arhivirana novica

Filmski teden Evrope

Na dan Evrope, 9. maja, obeležujemo začetek povezovanja držav v Evropsko unijo. Tega dne leta 1950 je bila podpisana zgodovinsko pomembna Schumanova deklaracija, temelj miru in enotnosti v Evropi. Ta "rojstni dan" Unije vsako leto obeležijo tudi institucije EU, ki v začetku maja v Bruslju in Strasbourgu pripravijo dan odprtih vrat za javnost. Tudi lokalna predstavništva EU v Evropi in po vsem svetu organizirajo številne brezplačne dejavnosti in dogodke za obiskovalce vseh starosti.


V Sloveniji bomo dan Evrope med drugim obeležili s Filmskim tednom Evrope, ki bo med 4. in 14. majem 2016 potekal po vsej Sloveniji. V dvanajstih slovenskih mestih se bo zvrstilo kar trideset brezplačnih projekcij filmov sodobne evropske produkcije.

Vsi predvajani filmi so prejemniki podpore podprograma MEDIA za spodbujanje evropske filmske in avdiovizualne industrije, ki letos praznuje 25 let. Nekateri izmed njih so bili uvrščeni tudi v izbor za nagrado LUX, s katero Evropski parlament spodbuja kulturno raznolikost in povezovanje med evropskimi državami.

Filmski teden Evrope organizirajo regionalne informacijske točke Europe Direct v Sloveniji v sodelovanju z lokalnimi kinematografi po državi ter s Centrom Ustvarjalna Evropa in Predstavništvom Evropske komisije v Sloveniji.

V Slovenski kinoteki bomo v sklopu Filmskega tedna Evrope predvajali naslednje filme:

09. maj ob 21.00: Mustang (2015, Deniz Gamze Ergüven, FR, DE, TR, QA), 10. maj ob 19.00: Moja mama (Mia madre, 2015, Nanni Moretti, IT, FR), 11. maj ob 19.00: Glasnejša od bomb (Louder Than Bombs, 2015, Joachim Trier, NO, FR, DK, US).

Brezplačne vstopnice za navedene filme si lahko zagotovite na blagajni Kinoteke od 9. maja dalje. Celotni program Filmskega tedna Evrope je na voljo na spletni strani: www.europedirect.si
Program:
ponedeljek, 
9. maj,  ob 21.00

Mustang

Deniz Gamze Ergüven, Francija/Nemčija/Turčija/Katar, 2015, DCP, 2.35, barvni, 94', sp
Začetek poletja v obmorski vasici na severu Turčije. Lale in njene štiri sestre se na poti iz šole zaigrajo s skupino fantov. Nedolžna igra v očeh vaških varuhov morale hitro preraste v spolni škandal. Babica in stric, osramočena skrbnika deklet, se namenita radoživim upornicam pristriči peruti; družinski dom postaja iz dneva v dan bolj podoben zaporu, šolsko delo zamenjajo učne ure iz gospodinjstva, začne se dogovarjanje porok. Toda v sestrah tli neustavljiva sla po svobodi in vsaka na svoj način se borijo proti omejitvam, ki jim jih nalaga družba.
Prvenec mlade turške režiserke je navdihujoča zgodba o petih odraščajočih sestrah in njihovem uporu zoper patriarhalne družbene norme, ki vladajo na podeželju sodobne Turčije.
Vstop prost.


torek, 
10. maj,  ob 19.00
Moja mama
(Mia madre)
Nanni Moretti, Italija/Francija, 2015, DCP, 1.85, barvni, 107', sp
Italijanski mojster Nanni Moretti se značilno, avtobiografsko spoprime z boleznijo svoje matere, Johna Turturra pa postavi v eno najopaznejših komičnih vlog leta. Margherita, slovita italijanska filmska režiserka, je sredi snemanja svojega novega filma. Glavna zvezda njenega projekta je Barry Huggins, nadležen, a očarljiv ameriški igralec, ki pa se zaradi svojih izpadov na snemanjih izkaže za težavnega sodelavca. Ob vseh pritiskih pri nastajanju filma se mora Margherita spoprijemati še z vse slabšim zdravjem matere in z najstniško hčerko. Čeprav ji brat Giovanni vseskozi stoji ob strani, kmalu spozna, da ne more povsem ločiti osebnega življenja od poklicnega ustvarjanja.
Vstop prost.

Sreda, 
11. maj, ob 19.00
Glasnejša od bomb
(Louder Than Bombs)
Joachim Trier, Norveška/Francija/Danska/ZDA, 2015, DCP, 1.85, barvni, 109', sp
Družinska drama norveškega režiserja Joachima Trierja, ki je k svojemu prvemu angleško govorečemu projektu privabil impresivno igralsko zasedbo. Priprava razstave, posvečene sloviti vojni fotografinji Isabelle Freed, tri leta po njeni nepričakovani smrti naposled združi njenega moža in oba sina. Ko na površje priplava neprijetna družinska skrivnost, so trije možje prisiljeni uvideti sami sebe v novi luči, pri tem pa morajo na novo opredeliti svoje najgloblje potrebe in želje. Joachim Trier s svojim značilnim hipnotičnim, a obenem silovitim in vedrim slogom sestavi bogat mozaik skrbno izbranih detajlov in sanjavih pokrajin, v katerem osupljive podobe sooči z neizprosnim razkrivanjem človeške narave. 
Vstop prost.