arhivirana novica

31. Festival LGBT filma

28. 11. - 6. 12. 2015
več o festivalu na povezavi: 31. Festival LGBT filmaOdstiranje tudi življenja starejših

Med izborom del za letošnji Festival LGBT filma se je med njimi pojavila zanimiva vez, ki je sicer nismo bili vajeni: starost. Večini LGBT+ filmov, ki so nastali v zadnjih desetletjih, je skupen imperativ mladosti – LGBT+ filmi pri tem niso nikakršna kinematografska izjema –; filmi se navadno izogibajo razmišljanju o starosti, bolezni, smrti, starih telesih in seksualnosti, ki se dogaja med starejšimi ljudmi. Namesto tega smo se navadili gledati večno celuloidno mladost: najstnike, ki se šele spoznavajo in razkrivajo, mlada telesa v seksualnih objemih, mlade ljudi na zabavah, mlade aktiviste, mlade družine in njihove otroke. To je (vsaj v LGBT+ filmu) povezano tudi z drugačnimi načini doživljanja temporalnosti, za katero so, kot piše Judith/Jack Halberstam v knjigi In a Queer Time and Place, v LGBT+ skupnosti bolj značilni izbruhi življenja in strasti v sedanjosti kot investicije v prihodnost. Preobrat k sedanjosti in puščanje prihodnosti ob robu sta postala toliko bolj izrazita po izbruhu aidsa, ki je LGBT+ skupnost takrat močno prizadel in temeljno zamajal dojemanje časa in okvirov življenja. Ni naključje, da je v tistem času vzporedno vzcvetel Novi queer film (NQF), ki je po svoje za vedno spremenil kritiško dojemanje LGBT+ filmov in festivalov. Napajali so ga jeza aids aktivizma in zavračanje konvencionalnih življenjskih okvirov, ki jih je preobilje smrti v LGBT+ skupnosti za vedno izbrisalo. Jebeš prihodnost, prihodnosti ni, nam govori kinematografija tistega časa, pomembna je sedanjost, opijanjanje z užitki; mladost likov, ki brezciljno potujejo, plešejo, seksajo in morijo, pa hkrati implicira nevidno senco smrti, ki napaja to intenzivnost življenja.

Kratek uvodni oris deloma razloži, zakaj so tematike LGBT+ filma zvezane z imperativom mladosti, posredno pa tudi s (prezgodnjo) smrtjo. V tem hitrem tempu življenja je starost le redko dobila osrednjo vlogo, če pa že, ji je bilo pogosto odrejeno mesto sterilne, skoraj predatorske želje po mladih telesih (Smrt v Benetkah ali Umor sestre George sta prototipa literarnega/filmskega prikaza starejših gejev in lezbijk, ki se v naslednjih desetletjih še večkrat ponovi). Zato je toliko bolj zanimiva sprememba v zadnjih nekaj letih: če spremljamo Festival LGBT filma, smo tako lahko priča nekakšnemu kinematografskemu preobratu, ki osvetljuje različne aspekte starosti. Najprej se je ta obrat bolj vidno in konsistentno zgodil v dokumentarnem filmu. LGBT+ skupnost ima nedvomno poseben odnos do svoje zgodovine, ki je povečini izbrisana, dostopna preko govoric, obrobnih zapisov in pričevanj tistih, ki še živijo. V LGBT+ dokumentarcih starost prvič dobi svoje mesto v obliki prič, ki pripovedujejo svoje zgodbe, sicer ponovno v senci smrti in strahu pred večnim izbrisom iz registra zgodovine. Po lanskoletnem dokumentarcu Krog (Der Kreis, 2014) o švicarski gejevski organizaciji Der Kreis, ki jo opisujeta dva preživela aktivista, bomo letos lahko gledali bolj intimno in avtobiografsko zgodbo, ki se s starostjo spopade neposredno. Nizozemski dokumentarni film Čez mavrico (Over the Rainbow, 2015) govori o lezbijki Leny: umre ji mati, za katero je skrbela do njene smrti, in Leny odide na kolesarjenje na Novo Zelandijo. Tam se zaljubi v žensko in se pri 68 letih razkrije. V času snemanja filma je stara 82 let, njen vsakdan pa je zaznamovan s športom, zabavami, izgubljeno ljubeznijo, boleznijo in prijateljstvi, ki odpirajo konvencionalne okvire konceptov družine. Zgodba pronicljivo prikazuje staranje skozi navdihujočo zgodbo starejše lezbijke, kamera pa tiho beleži, kaj prinaša starost, kaj pomeni v življenju izguba in kako živeti naprej.

Če so se dokumentarni LGBT+ filmi v svojih nostalgičnih spopadanjih z zgodovino posredno dotikali starosti, vsaj v povezavi z genealogijo skupnosti in LGBT+ boja – od skritosti do vidnosti, aidsa in smrti, do osamljenosti generacije, ki še ni bila del organiziranih gibanj ali pa je izgubila velik del svojih bližnjih (v tem formatu je seksualnost starostnikov še vedno presenetljivo velik tabu) – je igrani film v svojem spopadanju s starostjo zaostajal. V lanski festival LGBT filma je bil tako v selekcijo vključen film, ki je predstavljal svojevrsten unikum glede vprašanja starostnih razlik in intimnosti, staranja in smrti, Gerontofilija (Gerontophilia, 2013) Brucea LaBrucea. Film pripoveduje o nenavadni ljubezni med mladim pomočnikom v domu za upokojence in njegovim oskrbovancem, ki se sprevrže v film ceste, poln tiste intenzitete trenutka, ki zavrača govor o prihodnosti in živi za sedanjost. Letošnja festivalska bera je še bogatejša. Nagrajenec beneškega filmskega festivala Od daleč (Desde allá, 2015), ki se bo vrtel na letošnjem festivalu, podobno prikazuje razvoj malo verjetnega razmerja med skrivnostnim starejšim moškim in mladim fantom s ceste, ki ima negotov razplet. Lezbični zorni kot na seksualni turizem pa je tema filma Peščeni dolarji (Sand Dollars, 2014), v katerem Geraldine Chaplin izjemno odigra bogato starejšo žensko v razmerju z mlado dominikansko ljubimko. Če se omenjeni filmi posvečajo vprašanju starosti, seksualnosti in življenja, pa se film Nečimrnost (La Vanité, 2015) v celoti osredotoča na način smrti: David se odloči končati svoje življenje z evtanazijo, pri tem pa mu pomagata najeta pomočnica za samomor in mladi ruski prostitut. Nenavaden trikotnik, ki čez noč pripoveduje zgodbe o življenju, ure pred smrtjo, zaokroži letošnjo festivalsko izbiro, v kateri je starost (končno) dobila svoje mesto.
Jasmina Šepetavc


spored

nedelja 29.11.
18.30
Seveda te ljubim

Maja Šest, Slovenija, 2014, DVD, čb, 9’, ap
Projekcijo bo uvedla režiserka filma Maja Šest.

Peščeni dolarji
(Dolares de arena)
Israel Cardenas, Laura Amelia Guzman, Dominikanska republika/Argentina/Mehika, 2014, DCP, barvni, 85’, ap, svp
Ostarela turistka Anna, ki jo izvrstno odigra legendarna Geraldine Chaplin, živi na dominikanski obali v občasni zvezi s skoraj petdeset let mlajšo domačinko Noeli. Čeprav je Anne zaljubljena v mladenko, se obe zavedata, da njuno romanco na peščeni plaži že tri leta vzdržujejo predvsem Annini dolarji. Ko Noeli nepričakovano zanosi, vidita obe v tem priložnost za uresničitev svojih sanj: Anna želi vzeti nosečo Noeli s seboj v Pariz, v upanju, da jo bo dekle zares vzljubilo, Noeli pa se želi preseliti v to evropsko mesto boljših življenjskih možnosti.

21.00
Jutri

Drago Graf, Slovenija, 2013, barvni, 115', ap
Nevidno in subtilno se prepletajo usode treh posameznikov, ki so se znašli na samem robu obupa in se slednjič odločili za skrajni izhod – samomor. V napeti drami spremljamo tri različne zgodbe junakov in junakinj, ki pogumno iščejo sami sebe in poskušajo ostati zvesti svojim ciljem, četudi morajo za to prestopiti marsikatero mejo. Čeprav se ne poznajo med seboj, vse tri nevidno povezuje skoraj naključno znanstvo in hkrati posebno prijateljstvo s senzibilnim brezdomcem, ki jih bo zaznamovalo za zmeraj.
Projekciji sledi pogovor z režiserjem Dragom Grafom.


ponedeljek 30.11.
17.00
Poletje s Sangaile
(Sangailes vasara)
Alanté Kavaïté, Litva/Francija/Nizozemska, 2015, DCP, barvni, 88', sp
Sedemnajstletna Sangaile je navdušena nad letenjem, čeprav se tako boji višine, da nikakor ne zbere poguma za učenje pilotiranja. Nekega poletja na letalskem mitingu, nedaleč od razkošnega vikenda svojih staršev, spozna nenavadno vrstnico Auste ... Dekleti se zaljubita in poletje preživljata v svojem lastnem, skorajda pravljičnem svetu.

18.30
Tom v Ameriki
(Tom in America)
Flavio Alves, ZDA, 2014, DVD, barvni, 17', bp
Novi človek
(El Hombre Nuevo)
Aldo Garay, Urugvaj/Čile, 2015, DCP, barvni, 79', ap, svp
Roberto je že pri 12-ih letih podpiral sandinistično revolucijo v Nikaragvi in svoj politični boj nadaljeval v Urugvaju. Trideset let pozneje se bojuje za pravico, da lahko živi kot ženska po imenu Stephanía, in si prizadeva, da bi jo sprejeli tako v družbi kot v njeni družini, s katero več let ni imela stikov. Režiser Aldo Garay je njeno življenje, v katerem so se znašli nasilje, droge, prostitucija in politične sile, spremljal s kamero več kot dvajset let in slednjič naredil presunljiv in iskren filmski portret.

21.00
31. Festival LGBT filma
Samska ženska
(Junggesellin)
Anna Linke, Nemčija, 2012, DVD, barvni, 15', ap
Vanilija
(Vainilla)
Juan Beiro, Španija, 2015, DVD, barvni, 10', ap
Čez mavrico
(Over the Rainbow)
Tara Fallaux, Nizozemska, 2014, DCP, barvni, 50', ap, svp
Leny ima v svojih poznih šestdesetih letih, ko ji umre mati, končno priložnost, da uresniči svoje mladostne sanje in se odpravi na kolesarjenje po svetu. Na Novi Zelandiji se nepričakovano zaljubi v žensko in se v 68. letu starosti razkrije kot lezbijka. Po vrnitvi na Nizozemsko postane novopečena lezbijka na sceni. Čas seveda teče dalje, a Leny tudi pri svojih 82. letih ostaja živahna in ponosna lezbijka in tako pozitiven vzor za veliko mlajše generacije.

torek 1.12.
17.00
Naz in Malik
(Naz&Maalik)
Jay Dockendorf, ZDA, 2015, DCP, barvni, 86', svp
Najstniška prijatelja Naz in Malik, ki sta muslimanske vere in nerazkrita geja, preživljata svoj newyorški vsakdan v šoli, v molitvi, s stiskanjem po skritih kotičkih, pomagata pa si tudi z ilegalno preprodajo srečk in drugih drobnarij po ulicah in v podzemski železnici – dokler jima popoldneva ne uniči naporna agentka FBI, v prepričanju, da so v ozadju njunega druženja in potepanja skrite teroristične nakane.

18.30
Rojstni dan
(The Birthday)
Daniela Lucato, Nemčija, 2014, DVD, barvni, 16', ap
Dobrodošli v tej hiši
(Welcome to This House)
Barbara Hammer, ZDA, 2015, Blu-ray, 79', svpBiografija o domovih in ljubeznih pesnice Elizabeth Bishop (1911–1979), o življenju v senci in tesnobi zaradi umetniškega ustvarjanja brez dokončnega razkritja identitete. Hammer je posnela priljubljena domovanja pesnice v ZDA, Kanadi in Braziliji, verujoč, da stavbe in pokrajine nosijo kulturne spomine, prav kakor tudi pogovori z drugimi pesnicami, prijatelji, raziskovalci.

21.00
Hommage Vojinu Kovaču – Chubbyju
Film in avtor se ljubita
, Naško Križnar, Slovenija (Jugoslavija), 1968, 8mm, čb, 4’
Portreti in črv
, Naško Križnar, Slovenija (Jugoslavija), 1968, 8mm, čb, nemi, 4’
Sranje
, Naško Križnar, Slovenija (Jugoslavija), 1968, 8mm, čb, 4’
Lepo je v naši domovini biti mlad
, Naško Križnar, Slovenija (Jugoslavija), 1967, 8mm, čb, 3’
Slovenski Hamlet

Stanko Jost, Jugoslavija (Slovenija), 1980, 8mm, barvni, 69'
Film je scenarist in režiser Stanko Jost posnel na super 8mm, po motivih romana Pavleta Zidarja Dolenjski Hamlet. Učitelj pride na novo delovno mesto v šolo na vasi. Tu se zbliža s svojimi dijaki, med katerimi začnejo krožiti govorice, da ima rad mlade fante. Družbenokritična ost se potencira v vilinskem nočnem golem plesu.
Projekciji sledi pogovor z režiserko Majo Weiss in igralko Ljerko Belak, letošnjo dobitnico Borštnikovega prstana.


sreda 2.12.
18.30
Legenda o Narcisu
(The Legend of Narcissus)
Olga Guse, Nemčija, 2013, DVD, barvni, animirani, 4'
Jutri
(Tomorow)
Leandro Tadashi, ZDA, 2014, DVD, barvni, 14', bp
Drugo življenje tatov
(The Second Life of Thieves)
Woo Ming Jin, Malezija/Švica/Nizozemska, 2014, DVD, barvni, 88', ap, svp
Vaški vodja Tan ugotovi, da mu je žena ušla z dobrim prijateljem Laijem, s katerim je sam imel desetletja skrivno razmerje. Razočarani Tan se nepričakovano spoprijatelji z Laijevo hčerko Sandy, skupaj se odpravita na iskanje Laija, v resnici pa na čustveno potovanje, ki jima bo odpiralo stare in tudi nove rane. Drugo življenje tatov je slikovita meditacija o ljubezni, izgubah in obžalovanju.

21.00
Masaža
(El Masaje)
Rodrigo Canet, Španija, 2013, DVD, barvni, 5', ap
Pikantno
(Le Piment)
Patrick Aubert, Kanada, 2014, DVD, barvni, 7', ap
S&M Sally

Michelle Ehlen, ZDA, 2015, DVD, barvni, 80', svp
Ko bučarka Jamie ugotovi, da njena punca raziskuje BDSM spolnost, jo močno zaskrbi, da bo sama nazadovala v posteljnih spretnostih, zato ji predlaga, da bi skupaj začeli obiskovati podzemne S&M klube. Jamie, ki si za to priložnost nadene ime Sally, je sicer vajena življenja v lezbični zvezi z ustaljeno delitvijo vlog butch in femme, a doživi nemalo presenečenj, kajti njena punca pokaže v raziskovanju seksualnosti veliko več drznosti. Očarljiva komedija o razbijanju tabujev in globoki ljubezni.

četrtek 3.12.
17.00
Dan kulture!
Zgodbe o naših življenjih
(Stories of Our Lives)
Jim Chuchu, Kenija/Južna Afrika, 2014, Blu-ray, čb, 61', svp
Omnibus petih zgodb, kratkih vinjet, ki se opirajo na resnične izkušnje homofobije v srednji šoli, prvega skrivnega obiska gejevskega lokala, nesrečne ljubezni med prijateljema – gejem in strejtom, prve seksualne izkušnje s plačanim belopoltim fantom in načrtovanja pobega lezbičnega para v nestrpnem okolju s kaznovalnimi zakoni.
Posebna nagrada žirije Teddy, Berlinale 2015.
Vstop prost.


18.30
Jabolko za androgina
(An Apple for the Androgyne)
Olga Guse, Nemčija, 2015, DVD, barvni, animirani, 7'
Ni pomembno, kdo
(A qui la faute)
Anne-Claire Jaulin, Francija, 2015, DVD, barvni, 19', ap
Zaprisežena devica
(Vergine giurata)
Laura Bispuri, Italija/Švica/Nemčija/Albanija/Kosovo/Francija, 2015, DCP, barvni, 84', sp
Mlada Hana odrašča v odmaknjenem delu Albanije. Ker se navdušuje nad »neženskim« življenjskim slogom, jo očim zaščiti pred okoljem tako, da jo s tradicionalnim obredom iniciira v t. i. virdžino, ki zaživi kot moški z imenom Mark. Po desetih letih življenja v izolaciji se odloči oditi v svet in obiskati svojo sestro Lillo, ki živi z družino v Milanu. A Markova/Hanina spolna identiteta in seksualnost se ne zlijeta zlahka s predstavami sodobnega sveta.

21.00
Nečimrnost
(La vanité)
Lionel Baier, Švica/Francija, 2015, Blu-ray, barvni, 75', ap, svp
Priletni David Miller je zbolel in se odločil za prostovoljno smrt. Za evtanazijo si je izbral najboljšo hotelsko sobo, datum in metodo. Ko pride medicinska sestra Esperanza, sodelavka organizacije za pomoč pri evtanaziji, se izkaže, da nenadoma ni nikogar od bližnjih, ki bi ga spremljal, kot zahteva procedura. Grenke življenjske teme režiser izvirno predela v humorne.

petek 4.12.
17.00
Živi!
(Vivant!)
Vincent Boujon, Francija, 2014, DCP, barvni, 80', ap, svp
Pet moških se zbere v skupini, ki se pripravlja na velik izziv – prvo padalsko izkušnjo. Med pripravami in inštrukcijami ter učenjem o pravilih varnosti, od katerih bo pri bližajočem se prvem skoku kmalu odvisno njihovo življenje, si delijo še eno izkušnjo – vsi so hiv pozitivni. Dokumentarni film, ki prinaša veliko osupljivih trenutkov, iskrenih besed, razkritih strahov in veselja.
Vstop prost.


18.30
Fifi gre na plažo
(Fifi va à la plage)
Kathryn Roake, ZDA, 2014, DVD, barvni, animirani, 5’
Margarita s slamico
(Margarita, With a Straw)
Shonali Bose, Nilesh Maniyar, Indija, 2014, Blu-ray, barvni, 100', ap, svp
Laila je radoživa najstnica iz Delhija, zaradi cerebralne paralize na invalidskem vozičku, zato jo starši vzgajajo zelo pokroviteljsko, v njej pa ves čas klije skrivno seme uporništva in nič je ne more ustaviti na njeni poti odkrivanja ljubezni in seksualnosti. Ko dobi štipendijo, se preseli v New York, kjer se ji odprejo vrata neslutene svobode in raziskovanja. Presunljiva melodrama s političnim nabojem.

21.00
Aya Arcos
Maximilian Moll, Nemčija/Brazilija, 2014, DCP, barvni, 84', ap, svp
Uspešni, starejši pisatelj Edu se zaljubi v enaindvajsetletnega prostituta Fabia, ki je hiv pozitiven. V tem vihravem odnosu se Edu sprva boji, da bi se tudi sam okužil, še zlasti ker ne prakticirata varne spolnosti. Toda kmalu se pokaže, da so v njunem razmerju še druga in bolj pereča vprašanja, zlasti pa ovira, ki jo predstavlja strah pred čustveno navezanostjo, ki se ji je Edu pravzaprav vse življenje izogibal.
Projekciji sledi pogovor z režiserjem Maximilianom Mollom.


sobota 5.12.
18.30
31. Festival LGBT filma
Popoldan
(En Eftermiddag)
Søren Green, Danska, 2014, DVD, barvni, 8', ap
Razkritje
(Komma Ut)
Jerry Carlson, Švedska, 2011, DVD, barvni, 5', ap
Kako (vsakič) zmagati v dami
(How to Win at Checkers (Every Time))
Josh Kim, Tajska/Hong Kong/ZDA/Indonezija, 2015, DCP, barvni, 80', ap, svp
Enajstletni, občutljivi Oat in njegov starejši brat Ek, razkriti gej, sta močno navezana. Že od malega sta siroti, ki sta odraščali v delavski družini svoje tete. Med njune stalne prijatelje sodita tudi Ekov fant Jai iz višjega sloja in transspolna Kitty. A pravi konflikt v tej zgodbi pravzaprav niso spolne identitete in seksualnost, temveč trdovratna razslojenost in korupcija v tajski družbi.

21.00
Burgundski vojvoda
(Duke of Burgundy)
Peter Strickland, VB, 2014, DCP, barvni, 104', sp
Mlada Evelyn služi v podeželski palači, v kateri živi premožna Cynthia, zbiralka metuljev. Videti je, kot da starejša Cynthia obvladuje Evelyn, saj ji neneho ukazuje, kaj mora postoriti, za njeno neposlušnost pa jo poniževalno kaznuje. V resnici pa so stvari v tem nenavadnem lezbičnem razmerju presenetljivo drugačne. Sadomazohistična filmska avantura s fotografijo in nežno glasbo spominja na erotične filme iz sedemdesetih let.