arhivirana novica

Kino-uho / Festival Sonica

v četrtek, 5. novembra, ob 21. uri:
Kino-uho in Festival Sonica: Dvojna cinematska eksplozija barv


Robert Curgenven: A Young Lover’s Guide to Speculative Pataphysics
Robert Curgenven je avstralski skladatelj, zvočni umetnik, gramofonar in organist, ki snuje na polju fizikalnosti zvoka ter njegove prezence in resonance v prostoru. To uteleša preko večplastnih kompozicij in instalacij. Pričakujte doživetje močnih oscilacij zvoka in slike ter intenzivno utripajočo barvito izkušnjo, ki temelji na teoriji barv in barvnih senčenj Edwina Landa.

Wolfgang Spahn: Entropie
Wolfgang Spahn je vizualni umetnik, ki ustvarja v polju interaktivnih instalacij, videa, projekcij in miniaturnih slide slik. V audiovizualnem delu Entropie nas bo prestavil v polje slišnega slike in mehanizmov digitalnega projektorja ter nas ponesel v svet analognega in digitalnega avdiovizualnega hrupa.

Vstopnice izjemoma 7 eur (v predprodaji 6 eur).


Robert Curgenven je skladatelj, zvočni umetnik in klasično izobražen orglar, ki snuje na polju fizikalnosti zvoka in njegove prezence v prostoru. Zanimata ga zven in resonanca prostora, ki ju uteleša preko večplastnih kompozicij ali instalacij, v katerih zajema iz izkušenj prakse terenskih posnetkov in konkretne glasbe, glasbe za orgle v povezavi s povratno zanko (feedbackom) in doma narejenimi vinilnimi ploščami. Njegovo ustvarjanje kritiki večkrat primerjajo z deli Alvina Lucierja, Eliane Radigue in nasledstvu teoretskega dela R. Murraya Schaferja, avtorja teorije o zvočni krajini.  V zadnjih desetih letih je izdal plošče na mednarodnih založbah, kot so LINE, The Tapeworm, Winds Measure in na lastni založbi Recorded Fields Editions. Njegova plošča Sirene predstavlja enega diskografskih vrhuncev lanskega leta po mnenju številnih uglednih glasbenih kritikov, njegov zadnji AV projekt  They Tore The Earth Apart And, Like A Scar, It Swallowed Them pa izvrstno kombinira abstraktnost zvoka, šuma ter slike z družbeno-kritično noto, s katero ustvari zvočno in vizualno krajino, nasičeno z intenzivno politično noto. Curgenven nastopa po celem svetu, med drugim na:  TodaysArt festival (Den Haag), Ultrahang Festival (Budimpešta), Club Transmediale (Berlin), Cave12 (Ženeva), STEIM (Amsterdam), Audiograft Festival (Oxford). Svoja zvočna, audiovizualna in instalacijska  dela je predstavljal na: Transmediale (Berlin), National Film & Sound Archive (Australia), Diapason Gallery (New York) kot tudi v galerijah v Avstraliji, Italiji, Franciji, Veliki Britaniji, Nemčiji in na Poljskem. Letos je sodeloval z znamenitim ameriškim umetnikom Jamesom Turrellom.

 

Wolfgang Spahn je vizualni umetnik, ki ustvarja v polju interaktivnih instalacij, videa, projekcij in miniaturnih slide slik. Trenutno poučuje na BBK v Berlinu in je gostujoči profesor na oddelku za umetnost na Univerzi v Paderbornu. V svojem delu Entropie nas bo ponesel v svet analognega in digitalnega audiovizualnega hrupa z analognimi in digitalnimi mašinami, ki jih je razvil sam. Z njimi nam v polje slišnega prenese sliko in mehanizme digitalnega projektorja. Svoja dela je med drugim razstavljal: Biennial of young Art(Genova)The Kosovo Art Gallery (Priština) na praškem bienalu, Internationales Klangkunstfest (Berlin, 2009 The Art of the Overhead (Malmö) PIXEL09 in 10 (Bergen), Transmediale (Berlin).