arhivirana novica

12. Animateka

Animirani dokumentarci, odlični celovečerci pa ščepec seksa in erotike v animiranem filmu

od 7. do 13. decembra

Slovenska kinoteka, Kinodvor, Moderna galerija


Natančen program Animateke v Kinoteki najdete tukaj.
Povezava na spletno stran Animateke.


Animateka trmasto vztraja pri promociji filmov iz Vzhodne in Srednje Evrope – v poplavi festivalov v bližnji in daljni okolici smo v tem programskem smislu edinstveni. Skozi selekcijsko sito se je letos v tekmovanje za nagrado občinstva D'SAF!, ki jo podeljuje Društvo slovenskega animiranega filma, in veliko nagrado mednarodne žirije 2 koluta prebilo 36 avtorskih kratkih animiranih filmov. O nagradah bo letos odločala mednarodna žirija v sestavi: Rosto (Nizozemska), Anet ter Horst (Nizozemska), Julie Roy (Kanada), Robert Morgan (Velika Britanija) in Jean-Luc Slock (Belgija). Med programi žirantov vas še posebej vabim na retrospektivi Rosta in Roberta Morgana, ki s svojima avtorskima vizijama ustvarjata samosvoj žanr na meji med fantastiko in grozljivko.

Za začetek festivala bo avtor letošnjega plakata, nizozemski eklektični umetnik Rosto, Kinodvorovo Galerijo in kletne prostore Moderne galerije preoblekel v fantastične barve svojih avdiovizualnih kreacij.

V Evropskem tekmovalnem programu študentskih animiranih filmov v štirih programih predstavljamo kar 58 odličnih evropskih študentskih animacij, ki se bodo potegovale za nagrado za evropski študentski film. Nagrado že tradicionalno podeljujejo študentje Univerze v Novi Gorici in Univerze v Ljubljani. Festivalsko uspešnico, poimenovano Svetovni jagodni izbor, selekcijo odličnih kratkometražnih animiranih filmov iz festivalske sezone 2014–2015, letos znova predstavljamo v štirih programih.

Poleg štirih tekmovalnih programov kratkih animiranih filmov, prilagojenih za različne starostne skupine, bodo v sklopu Družinski Slon na sporedu tudi Slonova panorama v dveh programih, program kanadskih draguljev iz arhiva NFB, program nizozemskih sodobnih animacij za družine in Kinobalonova premiera novega celovečernega animiranega filma irskega avtorja Tomma Moora Pesem morja (Song of the Sea, 2014). Za posladek pa bomo prikazali še pred-kinematografsko premiero nove uspešnice francoskega studia Folimage Fantomski deček (Phantom Boy, 2015), ki v distribuciji Društva 2 koluta spomladi 2016 prihaja v slovenske kinematografe. Z brezplačnimi delavnicami animiranega filma ter z razstavo Zarje Menart o likovni zasnovi filma Cipercoper pa bo Slon popestril festivalski spremljevalni program.

Kot vsako leto vam Animateka ponuja ekskluzivne projekcije odličnih avtorskih animiranih celovečercev za odrasle. Zgodovinska drama brazilskega režiserja Luiza Bolognesija Zgodba o ljubezni in jezi (Uma História de Amor e Fúria, 2013) je prejela nagrado za najboljši celovečerec na festivalu v Annecyju, Mala iz ribarnice (Malá z rybárny, 2015), lutkovno animirana priredba Andersenove klasike v režiji češkega mojstra Jana Baleja, pa šele začenja svoj pohod po mednarodnih festivalih. V sklopu retrospektive animirani dokumentarni film si boste lahko ogledali Čarobno goro (The Magic Mountain, 2015) romunske režiserke Ance Damian, biografijo poljskega disidenta, ki se je v Afganistanu na strani Massoudove vojske boril proti Sovjetski zvezi, in animirano-dokumentarni intervju z lingvistom in političnim aktivistom Noamom Chomskim Ali je veliki človek srečen? (Is the Man Who Is Tall Happy?, 2013)
v režiji kontroverznega Francoza Michela Gondryja.

Med posebnimi predstavitvami se bodo letos na Animateki, ob obsežni retrospektivi animiranega dokumentarnega filma in žgečkljivih vsebinah v tematskih programih Seks in erotika v animiranem filmu ter Preseganje spolov v animiranem filmu, zvrstili še naslednji programi: zgodovina albanskega komunističnega animiranega filma, program 'Cartoon d’Or 2015', predstavitev najboljših sodobnih francoskih študentskih animiranih filmov in še posebej bogat program predavanj Odprta platforma v Kinodvorovi Kavarni.
 
Da bi vsem zvestim gledalkam in gledalcem Animateke olajšali nič kaj lahko izbiro, kaj si ogledati na festivalu, smo se letos potrudili in skoraj vse projekcije ponujamo na ogled dvakrat. Zato upam, da se vidimo na 12. Animateki, na še enem decembrskem praznovanju animacije v Ljubljani. Posebej vas vabim na 3D stereoskopsko odprtje festivala, na katerem bomo med drugim pokazali dva arhivska dragulja enega in edinega Normana McLarna.
Igor Prassel