arhivirana novica

Film na oko: festival za otroke in mlade

Letos se bo v Sloveniji prvič odvil Film na oko, mednarodni filmski festival za otroke in mlade. Potekal bo med 3. in 7. oktobrom 2015, in sicer v enajstih krajih po vsej Sloveniji, v desetih kinih Art kino mreže: v Celju, Izoli, Sežani, Novi Gorici, Škofji Loki, Domžalah, Slovenj Gradcu, Rogaški Slatini, Krškem in na Ptuju, v Ljubljani pa v Slovenski kinoteki.

Gre za filmski festival, namenjen otrokom in mladim med šestim in osemnajstim letom starosti, v okviru katerega bomo predstavili izbor kakovostne evropske in svetovne filmske produkcije. Filmski program bomo pospremili s filmsko-vzgojnimi pogovori, delavnicami in gradivi, ki bodo otrokom in mladim odpirali prostor ustvarjalnega izraza, z njimi pa bodo pridobivali tudi veščine ter znanja za kritično motrenje popularnih medijskih in umetniških vsebin.

V Slovenski kinoteki bodo zaradi muzejskega značaja institucije na programu filmi, ki jih otroci in mladi pogosto označujejo kot »stare«, seveda pa gre za dela, ki so že razveseljevala mnoge generacije otrok in mladih, med katerimi so danes nekateri tudi sami starši. Tako želimo z glavno temo festivala – »odraščanje« – povezati starše z otroki v čudovito kino-izkušnjo; s filmi, predvajanimi s 35-mm filmskega traku, pa vzbuditi razmišljanje o času pred tehničnim preskokom v digitalno prikazovanje.

Na kinotečno platno bomo za otroke in družine projicirali čudovito fantazijsko avanturo enega največjih ustvarjalcev animiranega filma, Hayaoja Miyazakija, Čarovnik Howl in gibljivi grad (2004), zgodbo o odraščanju deklice Pai v tradicionalni maorski kulturi Legenda o jezdecu kitov (2002), festival pa bo zaključil eden najlepših filmov Charlieja Chaplina Luči velemesta (1931), ki ga bo pospremila rahločutna predstava Luna na cesti velikih virtuozov sodobne klovnade – Natalije in Ravila Sultanovih (Zavod Bufeto).

Mlademu občinstvu ponujamo Grajske bike (1967) »črnovalovca« Jožeta Pogačnika in prepoznaven Fellinijev film Amarcord (1973). Ker želimo zlasti mladini ponuditi drznejše kakovostne filme, omenjenima ob odprtju festivala priključujemo še norveški film mladega ustvarjalca Henrika M. Dahlsbakkna Vračanje domov (2015). Film bomo sočasno predvajali na vseh enajstih festivalskih lokacijah po Sloveniji. Mladi bodo lahko videli tudi kultne Ameriške grafite (1973), film takrat še ne tridesetletnega Georgea Lucasa.

V sklopu šolskega programa bo Film na oko ponudil dva izvrstna filma za srednje šole, Ofsajd (2006) Jafarja Panahija in generacijski Pokaži mi ljubezen (1998).

V sodelovanju z revijo Ekran smo pripravili tudi filmsko-kritiški natečaj Mlada filmska kritika, s katerim želimo nove generacije spodbuditi k artikulaciji in kritični presoji filmskih vsebin.

Več o tekmovalni naravi festivala in njegovem programu sodobne filmske produkcije za otroke in mlade v drugih kinih na spletni strani www.filmnaoko.si.
Rok Govednik

vodja festivala in programa


spored v Kinoteki
sobota 3.10.
15.30

Družinski
1
Čarovnik Howl in gibljivi grad
(Hauru no ugoku shiro)
Hayao Miyazaki, Japonska, 2004, 35mm, 1.85, barvni, 119', sp
Po očetovi smrti živi Sophie z mačeho in polsestrama. Marta in Lettie želita s čarovnijo zamenjata mesti, saj bi se zadnja rada učila magije, prva pa ustvarila družino. Ko Sophie odkrije njuno prevaro, prečka pot zlobni čarovnici, ki jo spremeni v starko. Dekle mora v svet in poiskati možnost, kako se rešiti začaranega prekletstva. Pomaga ji lahko le negotov čarovnik, ki potuje s svojim premikajočim se gradom. Predotvoritvena projekcija Film na oko ponuja čarobno pustolovščino enega največjih ustvarjalcev animiranega filma Miyazakija, ki podaja modrost v roke »Doroteje« in prepotrebno pomoč »čarovniku iz Oza«.

18.00
Nočna obzorja/
Otvoritev
Ko smo sanjali
(Als wir träumten)
Andrea Dresen, Nemčija/Francija, 2015, Blu-ray, 1.85, barvni, 117', sp
Spremljamo odraščanje skupine mladostnikov v anarhističnem in tranzitnem letu 1990 kmalu po padcu Berlinskega zidu v bivši Vhodni Nemčiji. Osvobojeni okov in zaljubljeni v techno glasbo se mladi v Leipzigu odločijo odpreti svoj klub. Film je posnet po istoimenskem romanu Clemensa Meyerya, vodilnega pisca mlade nemške generacije. Dresnova filmska adaptacija je bila nominirana za zlatega medveda na Berlinalu 2015.

nedelja 4.10.
15.30

Družinski 2

Legenda o jezdecu kitov
(Whale Rider)
Niki Caro, Nova Zelandija, Nemčija, 2002, 35mm, 2.35, barvni, 102', sp
V majhni obalni novozelandski vasi lokalno maorsko pleme svoje poreklo pripisuje Paikei, jezdecu kitov, ki je Maore pripeljal na Novo Zelandijo na hrbtu kita. Tradicija veleva, da je v vsaki generaciji moški prvorojenec nosilec poglavarskega naziva. Ta po očetovem odhodu iz vasi pripada deklici Pai, a je dedek Koro, plemenski poglavar, nikakor noče priznati za svojo naslednico, saj se slepo oklepa tradicije, ki deklicam prepoveduje udeležbo v obrednih zadevah plemena. Vendar ima Paikea v sebi veliko bojevniškega duha svojih prednikov.

18.00
Mladost

Ameriški grafiti
(American Graffiti)
George Lucas, ZDA, 1973, 35mm, 2.35, 110’, sp
Curt in Steve se večer pred odhodom na prestižno šolo spopadata vsak s svojimi težavami. Curt obsedeno išče očarljivo dekle v belem T-Birdu, Steve pa se poskuša pobotati z dekletom, saj ji je predlagal, da se med njegovo odsotnostjo dobivata z drugimi. Tudi njuna prijatelja John in Terry preživljata divjo noč: John mora paziti majhno deklico, Terry pa si sposodi Stevov avto, z njim pobere naključno dekle, potem pa se trudi narediti vtis. Generacijski film, ki odkrije, kako so si mladi Američani privoščili sladka petdeseta.

ponedeljek 5.10.
18.00
Nočna obzorja/Mlada filmska kritika

Amarcord

Federico Fellini, Italija/Francija, 1973, 35mm, 1.85, barvni, 123', svp
Mozaičen, grenko-sladek portret življenja v obmorskem italijanskem mestecu nekje v tridesetih letih prejšnjega stoletja. Fellini je film zasnoval po svojih spominih na odraščanje v Riminiju. Eden nespornih vrhuncev priljubljenega "žanra" filma nostalgije, tudi kritika takratnega vzpona italijanskega fašizma; najbolj priljubljen film velikega italijanskega režiserja.
Film v prvi vrsti ponujamo mladim udeležencem filmsko-kritiškega natečaja Mlada filmska kritika. Z revijo za film in televizijo Ekran bomo pred projekcijo nagradili najboljša prispela dela.

torek 6.10.

18.00

Nočna obzorja

Grajski biki

Jože Pogačnik, Slovenija (Jugoslavija), 1967, 35mm, 1.66, čb, 84'
Peter je ušel iz mladinskega vzgojnega doma v zanemarjeni graščini, da bi obiskal staro mamo, toda policija ga pripelje nazaj in upravnik doma ga takoj ukaže zapreti v temnico. Ko se čez nekaj dni vrne v skupinsko spalnico, ga hočejo nekateri gojenci pretepsti, ker so bili zaradi njegovega pobega tudi oni kaznovani … »Črni film« o mladostnem prestopništvu.
Projekciji sledi pogovor z avtorjem filma Jožetom Pogačnikom.
V sodelovanju s Slovenskim filmskim arhivom pri Arhivu Slovenije.


sreda
 7.10.
18.00
Zaključek festivala
Luči velemesta
(City Lights)
Charles Chaplin, ZDA, 1931, 35mm, 1.33, čb, 87', svp
Mali potepuh se zaljubi v prelepo slepo prodajalko rož, katere družina je v silnih finančnih težavah. Še isti večer reši življenje milijonarju, ki potepuhu nato pomaga pri snubljenju revne prodajalke cvetja. Najtežji film Chaplinove kariere, ki je nastajal skoraj tri leta in bil zaključen šele po 190 snemalnih dneh (med drugim zato, ker je Chaplin trmoglavo zavračal vpeljavo zvočnega filma), a je naposled ob premieri obveljal za najboljši, obenem najbolj duhovit in najbolj ganljiv avtorjev film do tedaj; med zlasti goreče občudovalce sta se vpisala Albert Einstein in Bernard Shaw.
Pred filmom bosta Natalia in Ravil Sultanova (Zavod Bufeto) pripravila gledališko-klovnovski hommage Chaplinu, Keatonu, Felliniju in Roti, predstavo »Luna na cesti«, ki sta jo priredila posebej za festival in uprizoritev v Slovenski kinoteki. Podelili bomo tudi nagrado najboljšega filma po mnenju mladega občinstva iz vse Slovenije.