sliko kot tudi zvok, je prostoročno spraskanih na 35mm filmski trak.
Vesna za najboljši eksperimentalni film!
Ljubezen na strehi sveta
Jan Cvitkovič, Slovenija, 2015, DCP, čb, 16'
Viktor in Ana sta skupaj že vse življenje. Imata samo drug drugega. Majhne stvari, majhni dogodki so tisto, kar jima je še ostalo. Svoje domovanje sta si uredila v skromni hišici, ki ima idiličen starokmečki pridih. Ali se še privlačita, ali se še prenašata? Čas je zabrisan, stare zamere lahko v sekundi privrejo na dan. Ali so sploh resnične? Ali ju lahko uničijo?
Vesna za najboljši kratki film, vesna za režijo, vesna za najboljšo glavno moško vlogo, vesna za najboljšo glasbo!
Idila
Tomaž Gorkič, Slovenija, 2015, DCP, 1.85, barvni, 84'
Amaterski fotomodel Zina se po prekrokani noči odpravi na modno fotografiranje v naravo v družbi ambiciozne Mie, apatične Dragice in snobovskega fotografa Blitcza. Na poti do lokacije srečajo nekaj čudaških domačinov, za katere se ne zmenijo. Na idiličnem travniku, ki so si ga izbrali za fotografiranje, jih grobo napadeta domnevna lastnika travnika Francl in Vintlr. Tako se povsem običajno modno snemanje v naravi začne spreminjati v neusmiljen boj za preživetje.
Vesna za najboljši celovečerni film, vesna za najboljšo stransko žensko vlogo, vesna za najboljšo stransko moško vlogo, vesna za najboljšo scenografijo!