arhivirana novica

Dnevi nemškega filma

dnevi nemškega filma/wim wenders 70!

Kako gre sodobnemu nemškemu filmu? Na to vprašanje si filmski molji v Sloveniji stežka odgovorimo, saj se v lokalnih kinodvoranah bolj poredko znajdejo novejše filmske produkcije iz Nemčije. Zato si je Goethe-Institut Ljubljana kot uradni kulturni inštitut Zvezne republike Nemčije zastavil prijetno nalogo: začenši z letošnjim letom bo v sodelovanju s Slovensko kinoteko vsako leto pripravil izbor najzanimivejših in ogleda vrednih svežih filmov iz Nemčije ter jih pospremil bodisi s fokusom na določenega filmskega ustvarjalca bodisi z retrospektivo režiserja, ki na ta način pri nas še ni bil predstavljen.

Prve Dneve nemškega filma bodo obeležili režiserji Dominik Graf, Edgar Reitz, Burhan Qurbani, Dietrich Brüggemann in Wim Wenders. Z otvoritvenim filmom Ljubljeni sestri (Die geliebten Schwestern, 2014), ki orisuje ljubezen velikana nemške poezije Friedricha Schillerja do sester Charlotte in Caroline von Lengefeld, bomo hkrati tudi napovedali veliko retrospektivo režiserja Dominika Grafa, ki se nam obeta na naslednjih Dnevih nemškega filma. Druga domovina – kronika hrepenenja (Die andere Heimat – Chronik einer Sehnsucht, Edgar Reitz, 2013) je dobre tri ure trajajoča zgodovinska epopeja ter obenem zadnji del režiserjeve trilogije Heimat, ki je prejela najpomembnejše nemške filmske nagrade. Črno-beli film nas popelje v sredino 19. stoletja in v obdobje takratnega vala izseljevanja iz pokrajine Hunsrück v Brazilijo ter predstavi zgodbo o mladeniču s kmetije, ki sanja o novem življenju v daljni Južni Ameriki. Film Mi smo mladi. Mi smo močni. (Wir sind jung. Wir sind stark., Burhan Qurbani, 2014) v ospredje postavlja grozljivi dogodek, ki je pretresel severno nemško mesto Rostock: 24. avgusta 1992 so namreč lokalni desni skrajneži zažgali tamkajšnji azilni dom. Film, ki je pred kratkim prišel na redni spored nemških kinematografov, odpira pomembna vprašanja, ki so danes še vedno oz. ponovno aktualna. Sklop novejših filmov, ki se bo odvrtel na Dnevih nemškega filma, bo sklenil film Križev pot (Kreuzweg, Dietrich Brüggemann, 2013). Delo je bilo okronano s srebrnim medvedom za najboljši scenarij na lanskoletnem festivalu Berlinale in pripoveduje zgodbo o 14-letni Mariji, ki odrašča v strogo katoliški družini. Svojo vero jemlje izjemno resno, življenje pa živi po strogih načelih, ki jih zapovedujeta njena družina in duhovnik. Na 14 postajah križevega pota gre po stopinjah Jezusa, da bi na koncu prišla v nebesa.

Wim Wenders je ime, ki bo zaznamovalo prve Dneve nemškega filma, saj bomo s projekcijo šestih večnih filmov tega velikana proslavili njegov 70. rojstni dan. Alice v mestih (Alice in den Städten, 1974), Ameriški prijatelj (Der amerikanische Freund, 1976), V teku časa (Im Lauf der Zeit, 1976), Pariz, Teksas (Paris, Texas, 1984), Nebo nad Berlinom (Der Himmel über Berlin, 1987) ter Do konca sveta (Bis ans Ende der Welt, 1991) so filmi, s katerimi bomo prikazali širok diapazon Wendersovih filmskih stvaritev, ki so na nemškem in svetovnem filmu pustile neizbrisljivo sled. Vabljeni v dobro filmsko družbo!
Jelena Mikloš
Strokovna sodelavka za kulturne programe Goethe-Instituta Ljubljana

spored
Ljubljeni sestri
(Die geliebten Schwestern), torek 13.10. ob 19.00
Križev pot
(Kreuzweg), sreda 14.10. ob 21.00
Druga domovina – kronika hrepenenja
(Die andere Heimat – Chronik einer Sehnsucht), četrtek 15.10. ob 19.00
Mi smo mladi. Mi smo močni.
(Wir sind jung. Wir sind stark.), petek 16.10. ob 19.00
Alice v mestih
(Alice in den Städten), petek 16.10. ob 21.30
Ameriški prijatelj
(Der amerikanische Freund), sobota 17.10. ob 20.00
Pariz, Teksas
(Paris, Texas), sreda 21.10. ob 20.00
Nebo nad Berlinom
(Der Himmel über Berlin), petek 23.10. ob 21.00
V teku časa
(Im Lauf der Zeit), četrtek 29.10. ob 19.00
Do konca sveta
(Bis ans Ende der Welt), sobota 31.10. ob 20.00