arhivirana novica

5. Festival frankofonskega filma

Tuja veleposlaništva držav, ki so članice Mednarodne organizacije za frankofonijo, bodo praznovala mednarodni dan frankofonije s peto izdajo Festivala frankofonskega filma (30. 3.–10. 4. 2016).
Zakaj bi v Sloveniji praznovali ta dan? Ker ima Slovenija od leta 1999 status opazovalke v Mednarodni organizaciji za Frankofonijo (OIF). Ta danes združuje 80 držav, ki želijo poudariti svojo različnost in priložnost za to vidijo v francoščini, hkrati pa slavijo raznolikost jezikov in kultur. Ker želijo te države skupaj zagovarjati njim pomembne vrednote kot so mir, demokracija, človekove pravice, pravica do izobrazbe in trajnostni razvoj, tudi s pomočjo medkulturnega dialoga. Festival predstavlja prav to: filmi so predvajani v jeziku posamezne države, vsi pa imajo isti namen – prikazati svojo pripadnost gibanju. Letos sodelujejo Albanija, Avstrija, Belgija, Bolgarija, Bosna in Hercegovina, Egipt, Francija, Grčija, Kanada, Madžarska, Poljska, Romunija, Srbija, Slovenija in Švica.
Dogodek smo pripravili v sodelovanju s Kinodvorom, Slovensko kinoteko in Francoskim inštitutom v Sloveniji ter s podporo mednarodnega frankofonskega televizijskega kanala TV5MONDE.

spored v Kinoteki
četrtek 31.3.

20.00
Inferno

Vinko Möderndorfer, Slovenija, 2014, DCP, 2.35, barvni, 135’, fp
V ospredju dogajanja je mlad brezposeln delavski par z otrokoma in njihov vsakdanji boj za preživetje. Njihovo življenje se je zaradi globalne krize znašlo v slepi ulici. Vse kaže, da ni izhoda. Da se posameznik ne more boriti proti krivici, proti nesreči, proti nevidni oblasti kapitala …
»V današnjem svetu je vse več znakov, da je svet inferno. Seveda pa pri Infernu nikakor ne gre za abstraktno premlevanje o peklu in zlu, gre za povsem konkretne družbene, politične razmere, v katerih se je znašel svet s svojo požrešno in nenasitno globalno kapitalistično pošastjo. Da bi izpovedal vso nemoč, s katero se vsako jutro prebujajo milijoni, sem se dotaknil ene same zgodbe. Zgodbe mlade družine, ki si želi samo preživeti.« Vinko Möderndorfer

petek 1.4.

17.00
Teta Hilda!
(Tante Hilda!)
Jacques-Rémy Girerd, Benoît Chieux, Francija/Luksemburg, 2013, DCP, barvni, 89', svp
Teta Hilda je ljubiteljica narave in v svojem rastlinjaku hrani na tisoče rastlin z vsega sveta. Številne so na pragu izumrtja. Medtem industrialci ustvarijo novo žitarico, imenovano attilem, ki za rast potrebuje zelo malo vode, prav nič gnojiva in zagotavlja velikanski pridelek. Ponuja se kot čudežna rešitev, ki bi lahko s sveta pregnala lakoto in nadomestila nafto, katere zaloge čedalje bolj kopnijo. Toda bliža se katastrofa …
Projekciji sledi pogovor z avtorjem filma Jacques-Rémyjem Girerdom.


20.00
Iluminacija
(Iluminacja)
Krzysztof Zanussi, Poljska, 1972, 35mm, 1.66, barvni, 91', svp
Film spremlja življenje vase zagledanega mladega fizika, ki poskuša razumeti svoje mesto v vesolju, poiskati absolutno resnico in vedenje. Misli, da mu bo znanost ponudila odgovore, a se konec koncev veliko več nauči skozi izkušnjo ljubezni, izdaje, izgube in soočanja s smrtnostjo. Iluminacija, filozofski esej in hkrati narativni film, je filmski mozaik, ki združuje umetnost in znanost, intelekt in emocijo.

sobota 2.4.

19.00
Zaseda

Živojin Pavlović, Srbija (Jugoslavija), 1969, 35mm, čb, 80', sp
Po zaključku vojne se ljudje borijo naprej – za obnovo domovine. Mlad Dalmatinec, ki so mu Italijani ubili očeta, se šola pri sorodnikih v Srbiji. Predano dela kot aktivist, v dobri veri, da služi višjim ciljem. Da bi se popolnoma predal revoluciji, se vključi v vrste OZNE, a jo pozneje, razočaran nad karierizmom posameznikov, tudi zapusti. »In vi ste mi neka revolucija!« so njegove zadnje besede. »Popoln film imate, ne bomo intervenirali, a prikazujte ga tudi ne,« je izjavila komisija pod vodstvom javnega tožilca po zaprti projekciji, ki so jo spodbudila nasprotovanja na puljskem festivalu, kjer je film postal eden ključnih za vpeljavo etikete »črni val«.

21.00
Skrito
(Caché)
Michael Haneke, Francija/Avstrija/Nemčija/Italija, 2005, 35mm, 1.78, barvni, 117', sp
Georges, voditelj priljubljene televizijske oddaje o literaturi, in Anne, literarna založnica, nekega dne pred vrati svoje pariške hiše najdeta skrivnosten paket. V njem sta videokaseta, na kateri je posnetek vhoda v njuno hišo, in otroška risba krvavega obraza. Naslednje dni dobita nove pakete, posnetki se vse bolj navezujejo na njuno zasebnost. Počutita se vedno bolj ogrožena, vendar policija ne more ukrepati, ker ju nihče ni napadel ali jima fizično grozil. Potem eden izmed posnetkov razkrije vhod v neznano stanovanje. Georges se odpravi tja in v stanovanju najde Arabca Majida, s katerim sta se v mladosti družila. A Majid trdi, da s posnetki nima nič.
» ... to je po eni strani film o cajtgajstovski obsedenosti z voyeurskim špeganjem v tuja življenja, o kamkorderskem turizmu, o izginjanju zasebnosti, o paranoji, po drugi strani pa film o emocionalni zaledenelosti evropskega srednjega razreda, o njegovi zmedeni apatičnosti, spolirani neobčutljivosti in neodgovornosti do družbe, v kateri živi, o njegovi salonski, filantropski, intelektualni, navidez liberalni, toda hladni, mizantropski, latentno rasistični in ksenofobični distanci do Tretjega sveta.” Marcel Štefančič, jr.

torek 5.4.

18.00
Državljan Egipta
(Al Muwaten Masri)
Salah Abou Seif
, Egipt, 1991, 35mm, barvni, 80', svp, fp
Film se dogaja leta 1973 na egipčanskem podeželju. Družina mladega Masryja je nekoč imela zemljo, ki pa jo je po zemljiški reformi izgubila, in zdaj je lastnik premožni župan. Masry gre v zameno za kos zemlje namesto županovega sina v vojsko, a tam ga pošljejo na fronto in Masry umre. Film razkriva korupcijo pod Sadatovo vlado in vrnitev neenakosti med ljudi: zemljo, ki jo je Nasser podelil revnim, so vrnili bogatim, in revni so tisti, ki trpijo grozote vojne. In sporočilo se nadaljuje: mnogi so umrli, da bi nazaj dobili ukradeno zemljo, a voditelji so umorjene izdali in se rokovali z morilci.

20.30
Torinski konj
(A torinói ló)
Béla Tarr, Madžarska/Francija/Nemčija/Švica/ZDA, 2011, 35mm, 1.66, čb, 155', sp
Torino, 3. januarja 1889. Friedrich Nietzsche stopi iz hiše št. 6 na ulici Carlo Albert. Nedaleč proč ima kočijaž težave s trmastim konjem. Vsemu prigovarjanju navkljub se konj ne premakne. Voznik izgubi potrpljenje in začne konja neusmiljeno bičati. Nietzsche se približa, ihteč ovije roke okoli konjevega vratu ter napravi konec okrutnemu prizoru. Njegov najemodajalec ga odpelje domov, kjer Nietzsche dva dni negibno in molče leži, dokler ne zamrmra svojih slavnih zadnjih besed. Naslednjih deset let preživi v tišini, pogreznjen v norost, v oskrbi svoje matere in sester. Kaj se je zgodilo s konjem, izvemo v filmu Torinski konj.
»Ne zanimajo me zgodbe. Nikoli me niso. Vse zgodbe so enake. Novih nimamo. Samo ponavljamo ene in iste. Res mislim, da ko delaš film, ni treba misliti na zgodbo. Film ni zgodba. Večinoma je slika, zvok, veliko čustev. Zgodbe samo nekaj prikrivajo.« Bela Tarr

sreda 6.4.
18.00
Félix in Meira (Félix et Meira)
Maxim Giroux, Kanada, 2014, DCP, 2.35, 105’, svp, fp
Nekonvencionalna romanca med dvema, ki živita povsem različni življenji, četudi le nekaj ulic narazen. Meira, mlada gospodinja in mama iz ortodoksne skupnosti, in Félix, ki je povsem potopljen v žalovanje za nedavno preminulim očetom, se nepričakovano srečata v lokalni pekarni. Nedolžno prijateljstvo se prelevi v resno zvezo, saj sta tujca drug drugemu močno v uteho. Félix Meiri razširi pogled onkraj njene neprodušno zaprte skupnosti in Meirina želja po spremembi postane premočna, da bi jo še naprej odrivala. Zato se mora odločiti: naj še naprej živi edino življenje, ki ga pozna, ali naj se mu odreče in gre s Félixom. Sodobna ljubezenska zgodba in bridka zgodba o iskanju samega sebe.

četrtek 7.4.

21.00
Nečimrnost
(La vanité)
Lionel Baier, Švica/Francija, 2015, Blu-ray, barvni, 75', svp
Priletni David je močno zbolel in se odločil za prostovoljno smrt. Za evtanazijo si je izbral najboljšo hotelsko sobo, datum in metodo. Ko pride medicinska sestra Esperanza, sodelavka organizacije za pomoč pri evtanaziji, se izkaže, da nenadoma ni nikogar od bližnjih, ki bi ga spremljal, kakor zahteva postopek. Grenke življenjske teme režiser predstavi izvirno in lahkotno – s humorjem in milino raziskuje »svetle« plati evtanazije.

petek 8.4.
17.00
Teta Hilda!
(Tante Hilda!)
Jacques-Rémy Girerd, Benoît Chieux, Francija/Luksemburg, 2013, DCP, barvni, 89', svp
Teta Hilda je ljubiteljica narave in v svojem rastlinjaku hrani na tisoče rastlin z vsega sveta. Številne so na pragu izumrtja. Medtem industrialci ustvarijo novo žitarico, imenovano attilem, ki za rast potrebuje zelo malo vode, prav nič gnojiva in zagotavlja velikanski pridelek. Ponuja se kot čudežna rešitev, ki bi lahko s sveta pregnala lakoto in nadomestila nafto, katere zaloge čedalje bolj kopnijo. Toda bliža se katastrofa …

19.00
Povest iz preteklosti
(Përrallë nga e kaluara)
Dhimitër Anagnosti, Albanija, 1987, DCP, barvni, 80’, fp, svp
V tridesetih letih prejšnjega stoletja se mora v vasi na jugu Albanije štirinajstletni Gjino poročiti z dvajsetletno Marigo. Marigo se odloči maščevati vsem, ki so organizirali to nenaravno poroko, in nazadnje se ji posreči, da se poroči s svojo pravo ljubeznijo. Film temelji na komični drami v verzih pesnika in dramatika A. Z. Çajupija, ki je odkrit napad na tradicijo dogovorjenih porok. Zabavna in priljubljena albanska klasika.
Restavracijo filma je financiral Albanski filmski arhiv in Ministrstvo za kulturo Albanije. Digitalna restavracija je bila opravljena v Madžarskem FilmLabs maja 2015.


sobota 9.4.

20.00
Grk Zorba
(Alexis Zorbas/Zorba The Greek)
Michael Cacoyannis, Grčija/ZDA, 1964, 35mm, 146', čb, sp
Mlad angleški pisatelj se na Kreti spoprijatelji z robustnim in radoživim domačinom, ki zagospodari nad njegovim življenjem. Svoj čas kultni film z všečno temo srečanja naravnega, vulgarnega mojstra umetnosti življenja in kultiviranega, plašnega umetnika. Kulten je tudi zaradi zaključnega sirtakija na plaži, ki zaokroža eno najlepših in najbolj prepoznavnih glasbenih podlag. Oskar za fotografijo in igralko Lilo Kedrovo, za Anthonyja Quinna le nominacija. Film je posnet po romanu Nikosa Kazantzakisa (Zadnja skušnjava).