arhivirana novica

Amatersko društvo Minifilm Ljubljana: 45 let

45-letnica amaterskega filmskega društva Minifilm

Amatersko filmsko društvo Minifilm Ljubljana je bilo ustanovljeno leta 1970 in letos praznuje 45. rojstni dan. Ob tej priložnosti si bomo v Kinoteki lahko ogledali retrospektivo njihovih filmov.Društvo sta ustanovila sošolca iz srednje tehnične šole, Vasja Herbst in Miro Kermelj. Brez denarja in brez prostorov so začeli filmsko dejavnost, ki ni zajemala zgolj najem dvoran in prikazovanje filmov, ampak se je resno zavzemala za filmsko vzgojo in samostojno ustvarjala kratke filme.

Delovanje kluba je bilo torej usmerjeno na eni strani v izobraževanje in izpopolnjevanje filmskih avtorjev in mentorjev, na drugi strani pa v prirejanje filmskih večerov. Te so prirejali v Klubu delegatov na Puharjevi ulici v Ljubljani in bili so dobro obiskani. Veliko zanimanje zanje so kazali vzgojno-varstveni zavodi in ljubljanska društva prijateljev mladine. Minifilm je namreč posebno pozornost namenjal snemanju igranih mladinskih filmov in na tem mestu imel družbeno pomembno vlogo, saj so s svojimi filmi tudi redno obiskovali številne slovenske vrtce in s tem otrokom približevali filmsko umetnost. Otroke so tako bogatili s primernim filmskim programom, k sodelovanju pa so pritegnili tudi nekaj pedagoških delavcev.

Pravcati mali uspešnici sta bila filma Čokolada za babico (Sandi Videmšek, 1977) in Dedek Mraz za vas otroci (Pavle Herbst, 1971). Čokolada za babico je imel kar 102 predvajanji, ogledalo pa si ga je več kot 12 000 otrok. Dedek Mraz za vas otroci pa je sploh prvi barvni slovenski film o Dedku Mrazu.

Na retrospektivi v Kinoteki si bomo poleg filma Čokolada za babico, ogledali še tri mladinske filme, kratka filma Triglavska roža (Pavle Herbst, 1977) in Lokomotiva Berta (Slavko Hren, 1979) in animiran film Jožeta Jeroma, Prijateljstvo v nesreči iz leta 1978.

Filmski večeri seveda niso bili namenjeni samo otrokom. Programska usmerjenost Minifilma je bila pestra in kakovostna, verjetno najzanimivejši za obiskovalce pa je bil kratki film, ki ga niso mogli videti drugje kot na festivalih.

Poleg mladinskih filmov bomo v Kinoteki videli tudi tri take, in sicer Spoznanje (Igor Bervar, 1973), Dan v senci preteklosti (Boris Ivezić, 1973) in Vrnitev (Boris Bibić, Vasja Herbst, 1972).
Lucija Šiftar

 

spored
ponedeljek 14.12. ob 18.00
Spoznanje
, Igor Bervar, Slovenija (Jugoslavija), 1973, video (posneto na 16mm), 6'
Dan v senci preteklosti
, Boris Ivezić, Slovenija (Jugoslavija), 1973, video (posneto na 16mm), 15'
Vrnitev
, Boris Bibić, Vasja Herbst, Slovenija (Jugoslavija), 1972, video (posneto na 16mm), 15'
Prijateljstvo v nesreči
, Jože Jerom, Slovenija (Jugoslavija), 1978, video (posneto na super 8), 6'
Čokolada za babico
, Sandi Videmšek, Slovenija (Jugoslavija), 1977, video (posneto na super 8), 11'
Triglavska roža
, Pavle Herbst, Slovenija (Jugoslavija), 1977, video (posneto na super 8), 20'
Lokomotiva Berta
, Slavko Hren, Slovenija (Jugoslavija), 1979, video (posneto na super 8), 35'
Program je pripravil Slovenski filmski arhiv pri Arhivu RS v sodelovanju z Amaterskim filmskim društvom Minifilm Ljubljana.