arhivirana novica

Film proti korupciji

od snowdena do kordeža s kpk in slovensko kinoteko

Komisija za preprečevanje korupcije v sklopu preventivnih dejavnosti in v sodelovanju s Slovensko kinoteko konec septembra v okviru Tedna boja proti korupciji pripravlja 2. festival protikorupcijskega filma. Na festivalu Film proti korupciji v Kinoteki bo med 29. septembrom in 4. oktobrom prikazanih sedem filmov na temo boja proti korupciji, koruptivnih ravnanj, žvižgačev in lobiranja.


Ozaveščanje je najboljše orožje za boj proti korupciji
Namen festivala je ozaveščanje, ki je po besedah namestnice predsednika Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) Alme Sedlar eno najmočnejših orožij za uspešen boj proti korupciji.

Načini ozaveščanja so prepuščeni posameznim državam oziroma ustanovam za boj proti korupciji ter njihovi izvirnosti in znanju. Tako je Komisija za preprečevanje korupcije lani v sklopu prvega Tedna boja proti korupciji v sodelovanju s Slovensko kinoteko prvič pripravila festival protikorupcijskega filma, za katerega želimo, da bi postal tradicionalen, v prihodnje pa bi ga radi zaradi velikega zanimanja mednarodne javnosti razširili v mednarodni filmski festival. Kakor smo ugotovili lani, ko smo ga pripravili prvič, je ta festival edinstven, saj je po našem védenju prvi tovrstni preventivni projekt ozaveščanja na področju boja proti korupciji na svetu.

Sodelovanje s Slovensko kinoteko ocenjujemo kot primer dobrega sodelovanja med neodvisno državno institucijo in javnim zavodom. V Slovenski kinoteki so filme izbrali po tematiki, pa tudi po tem, da na različne načine predstavljajo koruptivno delovanje in zlasti njegov vpliv na posameznika in družbo. Festival Film proti korupciji bo odslej potekal vsak prvi teden v oktobru, ko KPK praznuje – letos 11. obletnico delovanja. 
Komisija za preprečevanje korupcije

spored

torek 

29.9.
ob 

19.00
Otvoritev!
Podzemlje (Underworld)
Josef von Sternberg, ZDA, 1927, 35mm, 1.33, čb, nemi, 82', svp
Legendarna gangstrska melodrama, ki je skoraj lastnoročno izumila žanr in vsa njegova pravila. Priča smo pozneje neštetokrat reciklirani zgodbi o nepomembnem mestnem tatiču, ki se vzpne na položaj kralja podzemlja in naposled podleže zakonu. Film odlikuje zlitje realizma, ekspresionizma in sentimentalnosti, čudovita fotografija in dosledna izraba vseh pripovednih tehnik nemega filma. Glasbena spremljava v živo: Andrej Goričar (klavir).

sreda 30.9.
ob 
18.00
Citizenfour
Laura Poitras, ZDA, 2014, DCP, barvni, 114', sp
Januarja leta 2013 je Laura Poitras že nekaj let snemala film o spornem delovanju ameriških obveščevalnih služb po 11. septembru, ko je začela prejemati kodirana elektronska sporočila. Pošiljatelj, ki se je predstavljal kot »Citizenfour«, je bil pripravljen razkriti sistematičen in vsesplošen nadzor ameriške Agencije za nacionalno varnost. Režiserko je izbral, ker je vedel, da je tudi sama že dolgo tarča vladnega nadzorovanja. Pet mesecev kasneje je Laura Poitras skupaj z novinarjem Glennom Greenwaldom odpotovala v Hongkong na prvo izmed mnogih srečanj s človekom, ki je postal svetu kasneje znan kot Edward Snowden. S seboj je prinesla kamero.
Komisija v sodelovanju z Društvom novinarjev Slovenije po projekciji filma pripravlja pogovor o Supervizorju »Kako do odprte družbe? Primer Supervizor«. Moderator bo novinar Mladine Borut Mekina, gostje pa predsednik Komisije za preprečevanje korupcije Boris Štefanec, minister za pravosodje, mag. Goran Klemenčič, informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik in dr. Matej Kovačič, strokovnjak za informacijsko varnost.

četrtek 
1.10.
ob 
19.00
Do vrha in nazaj
Jan Zakonjšek, Slovenija, 2015, DCP, barvni, 50'
Bila so leta debelih krav in vsi kazalci so bili obrnjeni navzgor. Potem so se finance sesule in sledilo je spoznanje – krave so bile na steroidih. Medtem, ko se strokovnjaki kregajo, ali ima črta krize obliko V-ja, W-ja, ali pa je samo še daljica na dnu grafa, se sprašujemo: Pa kako je bilo to sploh mogoče?! Nekaj odgovorov iz prve roke smo zbrali v filmu Do vrha in nazaj. Nastopa: Albin Kordež, finančnik, nekdanji predsednik uprave tehničnega trgovskega koncerna, menedžer leta, član Sveta Banke Slovenije, »master mind« ponesrečenega menedžerskega odkupa, »tajkun«, obtoženec in stanovalec na polodprtem oddelku Zavoda za prestajanje kazni zapora Dob – Slovenska vas. Sodelovali so: Albin Kordež, Marijana Kajzer, Tanja Cekič, dr. Jože Mencinger, dr. Maks Tajnikar, dr. Neven Borak, dr. Borut Bratina.

ob 21.30
Silkwood
Mike Nichols, ZDA, 1983, 35mm, 1.85, barvni, 131’, sp
Film temelji na resnični zgodbi Karen Silkwood (Meryl Streep), ki s fantom Drewjem (Kurt Russell) in sostanovalko Dolly (Cher) dela v tovarni, kjer sestavljajo dele za jedrske reaktorje. Karen začne skrbeti varnost pri delu, zato začne sodelavce opozarjati na kršitve, zaradi katerih so v nenehni nevarnosti. Karen raziskuje in naleti na neprijeten podatek – izpostavljena je bila visoki stopnji sevanja. Nepredvidljiva drama o razmerah delavskega razreda v ZDA.

petek 2.10.
ob 
19.00
Marčeve ide (The Ides of March)
George Clooney, ZDA, 2011, 35mm, 2.35, barvni, 101’, sp
Napeta politična drama režiserja filma Lahko noč in srečno prikazuje umazano ozadje politične kampanje ob izbiri kandidatov za volitve ameriškega predsednika. Karizmatičnemu guvernerju Miku pomaga ambiciozni politični svetovalec Stephen, dokler ga vodja nasprotnega tabora ne povabi na razgovor. Čeprav Stephen zavrne nečedno ponudbo, ga zaradi skrivnega sestanka odpustijo, ko pa odkrije temačno skrivnost o Miku, se Stephen dokončno zaplete v nevidne mreže političnih spletk, prevar in maščevanja.

ob 21.00
Zadnji skavt (The Last Boy Scout)
Tony Scott, ZDA, 1991, 35mm, 2.35, barvni, 105', sp
Čeprav se zdi, da življenje bivšega tajnega agenta, zdaj privatnega detektiva Joea Hallenbecka (Bruce Willis) ne more biti slabše, ga prevara žene in prezir mladoletne hčerke privedeta na rob obupa. Hallenbeck nato dobi novo, na prvi pogled enostavno nalogo, da zaščiti striptizeto Cory (Halle Berry). Hallenbeck in Coryjin fant, bivši igralec ragbija Jimmy Dix (Damon Wayans), odkrijeta, da je v zaroto vpleten skorumpirani lastnih ragby kluba Sheldon Marcone (Noble Willingham). Sarkastični, adrenalinski triler mojstra žanra Tonyja Scotta.

sobota 3.10.
ob 
21.00
Wall Street
Oliver Stone, ZDA, 1987, 35mm, 1.85, barvni, 126', sp
Bud Fox (Charlie Sheen) je nadobuden mlad borzni posrednik, ki ga v času ekonomskega razcveta osemdesetih in razmaha trgovanja s fiktivnim kapitalom zanima samo eno: kariera. S svojimi nekonvencionalnimi prijemi se prikupi enemu glavnih akterjev na borzi, zvijačnemu in mogočnemu Gordonu Gekku (Michael Douglas), ki mladeniča vzame pod svoje okrilje in v imenu pohlepa iz njega izbije še zadnje klice človečnosti. Vsaj tako se zdi ... Hit in klasika osemdesetih, nazoren in samovšečen portret ene izmed točk spočetja današnje ekonomske negotovosti.


V sodelovanju s Komisijo za preprečevanje korupcije.