arhivirana novica

Nove kinotečne knjižne izdaje

Leto 2015 smo v založniški dejavnosti Slovenske kinoteke zaključili z izdajo treh knjižnih publikacij, s katerimi se krepi prevodna bera temeljnih tekstov teorije filma. Knjiga Edgarja Morina Kino ali imaginarni človek: esej iz sociološke antropologije predstavlja delo, ki je v drugi polovici 50. let preteklega stoletja zaznamovalo filmsko refleksijo zlasti z obratom pozornosti od dogajanja na filmskem platnu v gledalčevo zavest in vprašanja doživljanja filmske umetnine.


Slabih petnajst let pozneje je v reviji Tricontinental na Kubi izšlo programsko besedilo »K tretjemu filmu«, s katerim sta argentinska cineasta
Octavio Getino in Fernand Solanas postavila temelje teorije »tretjega filma«, ki še vedno predstavlja konceptualno vodilo na območjih, kjer film sodeluje v osvobodilnih prizadevanjih. Zbornik Tretji film: teorija, praksa, odmevi prinaša prevode nekaj ključnih manifestov, ki so jih podpisali Fernando Birri, Glauber Rocha, Octavio Getino, Fernando Solanas, Julio García Espinosa, Yves de Laurot, Jorge Sanjinés, Tomás Gutierrez Alea, Teshome Gabriel in Paul Willemen.        

Tretji prevod je novejše delo, ki pomeni radikalno nov poskus premišljevanja filma skozi razmerje z gledalčevim telesom.
Teorija filma: uvod skozi čute tako predstavlja izziv, s katerim Thomas Elsaesser in Malte Hagener z osredotočenostjo na zaznavne in čutne razsežnosti spreminjata tradicionalne pristope, ki so se posvečali predvsem vizualnim in znakovnim dejavnikom filmskega izraza.  

Več na katalogu knjižnih izdaj.